– Et sentrum med enormt potensial

INDRE HAVN: Forskningsingeniør ved IRIS, Gottfried Heinzerling, mener Sandnes sentrum kan bli fremtidens plassering for nye arbeidsplasser. Foto: Arivfoto

Når bybanen kommer på plass kan Sandnes sentrum være plasseringen for regionens fremtidige arbeidsplasser, mener forsker Gottfried Heinzerling.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

«Hvilken by vil vi ha?» Det var temaet da forskningsingeniør ved International Research Institute of Stavanger, (IRIS), Gottfried Heinzerling, holdt foredrag på idéseminaret om bybanen på Vitenfabrikken i går.

Heinzerling belyste spørsmålene ved bysentrene i Sandnes og Stavanger, og deres respektive roller etterhvert som bybanen tar form. Heinzerling påpekte viktigheten med samarbeid og fordeling av roller mellom Sandnes, Stavanger og Sola, og fremme synergi og ikke konkurranse når bybanen på Nord-Jæren settes inn i en bredere byutviklingssammenheng.

Potensial i sentrum

Det er per i dag ikke mange arbeidsplasser i Sandnes sentrum. Her ser Heinzerling et stort potensial når plasseringen av regionens arbeidsplasser skal bestemmes.

– I fremtiden vil attraktive arbeidsplasser være områder hvor man kombinere ulike funksjoner som arbeidsplasser, boliger, kultur og fritidsaktiviteter, som uteliv, restauranter, parker og grøntområder. Slik jeg ser det så har Sandnes sentrum hele pakken, sier Heinzerling til Sandnesposten.

Han viser til Trondheim som de siste årene har fått flere sentrumsnære arbeidsplasser.

Kollektivtilbud

Heinzerling tror ikke på strukturen som i dag råder på Forus.

– Folk vil ha mer enn høye flotte kontorbygg og motorvei der de jobber, sier Heinzerling, som mener samme type næring godt kan legges til Sandnes sentrum.

– Problemer på Forus er også at det er dårlig kollektivtilbud. Store næringsbygg er lagt helt i utkanten av kolletivtransporttraseene. I Sandnes har man et etablert kollektivtilbud med buss og tog. Noe som er attraktivt når man velger plassering for nye arbeidsplasser, mener Heinzerling.

Dekket bord i Sandnes

På mange måter er bordet ferdigdekket i sentrum av Sandnes, mener forskningsdirektøren.

– Her har man hele pakken. Sandnes er en kulturby, noe som nylig også ble offisielt. Det kommer bygges også flere sentrumsnære boliger. Men det finnes få arbeidsplasser. En mulighet kan være å utnytte arealene i indre havn. Hvor man kan kombinere næring, kultur, sosialt tilbud og boliger. Her har Sandnes sentrum et enormt potensial. Stavanger har ikke de samme mulighetene i vågen sin.

Bybanen vil påvirke byutviklingen på hele Nord-Jæren. Prosjektet krever god planleggingen og godt samarbeid mellom Sandnes, Stavanger og Sola.

– Man må unngå konkurranse mellom byene. I stedet må man samarbeide og fordele roller byene skal ha, mener Heinzerling.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...