Oppgitt over «unødvendig» veisalting

OPPGITT: Beboer Carl Olaf Bjørnsen i Skippergata på Hana er oppgitt over det han mener er unødvendig salting i veibanen og langs fortauene. Foto: Trond Eirik Olsen

Beboer Carl Olaf Bjørnsen i Skippergata på Hana er oppgitt over flere tilfeller av vei-salting når det er plussgrader og stigende temperatur.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SALTING: – Jeg kan med min beste vilje ikke forstå at det skal være nødvendig å salte veien når det er plussgrader ute og alle værprognoser går mot stigende temperaturer. Det er ingen problemer med glatt føre og for meg ligner dette mest på sløsing med ressurser, sier Bjørnsen som flere ganger har opplevd det han mener er unødvendig og uforståelig salting av Skippergata.

– Natt til onsdag sist uke var det flere biler ute og både veier og gangveier ble saltet. Temperaturen var 1,5 grader og værmeldingene meldte om stigende temperaturer utover dagen. Værmeldingene viste seg også å holde stikk, det ble regn og ingen antydning til frost. Jeg hørte hvordan det sprutet salt langs husveggen. For meg blir dette helt ubegripelig, sier han og fortsetter;

– Det er heller ikke første gang dette skjer. Også onsdag morgen denne uken var man ute og saltet. Det var tre plussgrader og ikke glatt, i tillegg gikk temperaturene betraktelig opp utover dagen, så for meg er dette helt uforståelig.

Medfører skade

Bjørnsen ser ingen logikk i saltingen og mener den medfører slitasje og skader på både vegetasjon, bygninger og biler.

– Jeg bor selv tett inntil veien og får salt sprutet opp mot huset. Det er ikke bra, saltet ligger nå langs hele fortauet til liten nytte. Vi vet at det også vil tære på vegetasjon og betong og det sliter på bilene, fører til rust og skade på karosseri, sier han.

Flere er oppgitt

Ifølge Bjørnsen er han ikke den eneste i området rundt Skippergata som er oppgitt over saltingen den siste tiden.

– Jeg har snakket med flere beboere og de rister bare på hodet. Det er greit av man salter veien når det er nødvendig, men ikke når det er plussgrader ute og utsikter til mildere vær. Saltet bør brukes med fornuft, dagens biler har gode dekk og at det er litt glatt på veien en liten periode er noe man må tåle uten at man skal salte ved første anledning, sier han og fortsetter;

– Man kan gjerne spørre seg om grunnen til den hyppige saltingen er at man har store lagre av salt som må brukes opp. Det skal ikke jeg uttale meg om, men uansett blir all saltingen finansiert med midler fra oss som skattebetalere. Da synes jeg også at det skal brukes med måte.

– Vi salter ikke unødvendig

Byggeleder Tor Skårland i Statens vegvesen tilbakeviser at Vegvesenet salter veiene når det ikke er nødvendig.

– Når det gjelder saltingen onsdag morgen denne uken var den helt nødvendig. Flere steder i regionen var det antydning til frost og melding om såpeglatte veier. Dette merket jeg selv på Tjelta og ga derfor også entreprenørene som står for saltingen grønt lys, sier Skårland og fortsetter;

– Antydning til frost og regn ga underkjøling flere steder. Problemet da er at det blir vanskelig å rykke ut og salte kun der det blir rapportert om vanskelige kjøreforhold. Derfor tok vi for oss hele linjen.

Skårland avviser samtidig at Vegvesenet salter veier unødvendig, men forstår at det enkelte plasser kan oppfattes slik.

– Det skal ofte lite til før veier blir underkjølt og da er det salt som er det beste middelet. Nødvendigheten blir nøye vurdert, men vi gambler ikke med sikkerhet og er det antydning til glatte veier prøver vi å være i forkant. Det kan være glatt enkelte steder, men bra forhold andre steder, sier han og legger til at Vegvesenet i Skippergata også er ute og strør med magnesiumklorid.

– Dette blir gjort når det er bra vær og hensikten er å samle opp svevestøv. Magnesiumklorid kan minne om salt og det virker dessverre som om mange tror det er vanlig salting som utføres når vi er ute, sier Skårland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...