NAV tror på tett oppfølging av unge sosialhjelpsmottakere

KJENT: Fungerende leder for NAV Sandnes, Liza Øverdal (t.v.) og UKA-leder Terese S. Mellemstrand mener det er viktig å bli kjent med ungdommene for å finne en jobb, skole, eller praksisplass de kan mestre og trives i. Foto: Håvard Ovesen

NAV-ledelsen i Sandnes håper veksten i unge sosialhjelpsmottakere er i ferd med å snu. Oppskriften er tett oppfølging og drahjelp fra et arbeidsmarked i bedring.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SOSIALHJELP: Som Sandnesposten skrev mandag, har kommunens utgifter til sosialhjelp gått opp med 48 prosent de siste fire årene. Gruppen som øker mest er de mellom 18 og 24 år. Her er Sandnes langt over snittet, sammenlignet med andre storbyer.

– Veksten skyldes at vi har hatt en betydelig økning i arbeidsledigheten, samtidig som innbyggertallet har økt, og vi har en relativt ung befolkning, sier Øverdal, og presiserer at de i 2017 har sett tendenser til bedring: Andelen unge sosialhjelpsmottakere ser ut til å stabilisere seg, og muligens også gå litt ned.

Les også: Arbeidslysten ungdom uten inntekt møter fordommer

Vanskelig arbeidsmarked

Øverdal forteller at det er flere grunner til at unge faller utenfor.

– Det er kombinasjonen av et arbeidsmarked der de uten fullført utdanning enten ikke kommer inn, eller er først ut. Det er også lite ufaglærte stillinger å få fatt i. I tillegg sliter mange med høye boutgifter, samtidig som de bare har et vikariat eller deltidsjobb. Dermed blir de avhengige av NAV, selv om de er i arbeid, sier Øverdal.

Siden september 2014 har Sandnes hatt aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere mellom 18 og 25. Programmet, som kalles UKA (Ung Kompetent Arbeidssøker) nylig blitt utvidet til å omfatte sosialhjelpsmottakere opp til 30 år. Målet er å få folk over i ordinær jobb eller inn i et utdanningsløp.

– Det som er viktig er at de finner noe de liker. Det må være ut fra deres interesse eller evne, sier UKA-leder Terese S. Mellemstrand.

Blir kjent med ungdommene

Hun mener at for å lykkes er det viktig å ta seg god tid.

– Noe av det vi gjør, er å bli kjent med ungdommene, og finne tiltak som vi vet de kan mestre og trives i. Det er klart ting kan effektiviseres, og vi kan i teorien få ungdommene fortere ut i en praksisplass, men da kommer de veldig fort tilbake hit igjen, sier hun.

I første halvdel av 2017 har rundt 160 personer vært innom UKA. Deltakerne er forskjellige, men det er likevel mulig å se enkelte tendenser.

– I snitt er det mye ungdom uten fullført skole. Mange har avbrutt eller kort arbeidserfaring. Generelt er det også flere gutter enn jenter. Mange har også innvandrerbakgrunn, men er født og oppvokst i Norge. Når du skriver søknad og CV er det dessverre en del av arbeidsgiverne som hopper over utenlandsk-klingende navn, sier Mellemstrand.

Tegn til bedring
Når det er mange om beinet i arbeidsmarkedet stiller ofte de med mangelfull utdanning eller jobberfaring bakerst i køen. De to NAV-ansatte velger likevel å være forsiktig optimistiske.

– Det er flere ledige stillinger nå, sier Mellemstrand, og forteller at en arbeidsgiver ga hele seks UKA-deltakere jobb i vår.

Både hun og Øverdal er veldig opptatt av å få fram at UKA-deltakerne ikke er en gjeng med latsabber, men at de er ungdommer som vil noe, uten at de nødvendigvis har fått det til så langt.

– Ikke skriv stygt om ungdommene våre, formaner de to, nærmest i kor.

– De får det til. Vi heier på dem. Enkelte har nok mistet troen på seg selv, men de skal møtes med respekt og håp. Alle har noe, det gjelder bare å finne den rette plassen, slår Øverdal fast.

– De aller fleste føler at de blir møtt når de kommer inn her. De får vise seg fram og blir utfordret, og det er noe alle personer setter pris på, sier hun.

– «Noen venter på meg»

Mellemstrand forteller at mye av jobben handler om oppfølging, og å gi dem en følelse av tilhørighet.

– Jeg tipser dem om ledige stillinger, sender dem SMS-er, og etterlyser dem om de ikke kommer. Det er nok en del som føler at «det er noen som venter på meg», sier hun.

Mange går tilbake til skolebenken etter å ha vært innom UKA.

– Det er kjempebra. All forskning viser at utdanning er viktig for å få en langvarig tilknytning til arbeidslivet, sier Øverdal.

Mellemstrand forteller om en tidligere UKA-deltaker som til slutt fikk seg jobb. Et halvt år senere dukket han igjen opp på kontoret hennes, og ba om hjelp til å søke på en stilling som skiftleder. Han fikk jobben.

– Da sendte han meg melding og sa jeg måtte hilse kursdeltakerne og si at de ikke må gi opp. Etter et år var han nummer tre etter sjefen, sier Mellemstrand og smiler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...