På Figgjo kombinerer de fotball- og håndballtrening

SAMARBEID: På Figgjo ønsker de å starte et samarbeid mellom fotballen og håndballen, noe de håper skal gjøre at flere barn slutter seg til idretten. Foto: Håkon Stavland Lexberg, Gjesdalbuen

På mandagstreningen til Figgjo håndball ble det spilt fotball under oppvarmingen. Kanskje var det et symbol på fremtiden for idrettslaget?

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SPORT: – Vi ønsker å rekruttere flere barn til å spille både fotball og håndball. De to idrettene trenger ikke å jobbe mot hverandre, men kan heller samarbeide, sier Jan Terje Hetland, hallbestyrer i Figgjohallen.

Han har vært en pådriver for at et samarbeid mellom fotballen og håndballen skal bli en realitet, men sier selv at han bare er et friskt pust i denne diskusjonen. Gunnar Olufsen, sportslig leder for Figgjo fotball, setter uansett stor pris på at han har satt i gang et slikt prosjekt.

– Jan Terje har kommet inn som en ressursperson og har tatt initiativ til at vi skal ha et møte mellom fotballen og håndballen. Vi vil vise hvordan de to idrettene kan samarbeide.

Tommel opp fra håndballen

Den 22. februar skal et møte mellom de to idrettene finne sted. Også Arvid Idland som sitter i det sportslige utvalget for Figgjo håndball er positiv til et slikt samarbeid.
– Dette er noe vi ønsker å gjøre først og fremst fordi det vil være for ungenes beste, men også fordi vi ønsker å fylle opp hallene, sier Idland.

Han er samtidig veldig klar på at det er de voksne som må ta initiativ for at idretten skal bli best mulig for barna.

Saken fortsetter under bildet

POSITIV: Håndball-mann Arvid Idland gir tommelen opp til samarbeidet. Foto: Håkon Stavland Lexberg, Gjesdalbuen

– Det er tross alt vi voksne som styrer den pakken ungene får, og jeg merker det er trist at mange foreldre gjør valgene for ungene på et for tidlig stadium. Vi ønsker å legge til rette for at ungene skal kunne drive med begge, så kan de heller velge en av idrettene når de blir eldre og er klare for det.

Variert trening

Han viser til at frafallet i idretten er ganske stort i 16-årsalderen og håper at dette samarbeidet kan bidra til at barn ikke går like fort lei.

– Med et slikt samarbeid kommer barna til å få en mer variert treningskultur. Det vil også skape et bedre tilbud for barna også legger vi selvsagt stor vekt på gleden. Vi håper at større variasjon kan bidra til at barna synes det er gøy å holde på lengre.

Også Gunnar Olufsen mener at det bare vil være positivt for barn å drive med mer enn én idrett.

– All forskning viser at de som blir gode i idrett har vært allsidige i noe da de var yngre. Du kan ikke kun spille fotball, selv om du skal bli god i fotball. Jeg har vært på noen trenerkurs, og gjennomgående for de som hadde kommet på landslaget var at de var allsidige da de var yngre. Det finnes ting i den ene idretten som kan være bra for den andre.

Slik kan det bli i praksis

Nøyaktig hva dette samarbeidet kommer til å bety i praksis er ikke helt avklart enda, men de har noen tanker om hvordan det burde være.

– En mulighet er å kjøre felles treninger for fotballen og håndballen som styres ut ifra sesongen. Det kan spilles mer fotball om sommeren og mer håndball om vinteren. Vi kan også samkjøre treningene mer slik at de ikke trener samtidig. Da har ungene i alle fall muligheten til å bli med på begge, sier Arvid Idland.

Saken fortsetter under bildet

TOMMEL OPP: Gunnar Olufsen er sportslig leder for fotballen og ser lyst på et samarbeid med håndballen. Foto: Håkon Stavland Lexberg, Gjesdalbuen

Også Gunnar Olufsen ser for seg at barn fint kan bli med på både fotball og håndball, spesielt i tidlig alder.

– Jeg trener gutter og jenter som er født i 2010 og hvis vi mangler folk hadde det vært veldig fint med et samarbeid med de som er født i 2010 som spiller håndball. Det finnes mange eksempler på idretter som bare vil være for seg selv, men vi er en liten plass og må tenke litt annerledes. Rent praktisk kan vi for eksempel ha håndball på tirsdager og fotball på onsdager, så kan de som vil bli med begge steder.

Starter med de yngste

I teorien kan dette samarbeidet fungere for alle alderstrinn, men de mener begge to at det er de yngste som bør prioriteres først.

– Vi begynner i utgangspunktet med de yngste. Tanken er at vi skal samarbeide bredt helt opp til 16-årsalderen, men det er ikke så høyt nivå i en klubb som dette at det ikke skal være mulig å samarbeide helt til topps. Men vi starter uansett med de yngste, så ser vi hvordan det går, sier Arvid Idland.

En lignende tankegang har de også på fotballsiden.

– Vi kommer til å oppfordre spesielt de yngste til å være delaktige begge plasser. Det blir nok litt vanskeligere å få til jo lengre opp i alderstrinnene vi kommer, men det er mange barn på Figgjo for tiden og vi ønsker å få så mange som mulig inn i idretten, sier Olufsen.

Må overbevise foreldrene

Noe som ofte skjer i idretten er at foreldrene på forhånd har bestemt seg for hva barna deres skal drive med. Kanskje ble ikke faren i familien den fotballspilleren han en gang hadde tenkt og ønsker nå at et av barna skal klare det han ikke klarte. Det kan by på noen problemer for de involverte barna.

– Det er mange foreldre som har sterke meninger om hva barna deres skal drive med. Vi må derfor overbevise dem om at dette er en positiv greie og må vise til at dette er til ungenes beste, sier Idland.

Han sier at han selv hadde lignende tanker en gang i tiden angående sine egne unger.

– Jeg har vært gjennom den samme pakken selv. Jeg hadde en idé om at barna mine skulle spille fotball, men så viste det seg at de selv heller ville spille håndball. Jeg har innsett at man ikke må legge hindringer for det de selv ønsker, fortsetter han.

Ingen tvang

Samtidig ønsker Olufsen å presisere at ingen skal drive med begge idrettene mot sin vilje.

– Vi ønsker selvsagt ikke å tvinge noen av barna til å bli med på begge, men vi vil at de skal få flere muligheter til å bli inkludert. Ofte havner de som ikke går på en av idrettene litt utenfor miljøet, sier han.

Dermed gjenstår det bare å se hva de kommer fram til på møtet. Uansett utfall er det viktig å huske på at det fortsatt kommer til å bli blåst for hands i fotball og at det fortsatt ikke er lov til å bruke bena i håndball.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...