Lura-selskap ekspanderer kraftig: Næringssuksess – uten olje

REGNSKAP: Den gamle regnerammen er for lengst blitt overflødig, men administrerende direktør Odd Ingve Garpestad i Proplan beholder den fremdeles som et minne fra en svunnen tid da elektronisk fakturahåndtering var et fremmedord. Foto: Trond Eirik Olsen

Elektronisk fakturahåndtering har blitt en gullgruve for Sandnes-selskapet Proplan. På 26 år har selskapet vokst fra tre til 100 medarbeidere og nå vil de bli enda større.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2017 kl 22:41

NÆRING: – Det er ikke ofte selskaper i vår bransje har hovedsete utenfor Oslo-området. Det vanligste er at liknende IT-bedrifter ekspanderer fra Oslo til Rogaland og ikke motsatt vei. Slik sett er vi et godt eksempel på at det er mulig å gjøre det godt på andre felt enn oljerelatert virksomhet i vår region, sier administrerende direktør og gründer, Odd Ingve Garpestad i Proplan.

Roboter overtar

I disse dager er det 26 år siden den lokale gründeren og jærbuen startet opp den lokale suksessbedriften i beskjedne lokaler med tre ansatte i Torneroseveien på Lura. Forretningsideen til Garpestad var å bedre effektiviseringen hos lokale bedrifter ved hjelp av gode administrative løsninger for alt fra regnskap, og logistikk til lønn, personal, rapportering og analyse. Ideen bak konseptet er den samme i dag som ved oppstart, men forskjellen er at det meste i dag er basert på løsninger for elektronisk fakturahåndtering.

– Du kan godt si at det er snakk om løsninger der roboter overtar bokføringen. Ikke roboter i vanlig forstand, men løsninger der hele bokføringen blir automatisert. For mange har dette blitt den siste brikken som gjør hele faktureringsprosessen papirløs. I disse tider der mange bedrifter må omstille seg eller effektivisere driften vil dette være til stor hjelp, sier Garpestad og smiler før han fortsetter;

– Vi er med på å frigi kapasitet og bidrar nok på mange måter til å snu opp ned på regnskapsbransjen. Nå får denne kapasitet til å håndtere flere kunder og dette er igjen med på å styrke konkurransen. Her ligger også mye av hemmeligheten til suksessen vår. Vi tilbyr gode løsninger til en ny tid.

Tok av fra 2000

I dag har Proplan for lengst flyttet fra Torneroseveien til langt romsligere lokaler i Stokkamyrveien på Lura. Hovedkontoret her har 45 ansatte og gjennom tre selskaper omsetter Proplan i dag for godt over 100 millioner kroner årlig. Totalt er det snakk om over 100 ansatte. Dette gjør også Proplan til et av landets største innen sitt felt. Bedriften har i dag regionskontorer både i Haugesund, Kristiansand, Sandefjord, Oslo og Bergen.

– Hovedsatsingen så langt har ligget i kystbeltet fra Oslo via Kristiansand og opp til Bergen, men jeg ser ikke bort fra at vi framover vil komme til å satse sterkere utenfor dette området, sier Garpestad.

Den store ekspansjonen for Proplan startet på begynnelsen av 2000-tallet og utviklingen har en sammenheng med at mange bedrifter på denne tiden begynte å se behovet for omstilling der digitalisering også var en nøkkelfaktor.

– Selskapet gikk bra fra starten av og vi kunne godt fortsatt uten å vokse, men jeg er nå en gang av den typen som når jeg først har fått fullført en drøm gjerne begynner på fullføringen av den neste. Slik sett har vekst og ekspansjon vært en drivkraft for meg og jeg er ikke ferdig ennå. Jeg ønsker å bidra til vekst og positiv utvikling både i selskapet og i regionen, sier han.

Nytt gull

Garpestad viser samtidig til at oljenæringen i Rogaland er blant dem som har tatt omstillingen på alvor. Rogaland er i dag et av fylkene der flest bedrifter har tatt i bruk elektronisk fakturahåndtering.

– Fall i oljeprisene har nok bidratt til økt behov for omstilling og effektivisering. Det samme har den digitale utviklingen. Vi har nok nytt litt godt av dårligere tider, men samtidig skaper vi bedre kår for bedrifter som sliter, sier han.

– Du er selv oppvokst på en gård på Jæren og det er vel et godt stykke herfra til det du driver med i dag?

– Jeg har vel alltid hatt en dragning mot handel og startet allerede i ung alder, sier Garpestad før han legger til;

– Jeg husker godt at jeg solgte juletrær med god fortjeneste utenfor Kvadrat det første året senteret var i drift. Ingen ante da hvor stort senteret skulle komme til å bli på litt sikt. Jeg drev også med torghandel og har utdannelse innen regnskap.

Garpestad er klar på at IT-virksomhet kan bli det nye gullet for det lokale næringslivet i regionen framover.

– Mulighetene er store og det er allerede skapt mye i regionen. Utfordringen framover ligger i å få flere til å våge å ta spranget. Omstilling og nysatsing er viktig, men da må samtidig rammevilkårene være gode, sier han.

For Garpestad og Proplan er det imidlertid ennå ikke stopp på ferden. Flere oppkjøp er på gang og det er bestemt at det skal ansettes flere medarbeidere.

– Akkurat nå er det 5-10 nyansettelser på gang og vi satser friskt på å bli enda større.

– Og hovedsetet blir fremdeles i Sandnes?

– Ja, jeg er selv fra regionen. Her bor og trives jeg og ser ingen grunn til at vi skal flytte på oss selv om hovedtyngden av aktører som ekspanderer i vår bransje har hovedsete i Oslo-regionen, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...