Wirak om Langgata-rotet: – For mange kokker

BLIR LIGGENDE: – Det kommer ikke på tale å flytte en eneste stein, sier ordfører Stanley Wirak (Ap) om byantikvarens utspill om å grave opp igjen den nylagte granitten i sørenden av Langgata. Han medgir at prosessen rundt oppgraderingen har vært rotete.

Ordfører Stanley Wirak slår fast at prosessen rundt oppgraderingen av Langgata ikke har vært bra. Han tror likevel sluttresultatet blir bra, og avslår tvert forslaget om å heller bruke det nye granittdekket utenfor det planlagte rådhuset.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.12.2015 kl 11:57

Tirsdag uttalte byantikvar Gro Persson til Stavanger Aftenblad at det nye granittdekket i Langgata ikke passer inn med de historiske fasadene. Persson mener at det nylagte dekket i sør–enden bør graves opp igjen og erstattes av brostein, mens granitten heller kan brukes utenfor det planlagte rådhuset i havneområdet.

Aftenbladet har tidligere skrevet at arbeidene i Langgata utføres uten byggegodkjenning og uten at noen planer har vært ute på høring.

– Har dere ikke kontroll over saksgangen i Sandnes kommune, ordfører Stanley Wirak (Ap)?

– Du kan så si. Det har ikke vært bra dette her. Vi har for så vidt fått informasjon, men den har kommet stykkevis og delt. Det har vært mange involverte, og vi har tidligere ikke fått den samlede planen for oppgradering av Langgata som vi hadde etterlyst. Men nå har vi heldigvis endelig fått den. Til nå har de for så vidt bare holdt på med kloakken, men det er greit å få avdekket hvordan ting skal fungere.

– Byantikvar Gro Persson sier til Aftenbladet at hun gjentatte ganger etterlyste muligheten til å komme med uttalelser, men at dette aldri skjedde?

– Det kjenner jeg ikke til, men vi skulle gjerne hatt innspill fra henne. Men for all del, vi har jo fått tilbakemeldinger, blant annet fra utsmykkingsutvalget. Persson har jo også visst at det graves i Langgata, hun kunne jo tatt kontakt selv. Hun pleier å være god til å følge med.

– Hvordan ble denne prosessen med graving i Langgata så rotete?

– Vi må nok se litt på kommunikasjonslinjene våre. Det har vært litt mange kokker inne i bildet, og noen har nok oppfattet den vedtatte materialplanen som om den var en godkjenning. Man har kanskje ikke oppfattet godt nok at en samlet plan skulle foreligge. Men det ligger ikke noen vond vilje bak.

Wirak understreker at han synes det nye granittdekket i Langgata blir fint, og at han har fått mange gode tilbakemeldinger på dette.

– For mange eldre med rullator er det ikke godt å komme fram over brostein. Tilbakemeldingen fra mange av de eldre jeg har snakket med har vært at de ønsker et godt dekke de kan komme seg fra på. Kanskje var det tidstypisk med brostein en gang i tiden, men det er jo en utvikling i byen også.

– Persson sier i Aftenbladet at ifølge kommuneplanen skal kulturhistorien legges til grunn ved tiltak i sentrum?

– Ja, og det er nettopp derfor vi skal lytte til byantikvaren. Men byantikvaren skal ikke ha noen vetorett.

– Så du vil ikke flytte granitten ned til det nye rådhuset?

– Dette svaret kan du sette to streker under: Det kommer ikke på tale å flytte en eneste stein. Vi har så mange andre ting å bruke penger på enn å flytte denne flotte steinen. Når det er sagt må vi få innspillene fra byantikvaren fort, slik at det blir tid til å endre på tilnærmingen på kvartalene lenger nord i gata, dersom dette skulle være nødvendig.

Wirak sier han gleder seg til Langgata blir ferdig.

– Langgata blir byens stolthet. Dette blir bra. Så skal det bli bra foran rådhuset også, men der får vi nok bruke en annen stein.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...