Posisjonen ønsker utsettelse i bomsaken

HEKTISK: Det var masse møteaktivitet i forkant av bystyremøtet mandag. Pål Morten Borgli (Frp) var naturlig nok blant politikerne som var svært opptatt. Foto: Frode Olsen

De tre posisjonspartiene i Sandnes kommer leverte et forslag som vil gi Wirak mandat til å diskutere saken med de andre kommunene og fylkesordfører.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2018 kl 17:40

Ap, Frp og Sp leggger frem et forslag som vil gi Wirak mandat til forhandle med de andre fire kommunene og fylkesordfører, Solveig Ege Tengesdal.

Det betyr at Sandnes kommune i realiteten ønsker å bruke den åpningen som nå ligger til å overbevise de andre kommunene om å endre mening. Pål Morten Borgli (Frp) er tydelig på at bak vedtaket opprettholdes trykket om å trekke Sandnes ut av avtalen.

– Men er ikke dette et vedtak med et svar dere allerede vet? Dere vet jo at Sola, Stavanger og fylket er for oppstart og ikke ønsker å velte avtalen nå?

– Med dette vedtaket får vi jo se Høyre sitt sanne ansikt. Jeg tviler på at de andre involverte partene kan ha samme holdning som de i dag har uttalt i avisene. Jeg har fremdeles håp om å kunne overbevise fylkeskommunen og Randaberg kommune, sier Borgli.

Men det nytter vel ikke. Samferdselsministeren sier jo mandag formiddag at alle må være enige om endringer skal skje?

– Vi er en stor aktør i denne avtalen. De andre kommunen kan ikke bare feie bort våre ønsker, sier Borgli.

– Hva ligger i forslaget som konsekvens om de andre kommunene og fylkeskommunen ikke er med på endringene?

– Det kommer klart frem at Sandnes ikke aksepterer avtalen som den er i dag. Dersom noe ikke skjer, så må vi vurdere å hoppe av hele avtalen, sier Borgli.

Her er hele forslaget fra Ap, Frp og Sp:

Det vises til mandagens møte med samferdselsministeren der han bekrefter at Bymiljøpakken kan utsettes inntil byvekstavtalen eventuelt er reforhandlet, og at Jærenpakke 1 videreføres i mellomtiden. Bystyret slutter seg til ordførerens vurdering om at dette vil være en god løsning i dagens situasjon, og ber om at det tas kontkat med styringsgruppen for et møte. Bystyreet ønsker ikke innført rushtidsavgift og viser forøvrig til de krav som ble framsatt i forhandlingsmøte 28. august. En eventuell reforhandlet byvekstavtale legges fram for bystyret for behandling.

O forkant av forslaget som ble lagt fram gjorde Wirak det klart at samferdselsministeren hadde satt tre ufravikelige krav.

– Dersom vi skal gjøre endringer, så må alle kommunene og fylkeskommunen være enige. Staten er tydelige på at deres bidrag er det samme som i avtalen, og balansen i regnskapet må stemme på bunnlinjen etter eventuelle justeringer. Nullvekstmålet må også legges til grunn i eventuelle endringer, sier Wirak.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

MØTTE TIDLIG: Allerede én time før bystyremøtet hadde det kommet folk fra Bomfritt Jæren - Nok er Nok Foto: Frode Olsen

PÅ PLASS: Anita Egeli, Leif Arne Moi Nilsen og Christian Wedler fra Frp er på plass i bystyresalen. Foto: Frode Olsen

DEMONSTRERER: Folk fra Bomfritt Jæren - Nok er Nok demonstrerer høylydt utenfor bystyresalen. Lyden når inn i lokalene. Foto: Frode Olsen

Aksjonistene utenfor Foto: Frode Olsen

Opposisjonspartiene kommer til å legge frem dette forslaget til vedtak:

Fellesforslag MDG, V, KrF, SV og H

1. Bystyret viser til Stortingsvedtaket om bymiljøpakken (gjort enstemmig med stemmene fra Ap, H, FrP, Sp, SV, KrF, V og MdG), og til styringsgruppens enstemmige behandling av 30.08.2018. Et bedre kollektivtilbud, og bedre gang og sykkelveier som gir befolkningen et redusert behov for å måtte kjøre bil, gjør det mulig å nå nasjonale krav om nullvekst, reduserte køkostnader for næringslivet og bedre lokalmiljø.

2. Bystyret er opptatt av at Sandnes kommune gjør følgende selvstendige tiltak:

a. Foreldre får tilbud om barnehageplass nærmest mulig bolig eller arbeidsplass. Det skal tas hensyn til foreldrenes økonomi ved tildeling av plasser i nærområdet. Ved søknad om redusert foreldrebetaling vil bomutgifter i forbindelse med levering/henting tas inn som en del av grunnlaget for vedtak.

b. Hjelp til unge familier med lav betalingsevne og avhengighet av bil på grunn av nødvendig kjøring til barnehage og jobb. Rådmannen bes legge frem en egen sak med forslag til kommunal modell, for støtte til disse, basert på den modellen som er utprøvd i Skien. Økonomiske satser må justeres til forholdene i Sandnes.

3. I samarbeid med de andre partene i bymiljøpakken er bystyret opptatt av at:

a. Regionen står sammen i arbeidet med å få større statlige bidrag til finansieringen og drift av kollektiv-, gang- og sykkeltiltak.

b. Buswayen nå bygges ut raskest slik at flest mulig får et vesentlig bedre kollektivtilbud, senest ferdig 2021.

c. Støtte til styringsgruppens forslag om 2 ukers gratis buss i innkjøringsperioden, og at det vurderes forlengelse av dette.

d. Ordningen for kjøp av autopassbrikker gjennomgås, slik at alle, uavhengig av økonomi, skal kunne få autobrikker og rabattene som følger med dette.

e. Det lages en egen sak om hvordan det kan settes grenser for hvor store utgifter og gjeld det skal være mulig å få om man får betalingsvansker med autobrikkene.

f. Det gjøres forbedringer på kollektivkonto for buss og tog slik at man oppnår rabatt på enkeltreiser med å fylle på konto, eller med en klippekortmodell.

4. Bystyret er opptatt av at de som bruker bil får en mest mulig lik belastning, uavhengig av hvor i byen eller regionen man bor. Det må derfor settes fortgang i arbeidet med overgang til smartere GPS-baserte system (eller lignende) for innkreving. De fire kommunene tar initiativ til å igangsette dette arbeidet sammen med andre relevante parter.

5. Rådmannen bes (i samarbeid med Sola, Stavanger, Randaberg og styringsgruppen) om å utarbeide en rapport på konsekvensene av innføringen av de nye bomringene og takstene, samt å utarbeide forslag til avbøtende tiltak til de grupper som er mest negativt utsatt.

a. I denne sammenheng skal det sees på hvilke konsekvenser det har vært for innbyggerne i byer som har innført rushtidsavgift/bomringer (Stockholm, Gøteborg, Oslo, Bergen, Trondheim) i forhold til eventuelle endringer i handel, økonomi, fritidsaktiviteter og lignende.

b. Dette tas med som grunnlag for en evaluering av virkningene ved oppstart i Sandnes, og hvordan erfaringene, fra byer med lenger erfaring med bomring, kan brukes for å gjøre gode valg av avbøtende tiltak.

6. Staten bekrefter i reforhandlet avtale at innretning inkl. rushtidsavgift og nedbetalingsperiode besluttes lokalt, og vil sørge for at dette bekreftes i Stortingsbehandling.

Sandnesposten kommer tilbake med mer

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...