Nå endres regelverket i bystyresalen

Politikerne ønsker å ta ordet så mange ganger de vil

SLUTT PÅ BUDBRINGER: Politikerne vil avskaffe muligheten for at sendebud kan møte opp og kreve taletid i bystyret. Foto: Frode Olsen

Et utvalg bestående av én politiker fra hvert parti har jobbet fram forslag til endringer i gjeldende praksis for bystyremøtene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Åtte politikere har fått oppdrag i å gjennomgå regelverket for retningslinjer som gjelder i bystyremøtene. Nå er rapporten ferdig.

Tore Andreas Haaland (Frp) leder, Annelin Tangen (Ap) nestleder, Heidi Bjerga (SV), Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp), Thor Magne Seland (H), Oddny Helen Turøy (Krf), Tove Frantzen (V) og Erlend Kristensen (MDG) har blant annet kommet frem til at det vil være fornuftig at det settes en regel med fem minutters taletid for hvert partis hovedinnlegg, og at senere taletid fra partiets medlemmer settes til tre minutter.

De ønsker at det ikke skal være begrensinger for hvor mange ganger en politiker kan ta ordet i en enkelt debatt.

Politikerne ønsker også slutt på den gamle regelen om at sendebud kan møte enkelte av bystyrets medlemmer for å uttale seg om en sak.

Forslaget stammer trolig med bakgrunn i at dem som aksjonerte seg kraftig politisk for bygging av skole og flerbrukshall i Skaarlia, nettopp benyttet seg av denne eldgamle regelen til taletid under et bystyremøte i desember 2016.

Les saken: Høyst uvanlig seanse i bystyret – politikere måtte møte på gangen

– Utvalget har hatt fokus på å oppdatere reglementet for Sandnes bystyre slik at dette er i tråd med dagens lovverk og praksis. I den grad det er foreslått konkrete endringer i forhold til dagens saksbehandling, har de hatt hovedfokus på å ivareta bystyret rolle som en politisk arena hvor det skal være god anledning til politisk debatt, sier dokumentet.

Nedenfor kan du lese de foreslåtte endringene som først skal behandles i formannskapet mandag, før de eventuelt godkjennes på neste bystyremøte i mars.

  • Utvalget foreslår at dagens ordlyd i reglementets paragraf 4 om innkalling av varamedlem i enkeltsaker hvor det faste bystyremedlemmet i forkant varsler om mulig inhabilitet, justeres. Forslag til justering er ment å legge opp til en videreføring av dagens praksis hvor ordfører tar opp med gruppeleder av partiet til vedkommende som varsler inhabilitet om det skal innkalles varamedlem. Utvalget understreker viktigheten av at ingen partier skal nektes innkalling av varamedlem hvis ønskelig.
  • Utvalget foreslår endring i reglementets paragraf 13 om ordskiftet (debatten) slik at det settes en hovedregel om taletid for hvert partis hovedinnlegg på fem minutter, og at taletiden på senere innlegg fra partienes representanter settes til tre minutter. Utvalget foreslår at det ikke settes begrensninger på antall ganger representantene kan ta ordet i den enkelte debatt.
  • Et flertall i utvalget foreslår at dagens frist i reglementets paragraf 19 for innlevering av interpellasjoner i forkant av møte i bystyret, endres fra to uker til ti dager.
  • Utvalget foreslår å oppheve dagens reglement paragraf 21 om mottagelse av sendenemnder (deputasjoner) om at utsendinger fra interessegrupper m.v. kan møte et utvalg av bystyrets medlemmer og uttale seg om en sak. Bestemmelsen anvendes i veldig liten grad og fremstår udatert i forhold til alternative måter å få bystyrets representanter i tale på.
  • Utvalget foreslår i tråd med dagens praksis at det i reglementet paragraf 22 om offentlig spørretid, foretas en presisering i teksten i forhold til at spørsmål skal være av allmenn interesse, og at det ikke skal være adgang til å ta opp spørsmål i tilknytning til saker som står på saklisten.
  • Utvalget har vurdert om det bør settes en aldersgrense på 16 år i forhold til de som kan stille spørsmål. Utvalget er delt i synet på slik aldersgrense. Representantene fra H, Krf, V og MDG ønsker ikke at det skal innføres en aldersgrense i forhold til hvem som kan stille spørsmål. Representantene fra FrP, Ap, SP og SV ønsker derimot at det innføres en aldersgrense på 16 år. Siden FrP`s representant er leder for utvalget, legges sistnevnte grupperings syn til grunn som utvalgets forslag.
  • Utvalget har også diskutert om dagens bestemmelse om offentlig spørretid skal endres slik at spørsmål bare kan stilles til ordfører. Dette er praksis i dag, og dette er også naturlig sett hen til ordførers rolle som møteleder for bystyret. Et flertall på fem medlemmer (H, Krf, Sv, V og MDG) går imidlertid inn for åbeholde dagens bestemmelse som åpner for at spørsmål også kan stilles andre enn ordfører, mens tre av utvalgets medlemmer (FrP, Ap og Sp) går inn for å endre dagens bestemmelse slik at spørsmål kun kan stilles til ordfører.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...