Om fiskeforbudet i Sandnes indre havn

REKREASJON: Stanley Wirak har sendt en henvendelse til fylkesmannen med ønske om å oppheve fiskeforbudet som tidvis er gjeldende i indre havn. Foto: Frode Olsen

Inger Lise E. Haughem mener Sandnes kommune bør være sitt ansvar bevisst ved å anerkjenne lokal fauna retten til skadefritt opphold i indre havn.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Vedrørende saken hvor Sandnes kommune søker fylkesmannen om oppheving av nåværende fiskeforbud i indre havn på bakgrunn av blant annet at fiske med stang fra bryggekanten er «viktig som rekreasjon».

Spesifikke krav om tilgang, bruk, og eventuell tilrettelegging for menneskelige interesser i natur og naturnære områder fremmes ofte uten tanke for at de restriksjoner som til enhver tid måtte gjelde for bruk/utnyttelse, som regel er satt av nødvendighet for å ivareta hensynet til natur og fauna. Uavhengig av om slike krav bunner i fritidsinteresser eller næring, faunaens behov for (og lovfestede rett til) å utøve noenlunde uforstyrret livsutfoldelse i egnet habitat blir alt for ofte ignorert og tilsidesatt til fordel for menneskelige interesser.

Så også i denne saken, hvor Sandnes kommune ønsker at et kortsiktig, ensidig hensyn til behovet for menneskelig rekreasjon, i form av fritidsfiske fra bryggekanten, skal få fortsette å trumfe behovet for bevaring av lokal lakse- og ørretbestand, og dermed overkjøre de restriksjonene som via fiskeforbudet i praksis sparer mange sjøfugler for den belastningen som stang- og snørefiske beviselig har medført for fuglelivet i dette spesifikke området av havna, hvor grunt vann og beitemuligheter gir attraktive forhold for blant annet svaner.

Skader fra fiskekroker og sen på sjøfugl har over tid vært betydelige, og bør definitivt vektlegges i sammenhengen, også fordi slikt fiske uten problemer kan legges til steder som er innen rimelig avstand fra indre havn, men uten samme umiddelbare attraktivitet for sjøfuglene.

Dersom kommunen dessuten ønsker å tilrettelegge for sosiale aktiviteter som inkluderer fiskemuligheter for innvandrere, bør det være mulig ved å iverksette andre tiltak, som for eksempel organiserte ukentlige båtturer med det som hensikt. Slike tiltak vil også være en god anledning til å lære innvandrere om hvordan fangst av fisk etter dyrevelferdsloven skal foregå i Norge.

Dyreliv over hele kloden står i dag overfor massive utfordringer, og sjøfugl og marin fauna er blant dem som er mest utsatt. Årsakene er mange og sammensatte, fellesnevneren er menneskelig aktivitet og utbredelse.

Sjønære områder blir i økende grad invadert av oss mennesker, og spesielt i den korte perioden hvor dyrelivet skal videreføre egne gener, og dermed er på sitt mest sårbare.

Det er få steder igjen langs kysten hvor dyrene får være i fred for diverse varianter av menneskelig «rekreasjonsutfoldelse», næringsetablering og så videre. Men selv om områder er attraktive og har en utnyttelsesverdi for oss, så bør det være mulig å vise såpass til romslighet at vi respekterer faunaens behov og rett til å oppholde seg der uten at det er til direkte fare for dem.

I løpet av de siste 40 år har verdens ville dyrebestander sunket til halvparten. Et skremmende og sørgelig faktum, som kanskje mer enn noe annet understreker viktigheten av å utvide vår menneskelige omtanke og empati til å inkludere andre arter enn vår egen. Og hvor er vel mer naturlig å begynne enn i lokalmiljøet?

Sandnes kommune kan i så måte vise at man er seg sitt ansvar bevisst ved å anerkjenne lokal fauna retten til skadefritt opphold i indre havn. Den unnfallenheten kommunestyret har utvist ved å ikke tidligere effektuere og aktivt opplyse allmennheten om 100-metersregelen og lovverket innenfor denne, er en dårlig unnskyldning for å kreve å få lovliggjøre en ulovlig praksis. Ordføreren opplyser til avisa at laks ikke er registrert i dette vassdraget på lang tid. I følge andre med lokalkjennskap blir det imidlertid opplyst at det er registrert fangst av laks, også store individer, fra bryggekanten i de senere år.

Med ønske om en fortsatt god og forhåpentligvis faunavennlig sommer.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...