Vil hedre Torkel Ravndal med statue

SHOWMANN: Torkel Ravndal var både idrettsmann og showmann. Foto: Privat

Entertaineren og styrkeløfteren Torkel Ravndal har flere verdensrekorder i markløft og var kjent for å være Europas sterkeste mann. Nå vil Figgjo bydel ha opp en statue av legenden

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2014 kl 21:20

FIGGJO: – Torkel Ravndal er kanskje den mest profilerte personen Figgjo og Sandnes har hatt. Likevel er det mange i dag som ikke vet hvem han var. Jeg synes det er på tide at Ravndal nå får den hederen han fortjener, sier leder for Figgjo bydelsutvalg, Erling Eknes (Ap).
Et enstemmig bydelsutvalg vil ha en statue av Torkel Ravndal med i planene om kunst i kommunale bygg og uterom i 2015.

– Aller helst vil vi ha statuen eller bysten foran Figgjohallen. Her passer atleten Ravndal ypperlig. Det er en sentral møteplass i bydelen, sier Eknes og fortsetter:

– Et annet alternativ kan være ved den nye skolen. Denne skal utsmykkes for 25.000 kroner og noen av disse midlene kunne jo vært brukt til å reise en statue, sier han.

Europas sterkeste

Ravndal, som døde i 2004, var lenge kjent som Norges og Europas sterkeste mann. Han hadde en rekke rekorder innen styrkeløft. De mest ruvende av disse var innen markløft. Under NM i styrkeløft i 1969 satte han sin første verdensrekord i markløft på 357,5 kilo. Denne rekorden ble stadig forbedret og hans største godkjente rekord var på hele 402,5 kilo. Uoffisielt skal han ha løftet hele 402,5 kilo i markløft.

Samtidig var Ravndal kjent for sine showturneer som han holdt over hele landet. Disse inneholdt en rekke styrkeprøvelser som markløft, håndbak, vikingløft og jernbøying. Et av glansnummerne var å slå en sjutommers spiker gjennom en tre tommers planke med bare neven.

– Han var også kontroversiell og fikk en del hets for dette. Det koster alltid litt å være glad gutt og litt stor i kjeften. Ikke alle likte skrytet hans, men ingen kan ta fra ham at han var dyktig i det han gjorde, sier Eknes og ler.

Gode minner

Marion Koldal, Inger Koldal og Gerd Haraland er alle i slekt med Ravndal og har mange minner knyttet opp til ham. De er glad for at bydelsutvalget vil hedre ham med en statue.
– For meg var han alltid den morsomme onkelen. Han var mye ute og reiste og bodde på mange forskjellige steder men det var alltid liv når han var hjemme. Jeg husker også at han nesten spiste oss ut av huset. Det var fasinerende å se hvor mye mat han kunne legge i seg på en gang, sier Marion Koldal som er datter av Ravndals onkel og ler.

Inger Koldal, som er gift med Ravndals onkel forteller om en litt redd og spe unge.

– Min mor var barnepike for Torkel da han var liten. Hun fortalte at han var lang og tynn og svært engstelig. Ting forandret seg da han begynte å trene vekter, sier hun.

– Han trivdes med å reise rundt og det var ikke så ofte vi så ham, men når han var der tok han stor plass i positiv forstand. Han var en snill mann, sier Marion Koldal.

– Ja, han var en god og snill bamse, sier niese Gerd Haraland.

Også bydelslederen husker Ravndal godt.

– Jeg glemmer aldri synet når han en 17. mai stod og bøyde stål rundt egen nakke midt i skolegården, eller synet når han trente i hagen til søsteren. Da var det mange stønn og pusting og pesing. Det har brent seg inn i minnet, sier Eknes.

Ikke glemme

Eknes understreker at det først og fremst er idrettsmannen Torkel Ravndal som bør få heder.

– Selv om det er entertaineren vi kanskje husker best er alle rekordene han satt i markløft det mest imponerende. Det er veldig trist om dette skal gå i glemmeboken, sier Eknes og forsetter:

– Når folk skal nevne opp de mest kjente personene fra Sandnes er det sjelden Torkel Ravndal blir nevnt. Her har både Figgjo og Sandnes et stort ansvar. Det er viktig at også yngre generasjoner blir kjent med ham. Jeg tror han kan inspirere mange.
– Ravndal var kanskje mer kjent utenfor Sandnes?

– Ja, det kan nesten virke slik. Det er skrevet både bok og sang om Ravndal, men det har vært gjort av folk utenfor fylket. Mye av forklaringen kan være at han reiste mye rundt. Det er ofte slik at det er vanskelig å bli profet i eget land, sier Eknes.

– Han var jo også kontroversiell. Ikke alle var like begeistret for levestilen og uttalelsene, men man må uansett ikke glemme at var en ener i det han gjorde, legger han til.

– Hva tror dere Ravndal selv ville syntes om å få en egen statue?

– Jeg er sikker på at han ville vært stolt, sier Marion Koldal.

– Stolt som en hane, legger Eknes til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...