Turistbransjen har allerede begynt satsingen: – Nye Sandnes blir en gullgruve

STOR TRO: Daglig leder Helemer Steinsvåg ved Gamlaværket ser for seg en eksplosjon i turistsatsingen i Nye Sandnes. Han har heller ingenting i mot Preikestolen som nytt kommunevåpen, men tror gauken likevel vil leve videre, gjerne som suvenir for mange av turistene som vil innta byen. Foto: Trond Eirik Olsen

Ved Gamlaværket ser man for seg en eksplosjon i turistsatsingen når Sandnes og Forsand blir en kommune. Daglig leder Helmer Steinsvåg har allerede tatt de første grepene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

TURISME: – Nå lanserer vi flere nye turistpakker i samarbeid med hotellkjeden De Historiske Hoteller. Den ene starter her og går via Lauvik over til Sirdal og ender opp ved Dalen Hotel i Telemark. Den andre er en rute som går fra Sandnes til Bergen og videre nordover. Dette er noe vi utelukkende setter i gang på bakgrunn av økt optimisme over den nye storkommunen, sier daglig leder Helmer Steinsvåg ved Gamlaværket.

Les også: Her ønsker Wirak seg cruiseskiphavn

Mer handlekraft

Steinsvåg har klokkertro på at Sandnes vil vokse som turistmål når Forsand og Preikestolen blir innlemmet i den nye storkommunen, og om han ikke har sprettet champagnekorken ennå er han i alle fall svært nær.

– Dette er det beste som kunne skje. Det tro jeg at jeg kan si på vegne av alle som driver med turisme i Sandnes. En storkommune vil gi mer handlekraft og gjennomslagsvilje. I Sandnes har vi svært lydhøre og framsynte politikere som har utviklet byen til å bli mer strategisk på flere områder og jeg føler meg sikker på at dette også vil vise seg igjen når det gjelder videre satsing på turisme, sier han og fortsetter:

– Ting vil gå mye raskere med en storkommune. Det vi har å tilby vil også bli mye tydeligere utad. Nye Sandnes blir innfallsporten til Ryfylke og Preikestolen. Nå kommer vi også til å grense opp mot Bykle og Sirdal. Samtidig grenser vi opp til Jæren i sør. Vi har også Gandsfjorden og en lang strandlinje. Dette gir helt nye muligheter og innfallsporter som vi nå må sørge for å utnytte. Nå har vi både kreftene og viljen.

– Regner du med en større turisttilstrømming?

– Ja, vi har allerede god tilstrømming av gjester i sesongen som vi sender inn mot Preikestolen. Får vi nå bygget opp nye ting og samtidig synliggjort det vi har fra før av sterkere vil det kunne generere en betydelig vekst. Sandnes har muligheten til å bli et knutepunkt i forhold til fremtidig turistsatsing, sier han.

Tydeligere mål

Steinsvåg viser til Lysebotn som et godt eksempel på hva synliggjøring utad kan føre til.

– Etter at Blinkfestivalen arrangerte Lysebotn opp og fikk dette overført på fjernsyn har det ført til flere turister. Lysebotn, som sammen med Preikestolen og Kjerag er blant de fremste attraksjonene i regionen, har blitt et tydeligere mål, sier han.

Nye arbeidsplasser

Steinsvåg føler seg også sikker på at en fremtidig turistsatsing vil komme til å gi mange nye arbeidsplasser, og at Høle og Forsand er plasser som vil nyte spesielt godt av dette.

– Det beror selvsagt på at forholdene blir lagt godt til rette. Økte fergefrekvenser til Lysefjorden og bedre bussforbindelse til Lauvik, det sistnevnte med shuttlebusser i sesongen, vil i så måte være nødvendig, sier han.

– Hva ser du for deg av nye tilbud?

– Det kan være alt fra overnatting til ulike aktiviteter. Her er det egentlig bare fantasien som setter begrensninger, det er imidlertid viktig at vi kan by på noe som trekker folk. Nøkkelordene blir innovasjon og nytenking.

Høyere ambisjonsnivå

Konsernsjef Trude Marit Risnes i Kronengruppen har også store forventninger til fremtidig turistsatsing i Nye Sandnes.

– En ny storkommune kan innebære sterkere samhandling på tvers av dagens kommunegrenser samt at man høyner ambisjonsnivået på det politiske plan. Det vil virke svært positivt inn når det kommer til framtidig satsing, sier hun og fortsetter:

– Ordføreren har vist at han er handlekraftig i mange sammenhenger. Det meste som blir skapt av store ting starter med en ambisjon, og ambisjoner opplever vi at ordføreren har når det gjelder turistsatsingen.

Kronengruppen eier i dag Gamlaværket, Kronen Gaard Hotel, Hotel Sverre, Bakernes Paradis på Høle, samt Thon Hotel i Sandnes og blir således også en viktig aktør når planene for turistsatsing i Nye Sandnes skal legges.

Enormt potensial

Risnes har klare tanker om hva som må til for å få til en god satsing.

– Vi må ha en tydelig strategi. Her bør det også tilrettelegges for en slags fast track-ordning for gründere som ønsker å satse. I tillegg blir det helt sentralt å ha et politisk og byråkratisk nivå som er samstemte, samtidig som disse fremstår som næringsvennlige. Det offentlige må stimulere til at flere mennesker i kommunen får lyst til å satse på reiseliv og turisme. Initiativ må heies frem, mener hun.

– Er potensialet stort?

– Utvilsomt, Turistnæringen er en av de hurtigst voksende økonomiene, i verden og Rogaland har med sin natur og kultur, og ikke minst det at det oppleves som trygt å komme her, store muligheter. Det ligger et enormt potensial for kommersialisering som enda ikke er hentet ut. Vi har imidlertid en stor jobb som skal gjøres før turistnæringen blir en dominerende næring i Nye Sandnes, sier Risnes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...