Øystein ble heltidskunstner som pensjonist

INSPIRERT: Høy alder er ikke noe hinder for Øystein Melhus. Han mangler ikke inspirasjon og vil fortsette å male så lenge helsa holder. Foto: Trond Eirik Olsen

Høy alder er ingen hindring for kunstmaleren Øystein Melhus (86). Etter at han ble pensjonist i 1995 ble hobbyen mer eller mindre en heltidsbeskjeftigelse og han har ingen planer om å legge vekk malerpenslene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2017 kl 20:45

MALERI: – Alt er sesongbetont. Malingen er noe jeg helst bedriver om våren og høsten. Om sommeren er jeg mest opptatt i hagen, men når høsten kommer setter jeg meg ned igjen foran staffeliet. Jeg har ennå mye ugjort og fortsetter så lenge helsa holder. Jeg mangler ikke akkurat inspirasjon, sier Melhus og smiler.

Vi møter den spreke 86-åringen hjemme i Haualandsmarka på Ganddal. I huset, som han selv tegnet da han var 69 år, er det meste av kjelleretasjen fylt med malerier og det som hører en kunstmaler til. I tillegg til arbeidsrommet der maleriene blir til er det også et eget verksted der han lager til rammer for maleriene.

– Jeg maler vanligvis etter fotografier. Før var jeg selv mye ute i naturen og tok bilder av naturlandskap, men nå er det mest andre som tar bildene. Jeg har døtre som er flinke til å fotografere og de kommer ofte med gode bilder som gir meg lyst til å male, sier han og fortsetter;

– Jeg er glad i naturen og det meste går i landskapsmalerier. Det aller meste av det jeg har malt er fra Jæren, men når jeg har besøkt andre plasser har det også hendt at jeg har funnet landskap som jeg «tenner» på og ofte har det blitt et maleri ut av dette.

Sterk tro

Etter hvert har det blitt ti separatutstillinger og flere fellesutstillinger for den anerkjente lokale kunstneren, som også har solgt malerier til institusjoner som Sandnes kommune og Kronen Gård. Det er heller ikke få private hjem i Sandnes som har bilder av Melhus. I tillegg finnes det større malerier av kunstneren i lokale bedehus og andre kristne institusjoner som Frelsesarmeen i Egersund. Han gir også årlig vekk flere malerier til julemesser på ulike bedehus.

– Troen betyr mye for meg og jeg forsøker også å få med mye av denne med i uttrykket når jeg maler bilder som skal brukes i kristen sammenheng. Mye her går på lys og mørke, sier han.

Hadde dysleksi

Interessen for malerkunst har Melhus hatt det meste av livet, men det var likevel skolen som skulle bli arbeidsplassen. På tross av at han slet med dysleksi som barn tok Melhus seg inn på lærerskolen med gode artiumsresultater. I alt ble det 38 år i skolen, de fleste av disse som lærer, men også noen år som inspektør og senere rektor ved Trones skole. Malingen fulgte hele veien med som en lidenskapelig hobby.

– Jeg var inne på tanken om å søke meg inn på Statens kunstakademi, men mitt kall var nok å jobbe i skolen. Spesielt det å kunne jobbe med elever som faller litt utenfor. Det ble likevel til at jeg tok noen semestre ved kunstskolen i Stavanger og malingen har fulgt meg hele veien helt fra jeg begynte å sysle med dette fra jeg var en ung gutt, sier han og fortsetter:

– Jeg trivdes godt i skolen men det var også fint å kunne konsentrere seg fullt ut om malingen etter at jeg gikk av med pensjon i 1995. Det er aldri for sent å bli maler på fulltid og for meg har det vært godt å kunne sysle med dette. Jeg har hatt et rikt og godt liv, sier han og smiler.

Tar seg friheter

Det hender at Melhus maler etter bestillinger, men det avhenger helt om han «tenner» på landskapet han skal male.

– Jeg forbeholder meg retten til å ta friheter i forhold til lys og andre faktorer i forhold til fotoet av landskapet. Dersom jeg ikke «tenner» på fotoet, eller får lov til å ta meg friheter i forhold til dette, sier jeg vanligvis nei. For meg må ting klaffe i forhold til landskapet som jeg skal male, jeg må få lyst til å male det, sier han og fortsetter;

– Tiden jeg bruker på et maleri varierer. Enkelte ganger kan jeg være fornøyd nesten med en gang, men ofte er det detaljer som jeg bruker lang tid på før jeg er fornøyd.

Melhus er også klar på hva det er folk ønsker seg.

– Maleri av landskap fra Jæren er det mest populære. Bilder fra Sogn eller andre steder er mindre populær, men det avhenger vel litt av at publikum stort sett er fra regionen, sier han.

Gammeldags

Melhus har ingenting imot at folk kaller maleriene han lager for gammeldags og han har ingen tanker om å eksperimentere med uttrykket.

– Jeg møtte en gang på en kunstlærer som tydeligvis gikk på en del ulovlige stoffer. Han visste jeg var kristen og avholdsmann, men ba meg likevel om å prøve stoff og deretter male akkurat det som falt meg inn. Det er en fristelse jeg aldri har falt for, og jeg tviler uansett på om det ville blitt noe gode malerier, sier han og ler før han fortsetter:

– Jeg kommer nok til å holde meg til det mer klassiske.

– Planlegger du flere utstillinger?

– Jeg har ingen større planer i dag, men vi får se. Jeg har tidligere hatt utstilling på Moi og kultursjefen her har bedt meg om å komme igjen, så man vet jo aldri helt hva framtiden vil bringe, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...