Sandnesposten A/S

Ny runde om 
folkerøysting i Forsand

IMOT: Reidar Thu og Kåre Oaland røysta imot å spørja folket om dei ønskjer ei omgjering av grensejusteringa og om dei vil gå til Strand eller Forsand, då dei meiner det er ein omkamp. Gunleif Haukelid (heilt til høgre) stemte for fellesforslaget. Foto: Elin Moen Karlsen, Strandbuen

Kommunestyret i Forsand skal i sitt neste møte om knappe to veker diskutera om vedtaket dei gjorde i førre møte om folkerøysting var lovleg. Dermed blir det ennå ikkje avklart på ei stund når folkerøystinga blir.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

FORSAND: Kåre Oaland, Reidar Thu og Gunleif Haukelid i Samlingslista har sendt inn lovlegkontroll av kommunestyrevedtaket om folkerøysting. Dette varsla dei at ville koma allereie før kommunestyret gjekk til endeleg avrøysting 20. februar.

– Fleirtalsvedtaket sitt punkt to krev omkamp på vedtak som allereie er gjort i kommunestyret i samband med kommunereforma. Etter Kommunelova sin paragraf 39 a nummer 3, bokstav b, kan det ikkje bli fremja forslag som har same innhald som ei sak som tidlegare er behandla i valperioden, peikar Samlingslista på.

Folkerøysting i Forsand

Kommunestyret vedtok 20. februar at Forsand kommune skal ha folkerøysting.

Spørsmåla folket skal bli spurde er:

1) Ønskjer du omgjering av vedtatt grensejustering?
2) Ønskjer du, ut frå dagens situasjon, at resten av Forsand skal gå til Sandnes eller Strand?

– Punkt to krev folkerøysting over tema som folket allereie er høyrde på i medhald av paragraf 10 i Inndelingslova gjennom spørjeundersøkinga om Forsand burde slå seg saman med Strand, Sandnes eller Gjesdal, held dei fram.

Inngjekk kompromiss

Varslinga av lovlegkontroll av vedtaket om folkerøysting gjorde at politikarane var opptatte av å få til eit fellesforslag flest muleg ville stemma på. Det var bare Oaland og Thu som røysta imot fellesforslaget.

Samlingslista viser til at det var Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) som rådde kommunestyret til spørjeundersøking.

– At KMD har vedtatt ei grensejustering i ettertid av dei historiske vedtaka i kommunestyret og stortinget, om at Forsand og Sandnes skal bli slått saman til ein kommune, opnar ikkje for omkamp på dei vedtaka som allereie er gjort, sluttar Oaland, Thu og Haukelid.

Neste torsdag skal det vera møte i valstyret i Forsand kommune om gjennomføring av folkerøystinga.

– Valstyret skal diskutera korleis me ønskjer vegen vidare skal vera, i tillegg til nokre formalitetar rundt folkerøystinga, som for eksempel kven som skal telja røystene, seier Forsand-ordførar Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

Han sit i valstyret saman med resten av medlemene i formannskapet; Tore Hans Mikkelson (Sp), Ole Tom Guse (KrF), Kåre Oaland (Samlingslista) og Roar Larsen (Ap).

Mange viss-ar

– Det som er spesielt er at kommunestyret veka etter valstyremøte skal diskutera ein lovlegkontroll av vedtaket som blei gjort om folkerøysting. Viss kommunestyret for eksempel avviser denne klaga, skal den vidare til Fylkesmannen i Rogaland, seier Dagestad.

– Det er mange viss-ar som må avklarast før endeleg dato for folkerøystinga kan bli sett. Eg har vore i kontakt med fylkesmannen og forklart dei at dei må behandla ei eventuell klage på lovlegheita av kommunestyre-vedtaket så fort som muleg, held han fram.

Dagestad forklarer vidare at han er usikker på kva som vil bli avgjort i valstyret anna enn formalitetar som teljekorps. Kanskje kan ein dato for folkerøystinga bli sett litt fram i tid og alt gjerast klart, slik at når lovlegkontrollen er avklart, kan ein bare setja i gang.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...