Nok ble nok for sentrumsbutikk

STENGER: Bompenger ble dråpen som fikk begeret til å flyte over for U Art i Solaveien. Nå stenger butikken dørene for godt. Foto: Trond Eirik Olsen

Bompengene stengte døren for godt.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2018 kl 20:55

NÆRING: Den nye bomringen var dråpen som fikk begeret til å flyte over for Martha Elisabeth Landa. Nå legger hun ned butikken i Solaveien.

– Jeg føler meg 100 prosent sikker på at de nye bompengesatsene vil gi negative utslag for mye av handelen. Jeg har slitt med å holde gang i butikken. Det har vært for få folk i gaten til at det lønner seg med videre drift og med enda mer bompenger er jeg redd det vil bli en ytterligere forverring. For meg har det sistnevnte vært den siste dråpen i begeret som nå gjør at jeg stenger, sier Landa.

Nok e nok

Etter knappe to års drift er det definitivt over for den lille nisjebutikken U Art på knappe 48 kvadratmeter der Langgata krysser med Solaveien. På døren til butikken henger det nå et skilt der budskapet er tydelig. Nok e nok - stengt, er ord som ikke kan misforstås.

– Jeg er utrolig skuffet over at man kan innføre bomringene med de satsene man nå har. Resultatet er at men kveler store deler av næringsliv og handel. I stedet for å legge til rette for økt handel gjør man det motsatte. For mange nisjebutikker i sidegater er det vanskelig nok å få ting til å gå rundt allerede og bomringen er en katastrofe, sier Landa.

Tøffe år

Sandnesposten skrev om Landa i juni i fjor. Da var mosaikkunstneren svært optimistisk med tanke på å få gang i nisjebutikken, som i tillegg til mosaikkunst også solgte klær. Landa, som tidligere har drevet både reklamebyrå og forlag, kjøpte lokalene for å satse fullt på virksomhet som mosaikkunster og butikkdrift.

– Det ble nok tøffere enn jeg hadde regnet med. Det har rett og slett vært for få folk i gata til at butikken har lønnet seg. Skulle jeg fortsatt ville det nok tatt flere år før jeg hadde fått ting opp, men med den nye bomringen ser jeg ikke at det vil være noe poeng i å forsøke å dra ting videre, sier hun.

Landa vil beholde butikklokalene og har planer om å rigge til et studio her der kan stelles i stand fortellerkvelder og liknende virksomhet, men butikkdrift blir det definitivt slutt på.

Nye handlevaner

Landa tror at det er de små nisjebutikkene som kommer til å lide mest i forhold til de nye bomsatsene. Hun tror at man vil se store endringer i forhold til handlemønster.

– Folk vil trolig legge om handlevanene. Det betyr at de vil gjøre handelen raskt for å komme i mål innen en time slik at de kan kjøre inn og ut av bomringen uten å måtte betale flere ganger, sier hun og fortsetter;

– Det vil nok bli mindre folk i gatene. Folk kommer til å gjøre den nødvendige handelen og deretter dra hjem. De vil ikke bruke mer tid enn nødvendig i sentrum og derfor også handle mindre. Folk vil neppe lengre kjøre tilbake til sentrum om de har glemt noe. Det vil bli for dyrt. Vi risikerer også at flere vil dra sørover når de skal gjøre større handel.

– Tror du flere butikker i sentrum vil komme til å måtte stenge når konsekvensene av bomringen begynner å merkes?

– Jeg vil ikke spå for mye om andre. Det er butikker som går godt, men jeg er redd for at de negative konsekvensene vil få stor effekt på de mindre og smalere nisjebutikkene. De større kjedebutikkene vil klare seg bedre, sier hun.

For mye sykkel

Landa mener også bymiljøpakken som skal finansieres gjennom bompenger inneholder for lite tiltak i forhold til fotgjengere og kollektivtrafikk.

– Det blir mye satsing på sykkel og sykkelstier og det forundrer meg. Sykkel er ikke for alle og det burde vært lagt mer til rette for fotgjengere og øke muligheten for å ta seg fram med småbusser og liknende tiltak. Man kan ikke forvente at alle skal sykle til byen for å gjøre handel, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...