Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Her har nye bomringer gitt trafikk-boom

FRYKT: Leder Audun Stokka (Frp) i Malmheim og Soma bydelsutvalg frykter alvorlige ulykker etter en eksplosiv trafikkøkning i Sandnesveien og tilstøtende veier etter at den nye bomringen trådde i kraft. Foto: Trond Eirik Olsen

Lengre køer, mer trafikk, aggressiv kjøring og flere ulykker. På Soma er beboerne oppgitt over forholdene etter at de nye bomringene kom opp.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2018 kl 22:30

SOMA: – Jeg har ingen trafikktellinger, men ingen av oss som bor her er i tvil om at trafikken har hatt en eksplosiv økning etter at de nye bomringene kom på plass. Aller verst er det mellom klokken 15.00 og 16.30 på ettermiddagene. Da er det nærmest kork i trafikken. Det er tydelig at mange har funnet en grei vei å kjøre gratis til Sola og deler av Stavanger ved å nytte Sandnesveien når de skal hjem, sier bydelsleder Audun Stokka (Frp) i Malmheim og Soma bydelsutvalg.

Kaotiske tilstander

Stokka bor selv i Sandnesveien og ser daglig hvordan trafikkbildet har endret seg drastisk etter at de nye bomringene kom på plass og den gamle bommen i Sandnesveien ble fjernet. Fortsetter utviklingen mener han det bør tas grep.

– Her var det mye trafikk tidligere også, men nå har det tatt helt av. Trafikken øker både i rundkjøringen fra Stangeland og de to sideveiene Somaveien og Bærheimsveien. Til tider er det helt kaotisk når køen av biler fra sideveiene skal inn i Sandnesveien, sier Stokka og fortsetter;

– Det bor ikke så mange folk på Soma, men for oss som bor her er utviklingen skremmende. I tillegg til økende trafikk opplever vi også stadig at bilister blåser i fartsgrenser eller opptrer aggressivt og uaktsomt når de står i kø. Vi som bor nær veien opplever også økende støy fra flere tyngre kjøretøy, og dette virker negativt inn på bo-kvaliteten.

Stokka understreker at han er mot bompenger, men at han ut fra dagens trafikksituasjon gjerne ville hatt den gamle bommen tilbake.

– Det er trist at vi som bor på Soma skal måtte betale en såpass høy pris for dette. Vi er en bydel uten buss og kollektivtilbud og vi er avhengig av å bruke bil når vi skal ut. Slik sett får vi lite igjen for bompengene og ønsket om å få flere over på kollektivtrafikk. I tillegg rammer den nye bomringen oss ekstra når vi får økt trafikk gjennom bydelen på grunn av det jeg vil kalle lite gjennomtenkt plassering av de nye bomstasjonene, sier han.

Frykter ulykker

Bydelslederen er mest bekymret for at økningen i trafikken skal resultere i alvorlige ulykker. Han viser til at Sandnesveien lenge har vært en ulykkesvei og at det økende trafikkbildet vil kunne forsterke dette.

– Det er bare et par dager siden det var en kjedekollisjon ved avkjørselen til Bærheim. Heldigvis førte det ikke til de store personskadene, men det er ikke første gang det skjer en ulykke her siden den nye bomringen kom opp. Det har vært flere kjedekollisjoner og vi ser også stadig nestenulykker.

Stokka vil nå ta situasjonen på Soma opp i bydelsutvalget.

– Det er viktig å få dette på dagsorden slik at det blir mulig å ta grep. Hvordan man skal løse dette kan jeg ikke svare på, men noe må i alle fall gjøres for å bedre på forholdene, sier Stokka.

Problemer på Lura

Soma er ikke den eneste plassen i Sandnes der det nå blir ropt varsku på grunn av nye bomringer. Lura bydelsutvalg er bekymret for det de mener er urimelige trafikkforhold for en del beboere på østsiden av bussveien på Forussletta. Her har det vært en betydelig økning av trafikken. Det har også nylig vært en trafikkulykke med personskade.

– Vi har befart området på Somaveien ved Europris og Sven Kvia bilforretning (Sør-vest for Lurabyen) og er svært bekymret for trafikksituasjonen der. Den har vært ille før, men med den store økningen i trafikken der nå, er vi redd for at det bare er et tidsspørsmål om når neste ulykke skjer der, sier bydelsleder Rangvald Erga (Ap).

Lura bydelsutvalg viser til at det er dårlig merking i dette området med mange småskilt som forvirrer. Bydelsutvalget trekker også fram at det ikke er noen kant mot «gangstier» og dårlige veiskuldre på begge sider av veien.

«Dette fører til at bilister og andre kjøretøy svinger ut i grøftekanten for å unngå de små fartshindringene som er i veibanen ved gangfeltet. Da lever både fotgjengere og syklister farlig. Dette må stoppes snarest», heter det i en uttalelse fra bydelsutvalget.

Vil utrede

Bjørn Kristian Røyland er seniorkonsulent i Statens vegvesen. Han forteller at de er klar over utfordringene i områdene med tilknytning til Sandnesveien på Soma.

­– Vi har nettopp hatt en trafikksikkerhetskonsulent i området for å gjøre vurderinger. Han foreslår at enkelte ting bør utbedres. Noen av tiltakene er under utføring, som for eksempel rekkverk på enkelte steder, for å ivareta myke trafikanter. Vi skal også gjøre tiltak med tanke på å bedre siktmulighetene, og for å oppnå lavere hastighet, sier han.

Statens vegvesen forteller at de også er i kontakt med legevakten. Ifølge Røyland melder de her om en økning i tallet på ulykker, spesielt med syklister involvert.

– Det er ikke alltid sykkelulykker blir registrert hos oss på linje med kollisjoner hvor det kun oppstår materielle skader. Vi ønsker et tettere samarbeid, slik at vi får en registrering på alle ulykker med myke trafikanter. I Sandnesveien er det allerede gjort et tiltak som minner bilister på hastigheten. Det har ført til en generell reduksjon på fem km/t når det gjelder fart, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...