Nå blir det halleluja på Lura

HALLELUJA: Else Marie Lunde har laga ny messehakel til sokneprest Øyvind Alsaker. Han er svært tilfreds. Foto: Borghild Gudmestad

Sokneprest Øyvind Alsaker i Lura kirke har nye «klede» på seg når han skal ha gudsteneste på sundag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Då Else Marie Lunde blei spurt om å laga messehakel til soknepresten i Lura måtte ho tenkja litt gjennom spørsmålet.

– Eg let det søkka. Eg måtte tenkja litt på det, fortel ho.

Kunst

Vanlegvis blir messehaklar laga av kunstnarar, men på Lura var det Lunde som blei spurt om oppdraget. Sokneprest Øyvind Alsaker hadde tidlegare sett noko av det som ho hadde laga, og hadde tru på at dette kunne bli flott.

Til alt hell sa Lunde ja. Og Alsaker er blitt svært nøgd.

– Ja, denne var veldig fin, seier han begeistra, og tar ein catwalk heime i stova hjå Lunde.

Til dagleg jobbar Lunde som sjukepleiar og er leiar av bu- og servisesenteret på Huset Vårt. Men i fleire år har ho laga klede heime, i tillegg til at ho for nokre år sidan bygde opp systova på Skipper Worse.

Nunofilting

Vanlegvis blir messehaklar laga i brokade eller vev, medan Lunde har kombinert ull og silke. Teknikken ho har nytta heiter nunofilting. Karda ull har blitt jobba med til forfilt, før det har blitt sett saman med silken.

– Ein messehakel skal vera festprega. Det er retningslinjer for korleis ein lagar han. Stoffet ein brukar skal vera haldbart, og plagget skal passa med kyrkjerommet, både når det kjem til fargar og utsmykking.

Lunde har tenkt på at Lura kirke er ein ung kyrkjelyd, i tillegg til at kyrkjebygget er litt rustikk i uttrykket.

– Bygget er av murstein, då passar det med eit grovare uttrykk i plagget.

Humpete

Messehakelen Lunde har laga synest ho seier noko om korleis livet er på godt og vondt. Stoffet laga av ull og silke får fram eit litt knudrete tekstil.

– Livet er litt humpete, det er denne messehakelen også. I vårt rette element kan me skinna, andre gonger er me matte i lakken. Så har eg brukt sølv til å framheva konturar og til å forsterka område og kantar, fortel ho.

Ho viser sølvet i ryggen på plagget, der også krossen er plassert. Framsida av plagget viser ein tornekrans.

– Korleis synest du prosessen har vore?

– Det har vore veldig spennande og nifst. Dette har vore eit stort og meir alvorleg oppdrag.
Ho er tilfreds med resultatet, og håper kyrkjelyden også blir nøgd med resultatet.

– Eg er litt opptatt av dugnad, og å gje noko tilbake. Eg får betalt for arbeidet, men har sett prisen slik at ein del av arbeidet er ei gåve til menigheten.

Jubilerer

Lura kirke fyller 30 år i år. Dette skal feirast i sommar. Lura kirke er viktig for Lunde, her har ho gått sidan barna var små.

– Kyrkja er der eg søker næring og rettleiing for livet mitt. Det er ein herleg, raus og romsleg menighet. Det betyr mykje for meg.

Sundag blir det innviing av messehakelen. Det er også dagen idrettsutøvar Henrik Ingebrigtsen sin fyrstefødde skal døypast i kyrkja. Det blir med andre ord mykje å feira.

Les også:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...