Friluftsbloggen: Over halvveis!

ALASKAEVENTYRET: Vi er nå godt over havveis, og en milepæl på turen er et faktum. Foto: Peter Gupta

Ekspedisjonen nærmer seg slutten, og det ville Alaska har gitt oss både oppturer og nedturer. Alaskaeventyret blir bare bedre og bedre for hver dag som går, skriver friluftsblogger Marius Fuglestad, som for tiden er på ekspedisjon.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

FRILUFTSBLOGGEN: Siden forrige gang har vi rukket å passere polarsirkelen to ganger, nådd turens nordligste punkt, og padlet store strekk i sterk motvind vestover i Alaska.

Et godt stykke etter at grensen ble krysset, ble vi møtt av tusener av øyer kalt Yukon Flats. Et område kjent for sine hyppige værskiftninger, og er like paddeflatt som det forblåste Jæren. For det var ikke mange padletakene inn i Yukon Flats vi tok før vi forstod hva vi hadde i vente. Motvind, høye bølger og sterke strømninger slengte kanoen på kryss og tvers av elva. Det var nærmest som et slag i trynet for oss, som har vært bortskjemt med strålende vær i dagesvis før vi ankom de tusener av øyers land.

Saken fortsetter under bildet

YUKON FLATS: Kan skifte mellom himmel og helvete i løpet av sekunder. Foto: Marius Fuglestad

Det er en helt ubeskrivelig følelse å vandre barføtt i bjørneland blant helt ferske grizzlyspor.

For selv om Yukon Flats kostet sine krefter og energitap, har værgudene krydret dagene våre med solfylte dager og hetebølger. Det har gjort oss nødt til å kjøle oss ned underveis, og våre første jomfrubad i elva er historie. Siden da har det næmest blitt en daglig rutine, noe som har hjulpet på den kroppslige hygienen.

Saken fortsetter under bildet

SVØMMENDE ELGER: Er nærmest et daglig syn langs elva. Foto: Peter Gupta

«Jeg har sett mer elg på en dag her i Alaska, enn jeg så på hele min Norge på langs tur i fjor».

Jeg skal være helt ærlig å si at vi var meget skuffet de første dagene i Alaska. For naturens fastboende glimret da med sitt fravær. Skuffelsen varte ikke lenge, for når de først skulle vise seg, var det av det større slaget. Grizzly, svartbjørn, ulv og et titalls elger, for å ikke snakke om de daglige synene av ørnene som nå er tilbake for fullt. For en opplevelse! Noen av møtene kan vi nyte i opp til flere minutter mens andre møter bare varer noen sekunder. Når sant skal sies, er møtene like fantastiske uansett hvor lenge vi får nyte dem. Spesielt i disse vakre og ville kontrastene som naturen gir oss.

Saken fortsetter under bildet

MAGISK: Naturen slutter aldri å imponere. Foto: Marius Fuglestad

Naturen forsetter å fasinerer oss daglig. I det vi padler rundt en ny sving blir vi som regel møtt av et nytt syn omtrent hver eneste gang. Fra frodige og skogkledde fjell til det typiske jærlandskapet; paddeflatt og forblåst. Det hele topper seg når solen legger seg ned i horisonten, som til tider kan se ut som himmelen er i brann. Det er uten tvil de vakreste solnedgangene vi noen gang har sett. Når solen ikke er til å finne, blir vi alikevell trollbundet i en trolsk stemning. Når det er lavt skydekke, skaper de lave skyene en omgivelse av en helt annen verden. Det er som om vi kan ta på dem tll tider.

Saken fortsetter under bildet

EVENTYRET: Lev i øyeblikket. Foto: Ivan Sigmundsen

Det er utrolig gøy å tenke på at vi er så langt hjemmefra, men alikevel føle oss så velkommen blant de innfødte.

De lange dagene fortsetter langs elva, og vi kommer stadig innom tettsteder, eller såkalte inuittlandsbyer. Det er her de lever slik sine forfedres forfedre gjorde. Jakt og fiske står dem nært, noe vi har fått erfare. De smiler, hilser til oss og deler sine historier, tips og råd. Spesielt fiskerådene er noe som kommer godt med, når fiskelykken ikke har vært til å skryte av til nå. Rådene er ofte de samme og lyder; bruk garn og glem stanga. Det har vi nå tatt til oss til det fulle, og her om dagen kom vi over et nedgravd fiskegarn langs elva. Flere timer ble satt av, og brukt til å grave det frem. Garnet trengte virkelig en reparasjon og en god dose kjærlighet. Nå som garnet er fikset, er det vel ingen unnskyldning. Nå bør vi få fisk. Vil fiskelykken snu?

Saken fortsetter under bildet

SKITT FISKE: Vil fiskelykken snu, nå som garn er fikset? Foto: Peter Gupta

Vi har i skrivende stund kommet ose til et av de større tettstedene i Alaska, langs elva Galena. Det betyr at ekspedisjonen nærmer seg slutten, og siste innspurt av eventyret er i gang. Kanoen skal nå vendes sørover mot havet og turens store mål, Beringshavet.

Fullfører vi ekspedisjonen blir vi ikke bare de første norske, og de yngste fra Skandinavia. Men vi blir også de første i verden til å padle tre stykker i en felles kano gjennom hele Yukon River. Vil vi bli historiske?

Villmarkshilsen Marius Fuglestad

Foto: Marius Fuglestad

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...