Sandnesposten A/S

Norges nyeste matsentral har åpnet i Sandnes

ÅPNINGSFEST: Tor Jan Bredenbekk var en stolt daglig leder under åpningen av matsentralen. Foto: Aslak Ravndal

Norges sjette matsentral har åpnet dørene i Hoveveien 9 i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

OVERSKUDDSMAT: Tor Jan Bredenbekk, som er daglig leder og den eneste ansatte på den nye matsentralen, var en stolt mann under åpningsfesten.

– Dette har vi jobbet for i en god stund, og vi er stolte av at vi endelig er i mål, sier han til Sandnesposten.

Etter en stor dugnad, der både næringslivet i Rogaland og frivillige har bidratt, står nå lokalene klare til bruk. Uten denne hjelpen hadde ikke prosjektet vært mulig.

– Det lokale næringslivet har vist en stor vilje og lyst til å bidra. I tillegg har flere frivillige stått på, og det gjør meg veldig glad, sier Bredenbekk.

Matsentralen ønsker å bidra til å redusere noe av matberget på 385.000 tonn som årlig kastes i Norge, samtidig som de gir hjelpeorganisasjoner som driver med dette arbeidet bedre rammebetingelser. Fra tidligere finnes det matsentraler i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. Matsentralen i Rogaland er et samarbeidsprosjekt mellom Hjerte for Sandnes, Evangeliesenteret, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. Stavanger kommune er også med i arbeidsgruppen.

Gir maten videre

Åpningsfesten trakk mye folk, og politikere fra både Sandnes og Stavanger var godt representert blant de frammøtte. Rune Bjerga hadde også tatt turen for å underholde på scenen.

FOLKSOMT: Mange skuelystne hadde møtt opp i de nye lokalene til matsentralen. Foto: Aslak Ravndal

Matsentralen har allerede kartlagt 30 organisasjoner som overskuddsmaten skal gis videre til.

– Da Bergen åpnet sin matsentral hadde de bare fem organisasjoner på blokka. Nå har de 90, sier Bredenbekk, og legger til at det fort blir flere organisasjoner som ramler innom etter hvert.

Alle de store matprodusentene i Rogaland kommer nå til å levere overskuddsmaten til matsentralen. Tidligere har de frivillige organisasjonene selv hentet overskuddsmaten direkte fra produsentene, men med matsentralen på plass blir det mye bedre struktur rundt dette.

– Det blir en enklere og bedre logistikk rundt overskuddsmaten nå, sier Bredenbekk.

GRATULASJONER: Mange hadde med blomster for anledningen. Foto: Aslak Ravndal

Arbeidstrening

Matsentralen er basert på frivillighet, men de åpner også dørene for folk i arbeidstrening via NAV.

– Noen måneder hos oss kan være gull verdt før turen går videre til lønnet arbeid. Her får de komme inn i et system med forventninger og regler, sier Bredenbekk.

Totalt vil det være ti personer som tar imot og organiserer matvarene som kommer inn.

– Vi vet ikke hvor mange vi kan ta inn på arbeidstrening. Noen dager blir nok travlere enn andre, så vi skal prøve oss litt fram nå i starten, sier Bredenbekk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...