Pangstart på 2019 for boligmarkedet

KJEMPESTART: Regionsjef Jan Einar Thesen i Eiendomsmegler 1 forteller om hektisk aktivitet i boligmarkedet så langt i år. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Regionsjef Jan Einar Thesen i Eiendomsmegler 1 gliser med god grunn. – 25 prosent flere boliger er solgt i 2019 sammenlignet med starten på 2018.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Sandnes har per dags dato 737 boliger ute for salg som enten er under bygging eller venter på byggestart. Blant dem er mange spennende boligprosjekter.

Det sier Jan Einar Thesen som er regionsjef for Sandnes i Eiendomsmegler 1.

Han peker på Ovalen, som består av 55 leiligheter i Havneparken, som for tiden er under bygging som ett av flere svært sentrale boligprosjekter. Ovalen skal stå ferdig i 2020.

– Det er veldig mye spennende som skjer i Sandnes akkurat nå. Bare i Havneparken kommer det totalt rundt 300 leiligheter. I tillegg kommer svært spennende boligprosjekter som Øglændkvartalet, Teglverket og Møllekvartalet i sentrumsområdet, sier Thesen.

Etter noen tøffe år har boligmarkedet den siste tiden opplevd en sakte, men sikker oppgang igjen. Starten på 2019 har i så måte vært langt over forventet.

Høyere salgsvolum

For bare i løpet av februar ble det solgt 380 boliger i regionen. Salgsvolumet siden årsskiftet har vært drøye 25 prosent høyere sammenlignet med starten på 2018.

– Markedet bærer nå preg av en mye bedre balanse med tanke på antall kjøpere og antall selgere. Det viktigste for boligmarkedet er egentlig ikke prisene, men at det holder seg velfungerende og er sunt, sier Thesen.

– Av de 380 boligene som er solgt i regionen i februar er 116 av dem solgt i Sandnes. Bare ved Sandnes-kontoret vårt har vi siden årsskiftet solgt 110 brukte boliger og leiligheter, sier Thesen.

Men til tross for at antallet solgte boliger i regionen økte markant i februar, viser prisstatistikken at gjennomsnittsprisen på en bolig i regionen har falt i samme periode.

– Det er mye ute for salg, og sju av ti boliger selges under prisantydning. Sånn sett er det gjerne ikke unaturlig at vi får en prisjustering. Men hvis vi kikker tilbake på de siste 12 månedene, er prisbildet helt likt nå som det var etter februar 2018.

Selges raskere

For alle som skal selge bolig, er det gledelig at omsetningstiden på boliger er på vei ned. I snitt tar det nå 88 dager fra en bolig blir utlyst til den blir solgt. På samme tid i fjor var omsetningstiden over 100 dager.

– Det gir større forutsigbarhet for de som skal flytte. Har du lagt ut en bolig for salg nå, har du truffet godt på timingen. Det kommer stadig flere tilflyttere til regionen. Arbeidsledigheten er lav og det er mange ledige jobber, mener Thesen.

Det bildet gjenspeiles også i de nyeste tallene fra NAV om arbeidsledigheten i regionen. Der kommer det fram at arbeidsledigheten i regionen fortsetter å synke.

Ved utgangen av februar var nemlig 2,5 prosent av arbeidsstyrken i regionen uten arbeid, noe som tilsvarer 6386 personer. I Sandnes sto 1218 personer helt uten arbeid ved utgangen av februar.

Mye for pengene

Å investere i bolig er for de aller fleste den største investeringen som gjøres i livet. Prisnivået på boligmarkedet spiller naturlig nok en stor rolle for mange. Sammenligner du prisnivået i Sandnes med hovedstaden, får du langt flere kvadratmeter for pengene her.

– Sammenlignet med Oslo, er det billig å kjøpe bolig i Sandnes, selv om boligkjøp ikke er en billig investering for folk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...