Sandnesposten A/S

Sandnesposten

MERKELIG: Faruk Brahimi (t.h) brukte alle midler for at bystyret skal kunne behandle saken som kommuneplankomiteen har forkastet to ganger. Reidun Enge og Nina Lura ville ikke være med på en slik løsning og splittet de fire Ap-medlemmene. Vidar B. Sørensen sitter mellom de to kvinnene. Foto: Frode Olsen

Unikt politisk spill om en småbåthavn på Riska

De som hevder politikk er kjedelig, hadde garantert endret oppfatning om de fulgte kommuneplankomitémøtet tirsdag kveld. Der utspant det seg et drama med mange ingredienser.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2018 kl 13:15

Oppsummering etter offentlig høring og forslag til revidert kommuneplan, var punkt nummer to til behandling tirsdag kveld.

Søvndyssende, vil noen hevde, men detaljene fortalt på en annen måte, er både spennende og til dels oppsiktsvekkende.

Saken startet i sin tid med at Ole Usken søkte om etablering av en ny småbåthavn på Li. Alf Klinkenberg sto for søknad om utvidelse av en liten flik på etablert småbåthavn i samme område. Denne saken ble behandlet for første gang av kommuneplankomiteen 10.04 i 2018.

Da diskusjonen i det møtet startet, var posisjonspartiene Ap, Sp og Frp innstilte på å støtte rådmannens forslag til at Ole Usken kunne etablere ny småbåthavn, men i løpet av samtalene var det mange av politikerne som endret oppfatning. Wenche Meinich-Bache i Frp ristet på hodet.

– Vi kan ikke si ja til dette. Jeg er klar over at posisjonen har tatt et standpunkt, men i løpet av samtalene er det kommet frem argumenter som gjør at jeg ikke kan stemme ja, sier Wenche Meinich Bache.

Hun fikk støtte av både Oddny Helen Turøy (KrF), Reidun Enge og Nina Lura fra Arbeiderpartiet. Etter påfølgende gruppemøter, stemte altså deler av posisjonspolitikerne i kommuneplankomiteen nei til nyetablering og utvidelse av småbåthavn på Li.

Posisjonen laget nytt forslag

Så skjedde det som er uvanlig. Da saken senere ble behandlet av bystyret, fremmet leder av kommuneplankomiteen, Martin Håland (Sp), et nytt forslag til hvordan denne småbåthavnen kunne se ut. Bystyret valgte så å sende det nye forslaget ut til høring.

Tirsdag kveld forklarer Martin Håland hvorfor han på vegne av posisjonspartiene fremmet et nytt forslag, som de selv hadde utformet på vegne av søker.

– Det er fordi bystyret har vedtatt at kommunen skal legge til rette for etablering av flere småbåthavner. Posisjonspartiene oppfattet det opprinnelige forslaget som for konfliktfullt. Derfor benyttet vi denne muligheten til å gjøre endringer i planene og sende dem til høring, sier Martin Håland om sin egen opptreden i bystyresalen.

Dramatikk

Tirsdag kveld kom saken med høringssvar til ny behandling i kommuneplankomiteen. Tonen blant politikerne var omtrent som i april. Wenche Meinich-Bache i Frp så ingen grunn til å endre oppfatning.

– Det er ingenting i høringssvarene eller momenter i det nye forslaget som endrer synspunkt i saken. Tvert i mot, så kommer det faglige råd om å ivareta området som gyteplass for torsk, samt at det finnes en type ålegras som bør ivaretas, sier Meinich-Bache.

Posisjonspartiene var igjen splittet, og da kommuneplankomiteen igjen skulle stemme over forslaget, var det ti medlemmer som rakte hånden i været for å stemme i mot småbåthavn.

Reidun Enge (Ap), Nina Lura (Ap) og Wenche Meinich-Bache (Frp) var blant dem som sto ved sine stemmer fra april.

Forslaget om å si ja til nyetablering og utvidelse av småbåthavnen ble nedstemt.

Da skjedde det smått dramatiske. Faruk Brahimi (Ap)) tok ordet med klar melding om at saken burde sendes videre til bystyret for behandling. Han argumenterte med at kommuneplankomiteen ikke er politisk korrekt sammensatt når det kommer til valgteknisk løsning, men at komiteen kun er gruppe politikere med mandat fra bystyret. Sterke krefter i Arbeiderpartiet nektet alstå å gi seg.

– Han har rett. Denne saken kan bli fremmet for bystyret dersom han får tre stemmer, sier leder av komiteen, Martin Håland.

Politikerne som nettopp hadde stemt mot forslaget, satt hoderystende og måpende tilbake.

Noen av dem småhumret og sukket oppgitt over voteringsforslaget Faruk Brahimi lanserte.

