Politiet advarer mot ny kjæledyr-trend

«DYREPOLITI»: Ole Johan Røykenes og Åslaug Høgemark i Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Politiet har i senere tid merket seg at hundevalper blir lagt ut på salg via internett og sosiale medier. Problemet er bare at mange av dem er smuglet inn til landet på ulovlig vis.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

DYREPOLITIET: Ole Johan Røykenes er ansvarlig for dyrevelferd ved Sør-Vest politidistrikt. Han er bekymret over hvor mange tilfeller de oppdager når det kommer til salg av ulovlige valper på internett.

Det å kjøpe en valp på denne måten er ifølge «dyrepolitimesteren» forbundet med stor risiko.

– Tendensen vi ser er at hundevalper blir smuglet til landet via grenseoverganger som Svinesund og Kristiansand. De selges videre til godtroende nordmenn, og det ligger gode penger i dette for selgerne. Det viser seg at papirene som følger med er ufullstendige og ukorrekte, sier Røykenes.

Uten rabiesvaksine

Han forteller videre at politiet i Sandnes akkurat nå jobber med en sak som omhandler forsøk av å selge tre Yorkshire-terriere. Vedkommende som var interessert tok heldigvis med seg valpen til en dyrlege for å gjøre grundig sjekk av valpen.

– Det viste seg at hundene ikke hadde tilfredsstillende rabiesvaksine. Slik smitte er uønsket og farlig både for dyr og mennesker. I tillegg finnes det et spesielt tarmvirus som vi på ingen måte ønsker skal spre seg i den norske floraen, sier Røykenes.

Ta kontakt

Politimannen ber folk være observante når det kommer til slike salgstilfeller. Dyrlege kan kontaktes, og nærmere undersøkelser bør gjøres før man bestemmer seg.

– Ved mistanke kan også politiet eller Mattilsynet kontaktes. De har nemlig rutiner som fører til at tilsyn gjennomføres. De vil kunne sjekke om dyrene har rett vaksinasjon og sertifisering, sier Røykenes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...