Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Slik tar profilene farvel med Ivar Skei

Stappfullt på siste dag

– TAKK FOR ALT: Mange har gode minner fra Ivar Skei. Øverst fra venstre: Kjartan Salvesen, Jack Rostøl og Thomas Dybdahl. Nederst fra venstre: Janne Stigen Drangsholt og Hans Christian «Besten» Hansen.

Et knippe kjente fjes takker Ivar Skei for utallige gode minner. I dag var siste åpningsdag for musikkforretningen i Gjesdalveien.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2017 kl 22:13

STENGER DØRENE: Det ble tidlig stappfullt hos Ivar Skei Musikkhandel lørdag. Mange hadde kommet for å ta farvel med den legendariske butikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOLKSOMT: Det var tidlig fullt hus i lokalene i dag.

– Det er ganske vemodig å ta avskjed med kundene. Men vi får gjøre det til en kjekk dag, og feire at vi faktisk har holdt på så lenge som vi har, sa eier Liv Reidun Gramstad til NRK Rogaland i formiddag.

For alt har sin tid.

– Som tredje generasjon i firmaet, har jeg nå stått bak disken siden sommeren 1974. Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått samarbeide med så mange inspirerende og musikkinteresserte mennesker i alle disse årene. Det er ingen fjerde generasjon til å overta, og for meg er tiden kommet for å trappe ned. I den digitale og nettbaserte musikkverdenen som nå gjelder, kan man også trygt si at jeg begynner å utgå på dato, uttalte Gramstad da det ble klart at høsten 2017 blir den siste for musikkforretningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD HANDEL: I dag ble det mange innslag i kassaapparatet.

Fredag, dagen før siste åpningsdag, var det hektisk aktivitet ved Ivar Skei. Det meste i butikken selges ut for halv pris.

Tar farvel

– Mange er innom for å ta farvel og for å gjøre sine siste innkjøp, sa Gramstad.

Hun kunne fortelle om overveldende pågang fra folk som synes det er trist musikkforretningen nå blir historie.

– Det er trist, men jeg har ikke endret mening. Det er vanskelig å drive en forretning som dette i en tid hvor strømmetjenester tar over stadig mer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IVAR SKEI: Liv Reidun Gramstad er synonymt med Ivar Skei. Stamkunde Asbjørn Hatteland er blant mange som kommer til å savne musikkforretningen som har siste åpningsdag lørdag. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Klar for pause

Hva som skjer videre med Ivar Skeis lokaler i Gjesdalveien er foreløpig usikkert.

– Familien eier lokalene. De blir neppe fylt med noe nytt i år. Først skal vi få avviklet Ivar Skei, så skal jeg ha en god pause, så får vi se hva tiden bringer, sier hun.

– Har det vært interesse fra noen som har ønsket å drive Ivar Skei videre?

– Ikke slik Ivar Skei har vært drevet fram til i dag, svarer Gramstad.

Sandnesposten snakket med et knippe kjente ansikter med et forhold til Ivar Skei i forkant av siste åpningsdag.

Hans Christian «Besten» Hansen, Armar & Bein:

– Lørdag går verden under. Jeg kjøper fremdeles mye musikk fysisk og har gått hos Ivar Skei siden jeg var 16 år gammel. Liv Reidun Gramstad er helt unik. Uansett hva du spør etter, så har hun peiling. Har hun det ikke inne, så bestiller hun, sier «Besten».

Vel så mye som selve butikken og utvalget, kommer han til å savne den sosiale møteplassen Ivar Skei har vært i en årrekke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KONSERT: Det var flere musikalske innslag i løpet av Ivar Skeis siste åpningsdag. Armar & Bein spilte på Skeiloftet og naturligvis ble det gjort stas på Liv Reidun Gramstad.

– Vi har vært en gjeng som har gått fast lørdager og drukket kaffe og hatt musikkquis. Hva skal vi gjøre nå framover, sier Hansen, som legger til at han har stor forståelse for Gramstads avgjørelse om å trekke seg tilbake.

– Dessverre er det slik at de unge i dag hører musikk på nettet. Jeg kommer til å savne Ivar Skei, og lørdag blir en sorgens dag, sier Hansen.

Kjartan Salvesen, Idol-vinner 2004:

– Jeg kjøpte mine første CD-er hos Ivar Skei i ungdomstiden. Ivar Skei og Liv Reidun har alltid vært en del av bybildet. Det var to plasser i Sandnes jeg alltid måtte innom i helgene. Det var «Solo-mannen» med godteri og Ivar Skei. Nå er begge borte, sier Salvesen.

– Men jeg skjønner godt det blir sånn i 2017. Det er trist, men det er viktig å skryte av Liv Reidun som har holdt det gående. Det er nesten så kommunen burde vært inne og støttet opp. Ivar Skei er som en ungdomsplass for voksne, sier Salvesen som husker hva som trolig var hans aller første kjøp hos Ivar Skei.

– Det var Vanessa Paradis med Joe Le Taxi, minnes han.

Janne Stigen Drangsholt, forfatter:

– Det er trist, for mye av Sandnes' identitet ligger i steder som Ivar Skei. Kanskje vi kan minne hverandre på å bruke de lokale butikkene vi har i Sandnes?

Stigen Drangsholt er selv oppvokst med A.K. Stigen som var platebutikk og konkurrent fram til den la ned i 1995. Likevel har hun et nært forhold til Ivar Skei.

– De siste årene har vi brukt Ivar Skei en del. Vi har kjøpt platespiller, og mannen min synes det er stas å se etter LP-er hos Ivar Skei. Det er et sted som har vært her her hele barndommen min, sier Stigen Drangsholt.

Også hun skryter av jobben Liv Reidun Gramstad har gjort gjennom mange år.

– Ikke bare som kulturinstitusjon, men som en viktig møteplass. Mange har fått sine daglige sosiale inputs ved å gå gjennom Langgata og snakke med de som driver butikk. Nå mister Sandnes noe viktig.

Jack Rostøl, forfatter:

– Jeg har gått hos Ivar Skei så lenge jeg kan huske. Særlig godt husker jeg storefri under tiden ved Sandnes Realskole. Da gikk turen fast gjennom Langgata og ned til Ivar Skei for å se om de hadde fått inn noen nye singelplater. Vi fikk lytte på platene, og gamle Ivar Skei håpte nok det ble salg. Men det endte med at vi gikk uten å kjøp etter vi hadde fått lyttet til sangene. Jeg har heldigvis gjort opp for meg senere i livet, for det har blitt lagt igjen mange kroner opp gjennom årene, minnes han.

– Musikk er et arkiv for minner hvor mye ligger arkivert. Nå blir arkivet mitt lagt ned, legger han til.

Rostøl mener hans første kjøp var The Beatles. Siden har det blitt mange flere titler i samlingen.

– Jeg har aldri følt det som så vondt som nå når en butikk forsvinner. Det blir en ny tid framover, men så vet vi at vi kommer over det om noen måneder. Da har vi minnene med oss for alltid, sier Rostøl.

Thomas Dybdahl, musiker/artist:

– Hver gang jeg har spilt i butikken i anledning nytt album, har Liv Reidun bakt kake. Jeg har brukt Ivar Skei fra jeg kjøpte noter i skoletiden fram til musikkjøp fram til i dag. Liv Reidun er sjelen til Ivar Skei, og jeg har bare gode minner derfra, sier Dybdahl, som skal ned når musikkforretningen holder åpent for siste gang lørdag.

– Det blir sjeldnere og sjeldnere at jeg tar turen til Sandnes sentrum for å handle. Men når jeg drar ned, har det vært for å handle på Ivar Skei

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...