Nordland skal legge føringer for Rogaland brann og redning

PEKER MOT NORDLAND: Ketil Solvik-Olsen sier Rogaland brann og redning må utvikle fasilitetene for sitt treningssenter med Nordland fylke. Arkivoto: Trond Eirik Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) peker mot Nordland som nasjonalt øvingssenter for trening og opplæring av personell med tanke på brann og sikkerhet i tuneller.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2018 kl 10:39

Sandnesposten gjorde kjent at Rogaland brann og redning er i dialog med Bane Nor om leie av to ubrukte fjellhaller på Vagle. Tanken er at flere ulike typer mannskaper skal bruke fasilitetene til å trene på redningsarbeider i forbindelse med tunneler. I så måte har Vagle alle forutsetninger for å utvikle seg til et nasjonalt senter for opplæring.

–Vi ønsker også å dele og videreutvikle vår kompetanse med andre, ikke minst andre brann og redningsvesen i landet. Vi skal heller ikke glemme andre hjelpemannskaper som vil involveres ved hendelser i tunneler. Det kan være politiet, helsevesenet, Statens vegvesen, Sivilforsvaret og frivillige hjelpestyrker, sier Ståle Fjellberg.

Må koordinere med Nordland

Leder for beredskapsavdelingen i brannvesenet, Ståle Fjellberg, forteller at de også vurderer å bygge en kulvert inne på eksisterende område av Vagle leiren hvor Samfunnssikkerhetssenteret i Rogaland (SASIRO) holder til.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er kjent med planene, men sier det likevel vil være viktig at Rogaland brann og redning koordinerer sitt arbeid med fagskolen for utdanning av brann- og redningspersonell i Nordland.

–
Når det gjelder overordnet arbeid med utdanning av brannmannskap, er det i dag flere fasiliteter for faglig utdanning og generelle øvelser, deriblant tunneler. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har ansvaret for dette. Jeg har hatt møter med representanter fra DSB, brannvesenet og Vegdirektoratet om brannsikkerhet i tunnel. De peker da spesielt på fagskolen for utdanning av brann- og redningspersonell i Nordland, hvor det skal utvides med flere øvingsanlegg ved skolen. Det er derfor viktig at brannvesenet i Sør Rogaland koordinerer sine ønsker for nye fasiliteter inn mot arbeidet som foregår nasjonalt innen brannvesenet, sier Ketil Solvik-Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRANN; Kenneth Johnsen og andre skal gjennom trening for redning- og slukningsarbeid i tunneler. Det kan skje på Vagle, men hovedkvarteret for nasjonal opplæring ser ut til å bli i Nordland fylke. Foto: Frode Olsen

Ketil Solvik-Olsen sier at SASIRO likevel vil spille en viktig rolle i arbeidet mot å stå best mulig rustet til å assistere ved brann eller ulykker i forbindelse med tunneler.

– Det er verken Statens vegvesen eller Samferdselsdepartementet som tar beslutningene på vegne av brannvesenet om overordnede strategier. Men la meg understreke at Statens vegvesen er en naturlig part når det gjelder øving for redningsarbeid i Ryfast og Rogfast, hvor normal praksis er at det skal foregå i de konkrete tunnelene. På den måten blir personalet kjent med de konkrete, lokale forholdene. Det skjer uavhengig av hvor generell fagopplæring av personell skjer, sier han.

Samferdselsministeren forteller at staten bruker store summer hvert eneste år for å bedre sikkerheten for folk som ferdes i de mange tunnelene som finnes i Norge.

– Det skal være trygt å ferdes i tunneler. Vi brukes nå milliardbeløp hvert år på å oppgradere eksisterende tunneler. Vi bygger også en rekke nye tunneler med fokus på høy sikkerhet, sier Solvik-Olsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...