Naturvernforbundet raser mot hyttebygging

RASER: Erik Thoring stiller store spørsmålstegn ved at Sandnes kommune har gitt grønt lys for bygging av en større hytte ti meter fra vannkanten på Hogstadholmen. Foto: Line Viste/Solabladet

Daglig leder Erik Thoring i Naturvernforbundet Rogaland frykter at et viktig friluftsområde skal gå tapt for alltid i Lutsivassdraget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

LUTSI: – Det er utrolig at Sandnes kommune har gitt tillatelse til å bygge en hytte på nær 70 kvadrat bare ti meter fra vannkanten i et område som er svært verdifullt i forhold til friluftsliv og allmennferdsel. Har man her helt glemt hensynet til friluftsliv og hvordan man best forvalter et viktig fredet vassdrag, spør Thoring og fortsetter;

– Da jeg hørte om saken tenkte jeg at dette måtte være ulovlig oppføring, men det er det ikke. Hytta er lovlig oppført. For meg er dette uforståelig, sier Thoring.

Har fått tillatelse

Det var sist uke at Sandnesposten skrev om at flere hadde reagert på oppføringen av en hytte på Hogstadholmen rett utenfor bade- og campingplassen i Hogstadvika på Lutsi. Hogstadholmen blir i dag flittig brukt som landingsplass for kano og kajakk og mange frykter nå at hytta skal gjøre dette området utilgjengelig i fremtiden.

Virksomhetsleder Mette Brox i Sandnes kommune kunne bekrefte at kommunen hadde fått flere henvendelser i saken, men at det er gitt byggetillatelse til hytta i tråd med vedtatte forskrifter.

– Det er snakk om en erstatningshytte. Tidligere har det vært en nausthytte her og kommuneplanen åpner opp for å gi tillatelse til bygging av en ny hytte. Hytta vil bli liggende delvis skjult i godkjent avstand til vannet og også ha dimensjoner som er innenfor regelverket, sa Brox.

– Dårlig saksbehandling

Thoring understreker at han ikke er ute etter å ødelegge for hytteeieren som har fått tillatelse til bygging, men at han stiller store spørsmålstegn ved saksbehandlingen som han mener er dårlig utført.

– Det er helt greit at det kommer opp en erstatningshytte, men denne må stå i stil med den nausthytta som stod her tidligere. Den nye hytta bør plasseres omtrent på samme plass som den gamle og ha en noenlunde lik størrelse. Slik det nå er, vil den nye hytta dominere for mye og vi risikerer at hele landingsplassen nå blir privatisert og tapt for alltid, sier han og fortsetter:

– Jeg kommer til å be om en redegjørelse fra kommunen omkring saksbehandlingen. Jeg kan ikke se at det i saksbehandlingen er ivaretatt nok i forhold til interessene fra friluftsliv og allmennferdsel. Dette handler også om hvordan man skal forvalte et svært viktig vassdrag.

Skuffet over kommunen

Thoring er skuffet over at Sandnes kommune kan gi tillatelse til bygging av en hytte som vil gjøre et såpass stort innhogg i forhold til allmenninteresser i det fredede Lutsivassdraget.

– Kommunen stod på og kjempet imot planene om en 420 volts kraftlinje over Lutsivassdraget. Da ble det brukt gode argumenter om at dette vil berører frilufts- og allmenninteresser. Det er naturlig å spørre seg om det er slik at disse interessene skal være helt fraværende når det gjelder hyttebygging, sier han.

Thoring kjenner selv godt til området da han selv har padlet her ved flere anledninger.

– Det er ikke mange plasser på Hogstadholmen som kan brukes som landingsplass for kajakk og kano. Holmen er svært bratt og området der hytta nå kommer er den eneste brukbare landingsplassen. I friluftsammenheng er det desidert en av de viktigste plassene i området.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...