På Alsvik er alle gode ting lauvtre

RYDDER: Nora Kristiansen, Kristoffer Myren, og Sebastian Lundekvam rydder vekk viltvoksende sitkagran. I hogstfeltet i bakgrunnen skal det snart plantes eik. Foto: Håvard Ovesen

Ungdom fra Riska tok et realt tak for plante- og dyrelivet på Alsvik.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SKOG: Tirsdag var niendeklassinger fra Riska ungdomsskole ute i vårværet. På programmet sto knallhardt arbeid. Natur- og friluftsforvalter i Sandnes kommune, Torborg Berge, hadde nemlig fått dem med seg på å rydde opp i gamle synder på Alsvik.

– Vi skal ta vekk juletrær, forklarer Nora Kristiansen til sandnesposten.

– De er ikke bra for Norge sin natur, sier klassekameraten Sebastian Lundekvam.

Gran fortrenger lauvtrær

På seksti- og syttitallet gikk det nemlig en treplantebølge over landet. Grunneiere på jakt etter nye inntektskilder plantet importerte bartretyper, deriblant sitkagran. Og bartrærne trivdes. Litt for godt, egentlig. De har nemlig spredt seg kraftig siden den gang.

Saken fortsetter under bildet

SAGER: Nora Kristiansen og Sebastian Lundekvam Foto: Håvard Ovesen

– Den gang visste de ikke hvilke konsekvenser det ville ha, sier natur- og friluftsforvalter Berge.

Frøene til bartrærne spres nemlig langt. De vokser fort og tett, og stjeler dermed sollys og næring fra annen vegetasjon. Stedegne biotoper som kystlynghei og lauvskog fortrenges. I stedet vokser det fram tett og mørk barskog med sur skogbunn og begrenset artsmangfold.

Tilbake til det opprinnelige

Jobben niendeklassingene fra Riska gjør denne dagen er en bitte liten del av arbeidet Sandnes kommune har påbegynt for å gjenvinne friluftsområdet på Alsvik slik det opprinnelig var.

For selv om enkelte arter trives med barskogen, ønsker Berge å legge bedre til rette for blåbær, lyng, forskjellige gresstyper, blomster og fuglelivet som i alle fall delvis har blitt fordrevet av grantrærne.

Saken fortsetter under bildet

UFORENLIG: Natur- og friluftsforvalter i Sandnes kommune, Torborg Berge, tror de fleste vil være enige med henne i at tettvokst barkratt ikke er forenlig med friluftsliv. Foto: Håvard Ovesen

– Jeg tror de fleste ser at slike tettvokste områder ikke er forenlig med friluftsliv, sier Berge, og viser Sandnesposten hvordan det ser ut der bartrærne har fått vokse fritt.

Skal plante eik

Hun har likevel forståelse for at enkelte kan synes at hogstfeltene ser triste ut, og sier at dette er noe av grunnen til at de tar litt om gangen. Om en drøy uke kommer en ny ungdomsskolegruppe ut til Alsvik. De skal plante eiketrær. De skal plante eiketrær i et felt der kommunen hogde ned svære grantrær for fire-fem år siden.

– Vi vil plante i før vi hogger mer, ellers blir det nakent og stygt. Det er ikke så fint nå, men det blir veldig fint, sier Berge.

Saken fortsetter under bildet

HARDT ARBEID: Det er ikke lite bartrær Kristoffer Myren og de andre niendeklassingene fra Riska rekker å rydde i løpet av dagen. Foto: Håvard Ovesen

– Det blir skamfint, istemmer Kristiansen.

– Kjekt

Ungdommene fra Riska setter stor pris på å få være med på arbeidet.

– Det er kjekt å gjøre noe praktisk, mener Lundekvam.

– Vi har lært mye om samarbeid, sier Kristoffer Myren, og får bifallende nikk fra Kristiansen.

– Vi har hogd mye. For å få til det, må vi samarbeide og være tålmodige. Ellers går det ikke, sier hun, og legger til at hun gjerne kommer tilbake for å rydde mer skog en annen gang.

Saken fortsetter under bildet

KJEKT: Ungdommene sier til Sandnesposten de synes det er kjekt med litt praktisk arbeid. Foto: Håvard Ovesen

Det vil i så fall ikke være Berge i mot.

– De har vært fantastiske, sier hun om ungdomsskoleelevene.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...