Etter litt diskusjon og informasjon fra administrasjonens ansatte, ble det likevel klargjort at disse tre stemmene Martin Håland informerte om, ikke var nødvendige likevel. Saken kunne uavhengig av et negativt svar i kommuneplankomiteen, behandles på neste bystyremøte, lød anbefalingene.

– Jo, men da trenger ikke Faruk Brahimi (Ap) denne voteringen for at bystyret kan behandle saken, sier Martin Håland.

Så gikk møtedeltakerne til pause.

Arkitekt fra Ap

På gangen i pausen avviser Martin Håland at posisjonspartiene i denne saken strekker seg så langt på tilbudssiden at det er årsaken til at mange av politikerne i kommuneplankomiteen reagerer.

– Nei, du må nesten spørre dem om hvorfor de ser på vår behandling slik. Vi følger bystyrets vedtak om å legge til rette for flere småbåthavner og allmenn rett til sjøen, sier Håland.

Lederen svarer også avvisende til at posisjonspartiene i denne saken strekker seg lenger enn de normalt ville gjort.

Det er Arbeiderpartiets bystyrerepresentant, Leif Larsen som tegnet det første forslaget som ble avvist. Den faktaopplysningen har satt fart på ulike teorier.

– Det er riktig at det er Ap-politiker Larsen som er arkitekt i saken, men det har ikke noe å si for vår behandling. Ei heller er det snakk om å skulle gi noen fordeler. Jeg visste ikke en gang hvem søker i denne saken var. Nå vet jeg det, men våre vurderinger er objektive, sier Håland.

– Hvem var det som tegnet det nye forslaget du presenterte i bystyresalen?

– Det var vi i posisjonen, sier Martin Håland.

Uavhengig representant, Parissa Hamedan-Nejad, var blant flere politikere som sto og hørte hørte på argumentasjonen fra Martin Håland.

– Jeg skulle gjerne visst svaret på hvorfor posisjonen har så stor interesse for akkurat denne saken, men jeg skal ikke spekulere. Det jeg derimot kan si, er at det fra mitt ståsted blir feil å si ja til forslaget om etablering og utvidelse av småbåthavn i det området, sier Parissa Hamedan-Nejad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPGITT: Kvinnen til høyre som rekker hånden over bordet heter Parissa Hamedan-Nejad. Hun mener de politiske spillereglene blir utnyttet for å gi enkelte personer fordeler.

Da kommuneplankomiteen satte seg på stolene etter pause, var det med informasjon om at forslaget ble nedstemt, men at bystyret uavhengig kunne ta opp saken på neste møte dersom de ønsket det. Voteringen, og de tre stemmene Martin Håland snakket om før pausen, var altså ikke nødvendig.

Derfor kom det som en stor overraskelse at Faruk Brahimi (Ap) igjen tok opp saken med ønske om at kommuneplankomiteen likevel måtte stemme over om saken skulle videresendes.

– Jeg forsto nesten ingenting. Det ble fosøkt forklart at det rent juridisk vil være komplisert for bystyret å skulle behandle en sak som kommuneplankomiteen hadde bestemt seg for ikke å sende videre. Noe med ansvarsforhold å gjøre. Det endte i alle fall med votering, hvor Faruk Brahimi fikk de to stemmene i tillegg til seg selv som posisjonen trengte for å kunne behandle saken i bystyret, for å se om de får annet utfall der. Martin Håland (Sp), Anders S. Løvik (Ap og Faruk Brahimi (Ap) stemte den videre til bystyret, sier Parissa Hamedan-Nejad.

Den uavhengige representanten sier hun ved tidligere anledninger har vært skeptisk til enkelte prosesser i kommuneplankomiteen. Denne saken føyer seg etter hennes mening pent inn i rekken av ugreie løsninger.

– Sammenlignet med andre saker vi har behandlet, opplever jeg at de politiske spillereglene i denne saken blir brukt til det ytterste for å gjøre forkjellbehandling, sier Parissa Hamedan-Nejad.

Det at politikere i kommuneplankomiteen kun trenger tre stemmer for å sende saker videre til bystyret for nok en bahandlingsrunde, betyr i realiteten at alle vedtak som gjøres i kommuneplankomiteen kan sendes videre.

Faruk Brahimi sier han ønsket voteringen for å forsdikre fremdrift i saken.

– Ved behandling i bystyret, hvis saken skulle tas opp til behandling, ville det utløst ny høringsrunde for hele komunneplanenen. Min argumentasjon, som før pausen var og ikke utsette to års arbeid unødvendig. Derfor tok jeg opp forslaget til votering for å sikre fremdrift. Denne saken fikk oppmerksomhet sist i bystyremøte. Intensjonen er å sikre best mulig saksbehandling der saken nå blir behandlet i bystyret samtidig som vi ivaretar fremdrift i kommuneplanen, sier Brahimi

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...