– Politikerne på gangen har allerede stemt nei

RUNDER Å GÅ: Erlend Kristensen (MDG), Tove Frantzen (V), Thor Magne Seland (H) og Wenche Meinich-Bache (Frp) mener alle at det vil være på sin plass med en ny behandlingsrunde i formannskapet, hvor Mona Anita Espedal kan presentere sin nye sakkyndige rapport. Så langt valger ordfører Stanley Wirak å forholde seg til gjeldende avtale. Foto: Frode Olsen

Ordfører Stanley Wirak (Ap) forteller at Thor Magne Seland (H) Tove Frantzen (V) stemte nei da formannskapet behandlet spørsmål fra Mona Anita Espedal om ny vurdering av saken.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2018 kl 16:14

Det var en sterk og uventet seanse da Mona Anita Espedal mandag kveld møtte opp utenfor bystyresalen til Sandnes kommune. Kvinnen som tidligere inngikk et forlik med Sandnes kommune på 725.000 kroner i oppreisning for graverende svikt i barnevernstjenestene, ønsker at formannskapet skal vurdere hennes sak på ny. Årsaken er at hennes sak i 2017, ble vurdert på grunnlag av en sakkyndig rapport som ifølge Mona Anita Espedal er mangelfull og feilaktig.

Utenfor bystyresalen stoppet blant andre to medlemmer av formannskapet for å høre hva Mona Anita Espedal hadde å si. Politikerne fikk utdelt hver sin kopi av den nye sakkyndige rapporten som er gjort av hennes traumer. Den er utstedt i august ved Klinikk for krisepsykologi i Bergen.

Studien viser at Espedal angivelig har sterkere grad av varige mén som følge av vold og mishandling, sammenlignet med sine søsken. Hennes søsken fikk henholdsvis 1,2 og 1,3 millioner kroner i oppreisningserstatning.

Les også: Mona Anita Espedal stanset politikere

Stanley Wirak er overrasket over at hverken Tove Frantzen (V) eller Thor Magne Seland (H) lot det tydelig komme fram at de sammen med et enstemmig formannskap den 29. oktober stemte nei til en ny vurdering av hennes sak.

– Som det kommer fram nå virker det jo som om rådmannen, varaordføreren og jeg har avgjort at saken ikke skal behandles på ny. Vi blir fremstilt som følelseskalde, når sannheten er det motsatte. Kommunen har i Mona Anitas sak strukket seg langt over det nødvendige. Det samme har vi gjort overfor hennes søsken. Det har skjedd fordi Sandnes kommune ønsker og føler for å vise støtte for den mangefulle behandlingen de fikk i noen år, sier Stanley Wirak.

Ordføreren forklarer at kommunen først ble kontaktet gjennom en e-post fra Mona Anitas advokat, Svein Kjetil Svendsen Lode.

– Han rettet en henvendelse med spørsmål om kommunen ville se på saken i lys av den nye sakkyndige rapporten. Vår advokat forklarte at dette måtte behandles politisk i formannskapet. Den 29. oktober kom saken opp, og samtlige medlemmer stemte nei til en ny vurderingsrunde. Et enstemming formannskap vurderte konklusjonen av hennes nye sakkyndig rapport opp mot det inngåtte forliket. Alle stemte nei, sier Wirak.

Protokollen fra møte i formannskapet den 29. oktober viser følgende vedtak:

Sandnes kommune utbetaler ikke ytterligere erstatning til person som tidligere har fått utbetalt erstatning.

– Før møtet i formannskapet var samtlige politikere informert om at hun sammen med ny advokat framskaffet ny rapport fra ny sakkyndig, uten å klarere dette med vår kommuneadvokat. Behandlingen i bystyret var basert på rapport fra sakkyndig som Mona Anita, hennes forrige advokat og vår kommuneadvokat, var enige om å bruke og legge til grunn. Denne rapporten er gjort av samme anerkjente sakkyndige som Jæren tingrett ofte bruker. Mona og hennes forrige advokat aksepterte vårt forlikstilbud og fikk utbetalt 725.000 kroner. Behandlingen i formannskapet var enstemmig, sier Wirak.

Da Mona Anita Espedal mandag troppet opp i etterkant av bystyremøtet, visste hun at alle politikerne i formannskapet allerede har sagt nei til ny vurderingsrunde. Hennes kamp for det hun mener er rettferdig i saken stanser ikke av den grunn. Hun innfinner seg ikke med avslaget.

– Svaret jeg får er at kommunen forholder seg til forliket vi inngikk i 2017. Jeg kjenner på at det kan jeg rett og slett ikke leve med, sier Mona Anita Espedal.

Protokollen fra oktober viser at også ett av henns søsken ble tilkjent erstatning.

Sandnes kommune tilbyr kr. 1.200.000,- som endelig oppgjør til personen som har krevd erstatning som følge av mangelfull oppfølging fra barneverntjenesten.

Varaordfører Pål Morten Borgli ønsker ikke å gi personlige betraktninger, og på spørsmål om hvem som eventuelt kan si ja til nok en behandlingsrunde i formannskapet, svarer han formelt.

– I slike saker er det mye juss, og jeg forholder meg til det, samt kommunens tidligere uttalelser, sier Borgli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EMPATI: Gruppeleder Thor Magne Seland i Høyre gir Mona Anita Espedal en klem etter at hun mandag kveld overleverte den nye rapporten med ønske om ny behandling i saken. Foto: Frode Olsen

Varaordføreren påpeker også at denne type saker av naturlige årsaker unndras offentligheten når de behandles.

– Jeg kan ikke uttale meg om denne enkeltsaken. Jeg må ta hensyn til personen dette gjelder, sier Pål Morten Borgli.

Gruppeleder Annelin Tangen i Ap sier hun ikke ønsker å gi sin egen kommentar i spørsmålet om det er rett og rimelig at Mona Anite Espedal får behandlet saken på nytt.

– Jeg henviser til ordførerens uttalelser, sier Annelin Tangen.

Rådmann Bodil Sivertsen forklarer hva som skal til av politisk prosess for at Mona Anita Espedal skal få tatt opp saken på ny.

– Det er opp til et hvert politisk organ å ta en sak opp på nytt. Det betyr at en politiker i utvalget, under eventuelt, kan foreslå saken til ny behandling. Dersom det så er flertall, vil rådmannen legge saken fram for utvalget på nytt, sier Bodil Sivertsen.

Det skal legges til at to av politikerne som snakket med Mona Anita Espedal i etterkant av bystyret mandag, ikke er representanter av formannskapet. Det gjelder Erlend Kristensen (MDG) og Wenche Meinich-Bache (Frp).

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...