Vil ha egen «landbruksbydel» i Sandnes

FRYKTER: Leder Audun Stokka i Malmheim og Soma bydelsutvalg frykter negative konsekvenser for bydelen dersom den blir en del av et områdeutvalg med større sentrumsbydeler. Foto: Trond Eirik Olsen

Bydelsleder Audun Stokka (Frp) i Malmheim og Soma bydelsutvalg frykter bydelen skal miste all innflytelse dersom den blir slått sammen med sentrumsnære bydeler.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BYDELER: – Malmheim og Soma er typiske jordbruksbydeler og jeg har problemer med å forstå tankegangen bak å ville slå disse sammen med mer sentrumsorienterte bydelene. Skulle denne sammenslåingen bli en realitet vil det sannsynligvis resultere i at jordbruksinteressene vil bli svakere ivaretatt og som en allerede liten bydel vi vil havne i en bakevje der vi får minimal innflytelse, sier Stokka.

Ulike interesser

Bakgrunnen for uttalelsene er at dagens 13 bydelsutvalg er foreslått erstattet med fem områdeutvalg når Sandnes og Forsand blir en kommune.

Det er fellesnemda for sammenslåing av Forsand og Sandnes som har anbefalt den nye ordningen som har vært ute på høring i de ulike bydelsutvalgene.

Det er allerede sterk uenighet i de ulike bydelene om forslaget. I følge Audun Stokka vil Soma og Malmheim bydelsutvalg gå imot den foreslåtte inndelingen og kjempe for å få på plass en egen landbruksbydel.

– Vi er uenig i inndelingen og ønsker et nytt bydelsutvalg der Soma og Malmheim blir slått sammen med deler av Ganddal og Stokka som i dag er en del av Lura bydelsutvalg. Mye av dette er områder med sterke jordbruksinteresser og et slikt utvalg vil kunne gi et langt mer representativt bilde av befolkningen, sier han og fortsetter:

– Jeg frykter at den foreslåtte inndelingen vil gi et områdeutvalg med markante motsetninger i forhold til områder som jordbruk og sentralisering der jordbruksinteressene vil bli i mindretall. Spesielt vil Soma merke dette ettersom vi med den nye ordningen vil bli plassert sammen med mer urbane bydeler. Det er greit at man plasserer Sviland og Hommersåk eller Forsand og Høle sammen, men for Soma blir det feil plassering.
Stokka har lang fartstid som leder i Soma og senere Malmheim og Soma bydelsutvalg. Han er bosatt på Soma og legger ikke skjul på at han skulle ønske at bydelen hadde blitt tilgodesett mer.

– I dag har vi eksempelvis ikke busstilbud på Soma og Soma skole er lagt ned. Vi har få tilbud. For oss er det viktig at vi blir tatt med i forhold til videre satsing og utvikling og i et større områdeutvalg tror jeg det vil bli vanskeligere for oss å få gjennomslag, sier han.

Dårligere rekruttering

Stokka legger til at han frykter at ordningen med fem nye områdeutvalg også skal føre til dårligere rekruttering.

– Omleggingen gjør at de geografiske områdene blir større og oppgavene blir flere. Dette vil gjøre det mindre attraktivt å være med. Rekrutteringen til Soma og Malmheim bydelsutvalg er dårlig fra før av og jeg tror ikke den vil bli noe bedre med den nye ordningen, sier han og fortsetter;

– Det å delta i et bydelsutvalg har ofte mer med lokal tilhørighet enn partipolitikk å gjøre. Det handler mye om å fange opp og kjempe for de nære sakene.

Skepsis på Bogafjell

Soma og Malmheim bydelsutvalg er ikke det eneste bydelsutvalget som er skeptisk til de nye, foreslåtte områdeutvalgene. Bogafjell bydelsutvalg mener dagens ordning bør videreføres. Utvalgsleder Guttorm Stangeland (H) mener at dagens ordning bedre ivaretar det nære lokaldemokratiet på en god måte. Ifølge Stangeland har Bogafjell bydelsutvalg hatt fordeler av utskillingen fra Austrått som egen bydel i 2011.

– Dette opplevde bydelsutvalget og innbyggerne som en styrke for lokale interesser i bydelen, sier Stangeland, som ikke tror et områdeutvalg som representerer flere innbyggere vil gi sterkere slagkraft.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...