Onsdag debuterer hun på talerstolen

VIKTIG DAG: Julia Wong må regne med mange innhopp på Stortinget de neste fire årene. Onsdag blir den første, viktige dagen.

Det er ikke hver dag en ung politiker fra Sandnes får muligheten til å innta Løvebakken. Julia Wong (Ap) hadde håpet på fast plass, men 
varaposisjonen har allerede gitt rikelig erfaring.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

STORTINGSDEBUT: – Det har vært en hektisk uke med lite fritid. Dagene har stort sett gått med til møter mens kveldene i stor grad har bestått av å lese seg opp på saksdokumenter og det å sette seg inn i ulike sakskomplekser. Du kan godt si at det har vært snakk om en bratt lærekurve, sier Wong (22) til Sandnesposten.

Yngst på tinget

Sist mandag fikk den unge Ap-politikeren sitt første møte med Stortinget. Som vararepresentant for Hege Haukeland Liadal skal Wong de neste to ukene ha sitt daglige virke i Stortingets energi- og miljøkomité. Wong har allerede rukket å bli godt kjent i korridorene på Stortinget og har også en hybel på Grünerløkka til disposisjon så lenge hun er i Oslo.

– Det har blitt mange komitémøter og så langt ett partigruppemøte, sier hun.

Med sine nylig fylte 22 år blir Wong også den yngste representanten på Stortinget de neste ukene. Noe hun ikke ser på som en ulempe.

– Snittalderen på stortingsrepresentantene er godt over 40 år, så man har godt av å få inn litt yngre krefter, sier hun og smiler.

– Hvordan var ditt første møte med Stortinget?

– Det var litt som første skoledag med store forventninger og en del sommerfugler i magen. Det aller verste var å finne frem i de mange korridorene, men partifelle Torstein Tvedt Solberg tok meg heldigvis med på en liten omvisning, sier hun og fortsetter:

– Å komme inn midt i en periode der statsbudsjettet blir lagt fram har nok gjort ting ekstra spennende og utfordrende. Det gir et ekstra løft i troen på at man har muligheten til å være med å påvirke.

Debuterer på talerstol

Onsdag blir det igjen en liten ilddåp for Wong. Da entrer hun Stortingets talerstol for første gang. Anledningen er Stortingets spørretime og hun har spørsmålet sitt klart.

– Jeg kommer til å ta opp problematikken rundt studenter og psykisk helse. Regjeringen har kun lagt inn tiltak her som går direkte på rusmiddelproblemer. Jeg synes ikke dette er nok, og kommer til å spørre helseminister Bent Høie (H) om denne problematikken kun skal prioriteres i forhold til rusmiddelforebygging, sier hun og fortsetter:

– Som student selv er dette noe som opptar meg. Det har vært for lite forskning rundt temaet studenter og psykisk helse og jeg ønsker at det blir tatt mer tak i noe som er og kommer til å bli en stor utfordring.

Flere sjanser

For Wong blir de neste ukene neppe det siste møtet med Stortinget. Hun regner med å måtte steppe inn flere ganger i løpet av perioden og sammen med vervet som bystyrerepresentant i Sandnes får hun nok å henge fingrene i de neste årene.

– Jeg studerer statsvitenskap og satser på å få konsentrert meg om studiene mellom slagene, men på den annen side er det jo god samklang mellom studiene og mitt virke som politiker, sier hun.

– Og så langt har oppholdet på Stortinget kun gitt meg mersmak på politikk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...