Narkopåvirkede russjåfører er overrepresentert

FIRE EKSEMPLER: Disse fire bildene viser fire ulykker i Sandnes der politiet umiddelbart har opplyst at de har mistanke om ruskjøring. Alle foto: Ronny Hjertås

Ifølge statistikken pågriper Sør-Vest politidistrikt i snitt rett i underkant av tre påvirkede sjåfører hver dag. Rundt 70 prosent av dem har kjørt med narkotika i blodet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Det som virkelig er skremmende er de store mørketallene når det kommer til mennesker som til daglig fører et kjøretøy i påvirket tilstand. Såkalte veikantundersøkelser utført av staten, viser svært skremmende tall landet over.

Politibetjent Georg Grødem, med lang fartstid langs veiene i Rogaland, gir et tydelig bilde av utfordringene og bekymringene ruspåvirkede utgjør for samfunnet.

– Undersøkelser viser at så mange som 126.000 ruspåvirkede førere beveger seg daglig på norske veier. Rundt 30 av dem blir tatt. Mørketallene er med andre ord enorme, sier Grødem til Sandnesposten.

1000 rogalendinger

Sør-Vest politidistrikt har de siste årene avdekket rett i underkant av 1000 ruspåvirkede førere årlig. I 2016 stoppet tallet på 997. Med 781 tilfeller av russjåfører så langt i 2017, lander avdekkingen omtrent som tidligere år.

65 av årets tilfeller endte med ulykker og materielle skader. 15 andre ulykker medførte personskader i tillegg til materielle skader, mens like over 700 personer heldigvis ble stanset før ulykker inntraff, eller gjennomførte kjøringen uten å komme seg selv eller andre til skade. Sjåførene som blir tatt må avlegge blodprøve. Nyere teknologi har ført til at politiet avdekker narkotikapåvirkede sjåfører langt enklere og oftere enn tidligere.

– Ved mistanke kan vi nå ta spyttprøver av sjåfører. Dette har ført til at avdekkingen av narkotikapåvirkede sjåfører har skutt i været. For to år siden viste tallene cirka 50 prosent promille, mens den andre halvparten hadde narkotiske stoffer i blodet. Etter vi innførte de nye testene er antallet avdekkede narkotikapåvirkede sjåfører steget til 70 prosent, forteller Grødem.

Gjengangere i kø

En titt på antall avviklede saker i Jæren tingrett den siste måneden, viser 22 dommer av personer som har brutt veitrafikkloven §31. Syv saker står også på berammingslisten før jul. Kjøring i ruspåvirket tilstand, og da med narkotiske stoffer i blodet, utgjør majoriteten. Tingretten behandler nesten daglig saker som omhandler temaet. Flere av sjåførene som blir stanset i narkotikarus har en tendens til å vende tilbake i samme tiltalestol. De bryr seg tilsynelatende lite og ingenting om konsekvensene.

– Det er riktig at mange blir tatt flere ganger. Gjerne i løpet av kort tid mellom hver kjøretur. Det er litt usikker, men mennesker i narkorus er kanskje i en tilstand hvor konsekvenstenkning i større grad faller bort. Mange som blir avdekket er blitt fratatt sertifikatet ved tidligere anledninger. Vi har også muligheter til å avskilte kjøretøy, og i ytterste konsekvens inndra kjøretøy. Der er også noe vi gjør. Vi kan og fratar også rusavhengige sertifikatet uten at de har satt seg bak et ratt. Rett og slett med et håp om at så ikke skal skje, forteller Georg Grødem.

Amfetamin, tabletter og hasj

Statistikken forteller at flest påvirkede sjåfører blir avdekket i helgene. UP og Sør-Vest politidistrikt avholder kontroller for å avdekke og avskrekke. Georg Grødem forteller at folk reagerer ulikt når de blir tatt i kontroller.

– De som blir tatt med promille samme dag er med oppgitte og skuffede over seg selv. Fortvilelse er følelsen for mange som blir tatt i dagen der på. Sjåfører i narkotikarus har dessverre litt for ofte en tilsynelatende mer likegyldig tilnærming, sier han.

Mennesker som ruser seg på narkotiske midler har altså en tendens til å skulle forflytte seg oftere i trafikken sammenlignet med dem som drikker alkohol. Dommene fra rettsvesenet viser at hasj, amfetamin med en miks tabletter (B-preparater) utgjør innholdet i blodprøvene.

Noen blir tatt etter tips fra publikum eller bekymrede mennesker som av ulik grunn vet at noen kjører i rus. Det gjelder både for alkohol, narkotika og ved tablettbruk. Hvorfor mennesker i narkotikarus har et sterke behov til å forflytte seg er noe usikkert. Toleranse og måten disse stoffene påvirker, kan være en årsak.

– Dette er interessant tema. Vi vet jo at narkotika har en annen påvirkning enn alkohol. Noe av årsaken finnes der og i den generelle livsstilen som bruk av narkotika i noen tilfeller fører til. Det eksakte svaret sitter nok de rusavhengige selv på, sier Grødem.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...