Nye Sandnes: Næringssjefen tror på løft for Forsand

LØFT: Næringssjef og tidligere ordfører i Forsand kommune Årstein Løland tror næringslivet i Forsand vil få et løft i Nye Sandnes. Foto: Trond Eirik Olsen

Næringssjef Årstein Løland i Forsand forventer et stort løft for næringslivet i kommunen når man blir en del av Nye Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

NYE SANDNES: – Jeg både tror og håper at vi nå skal kunne hente ut det mye av det urørte potensialet som finnes i turisme og næringssatsing. Utvikling av turisme og reiseliv vil også kunne gi smitteeffekter til annen næringsvirksomhet på Forsand. Jeg tror på vekst i Nye Sandnes, sier Løland.

Mer muskler

Løland har lang fartstid i Forsand kommune, både på administrativt og politisk plan. I tillegg til jobben som næringssjef var han også ordfører i kommunen i perioden fra 1984 til 1990. I dag frykter han ikke at Forsand skal bli en utkant i Nye Sandnes, men snarere at bygda og videre næringsutvikling vil nyte godt av å bli en del av en storkommune.

– Med Sandnes vil det komme en helt ny dynamikk inn. Det gjelder både økonomiske muskler og ekspertise. I forhold til videre satsing er dette momenter som blir viktige. Sandnes har også sagt at de vil satse stort på utvikling av turisme og reiseliv, og for oss er dette svært positive signaler, sier Løland og fortsetter:

– For Forsand er det et mål å få etablert ny virksomhet opp mot den turiststrømmen vi har. Snart er det en halv million turister som årlig besøker Preikestolen, og det er viktig å beholde disse og få dem til å legge igjen penger.

Mangler hotel

Løland er klar på at det har vært vanskelig for Forsand å satse alene.

– Det er to ting vi har manglet for å foreta en større satsing: kapital og aktører. I en storkommune med Sandnes tror jeg at begge disse momentene vil falle på plass. I tillegg har Sandnes mye ekspertise som vil kunne bidra med ytterligere løft, sier han.

Som et eksempel viser Løland til at man i lang tid har forsøkt å få på plass hotelldrift i attraksjonsområdet i Forsand. Så langt har man ikke lykkes i å få inn en aktør.

– Vi har nok manglet mye av den løftekraften som finnes utenfor lokalmiljøet.

Havbruk

I tillegg til sand og betongindustri, som sysselsetter rundt 100 personer, er det i dag landbruk som danner ryggraden i næringslivet på Forsand. Det er næringsvirksomhet knyttet opp mot naturressursene som har vært hovedarena, og Løland ser gjerne at man bygger på dette når det kommer til turistsatsingen.

– Turistene kommer ofte for å oppleve natur og lokal kultur og da er det mange mulige koblinger til landbruk, ikke minst når det kommer til det å skape opplevelser knyttet opp mot lokal mat og liknende, sier han.

– Vil Nye Sandnes føre til at også annen næringsvirksomhet lettere vil kunne etablere seg på Forsand?

– Ja, det tror jeg. Rent psykologisk gir det nok fordeler å være i en storkommune eller være en del av en større arena. Vi har næringsareal som kan nyttes og med den nærheten vi har til sjø bør det også være stort potensial innenfor havbruk. Alt burde ligge til rette for kommersiell oppdrett, sier Løland.

– Hva med Høgsfjordferjen?

– Å beholde ferjesambandet blir jo en kjernesak, men dette jobbes det aktivt med, og jeg føler meg rimelig sikker på at dette vil løse seg, sier Løland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...