Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Pottemaker skuffet over gaukens «faneflukt» fra kommunevåpenet

– TRIST: Stein Emanuel Simonsen er for mange kjent som mangeårig pottemaker. Han synes lite om at sandnesgauken trolig forsvinner fra kommunevåpenet. Foto: Andreas Kydland

Stein Emanuel Simonsen har solgt leirgauker hele sitt produktive liv. Han synes det er skammelig at gauken trolig forsvinner fra kommunevåpenet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Forrige uke ble det klart at Sandnes og Forsand får slå seg sammen til én kommune.

Navnet på den nye storkommunen skal som kjent være Sandnes. Men i intensjonsavtalen som er utarbeidet mellom de to kommunene, heter det at kommunevåpenet vil bli endret. Dagens leirgauk, som symboliserer byens stolte industrihistorie og spesielt leirvareindustrien skal, ifølge intensjonsavtalen mellom de to kommunene, forsvinne. Det samme skal hegren som pryder Forsands kommunevåpen. Planen er at Preikestolen i framtiden skal pryde kommunevåpenet for den nye storkommunen.

– Bør langskjemmes

Det synes Stein Emanuel Simonsen, som for mange er kjent som mangeårig pottemaker i Sandnes, lite om. Kanskje har du selv stående en leirgauk som lager lyd når du blåser gjennom den? Simonsen har laget utallige av disse gjennom årenes løp.

Nå mener han det er trist et av de sterkeste symbolene for Sandnes forsvinner.

– Forsand er en fantastisk plass, og det er godt for Sandnes å få en kraftkommune. Men jeg stiller spørsmål ved at en kommune med noen få tusen innbyggere skal utradere en kommune med over 75.000 innbyggere når det kommer til kommunevåpen. Dette er for det første lite demokratisk. Dernest er det faneflukt, og de som har forhandlet dette fram bør langskjemmes. Det er merkelig at det ikke har vært større engasjement for å bevare sandnesgauken i kommunevåpenet, sier Simonsen og trekker fram et leserinnlegg signert Gunnar Svendsen som stod på trykk i Sandnesposten 20. september 2016 under tittelen «Ingen kamp for å bevare byvåpenet».

– Sandnesgauken representerer industrien vår og røttene våre. Og det vil den fortsatt gjøre. De fleste kommunevåpen handler om historie og opphav. Og vi er til og med så heldige at vi har en budbringer om opphavet som symbol. Preikestolen har ingenting med Sandnes å gjøre. Denne sammenslåingen handler i stor grad om å opprettholde ferjeforbindelsen mellom Sandnes og Forsand, noe som er viktig for begge kommunene og hele Ryfylket, sier Simonsen.

Savner engasjement

– Folk er så slakke og bryr seg så lite om alt mulig. Hadde det vært snakk om å endre kommunevåpenet i Bergen eller Trondheim hadde de gått til krig, mener han.

Han legger til at han ikke er bekymret for at leirgauksalget til familiebedriften Pottemaker Simonsen, som i dag drives av hans barn og syvende generasjon, skal ta slutt.

– Gauken vil ikke forsvinne som symbol for Sandnes, selv om vi framover skal ha et annet byvåpen. Faktisk vil vi forsøke å begynne å selge leirgauker på Preikestolhytta, sier han.

Forslag på høring

Hvorvidt det nye kommunevåpenet kan realiseres, er ikke hundre prosent sikkert enda. Strenge føringer fra Riksarkivet, som Sandnesposten omtalte i høst, kan nemlig gjøre det vanskelig.

– Det finnes ingen helt klare regler for kommunevåpen, men godkjenningen baserer seg på prinsipper og heraldiske tradisjoner som har vært praktisert gjennom hele 1900-tallet. Disse vil nok ikke kunne godkjenne Preikestolen som nytt kommunevåpen, uttalte førstearkivar Tor Weidling i Riksarkivet i høst.

Videre fortalte han at det ifølge dagens praksis ikke er tillatt å gjengi bestemte plasser, som Preikestolen, i et kommunevåpen.

– Man må gjerne bruke et fjell, men dette må i så fall ikke være gjenkjennelig. Bruker man Preikestolen kan jo også dette være et motiv som brukes i logoer av andre. Vi snakker om en merkevare, og det vil være svært problematisk, sier han.

For tiden har kommunal- og moderniseringsdepartementet et forslag ute på høring. Her foreslår departementet at kompetansen til å fastsette kommunevåpen og kommuneflagg legges til det enkelte kommunestyret. Høringsfristen er 15. mars.

Fire om kommunevåpenet

Vi har spurt et knippe ansikter om hva de tenker om Preikestolen i det nye kommunevåpenet.

Gauken representerer på mange måter Sandnes' industrihistorie. I 1951 vant frimerkedesigner Johannes Haukland konkurransen om å finne et byvåpen til Sandnes, og sandnesgauken ble offisielt godkjent som byvåpen i 1972.

Hva tenker folk om at sandnesgauken trolig må fly av sted til fordel for Preikestolen?

Njål Vigesdal, leder av Sandnes Historielag:
– Vi har ikke tatt et standpunkt til dette i historielaget som vi kan si at flertallet av våre medlemmer står bak. Men selv synes jeg det nye kommunevåpenet ser greit ut. Mange vil nok være imot, men vi må følge opp avtalen vi har med Forsand. Gauken vil fortsatt være en del av Sandnes framover. Vi må ha respekt for at en annen kommune også skal promotere seg i sammenslåingen. Jeg er usikker på hvor mange av dagens unge som tenker på gauken som noe av Sandnes' industrihistorie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Njål Vigesdal Foto: Håvard Ovesen

Nina Othilie Høiland, næringssjef Sandnes kommune:
– Jeg synes det nye kommunevåpenet er en flott miks med grønnfargen fra Sandnes og noe fra Forsand. Preikestolen er viktig både regionalt og nasjonalt og blir viktig å assosiere seg med framover. Jeg er ikke redd gauken forsvinner, for den har jeg med meg uansett. Gauken vil for alltid være en viktig del av Sandnes' historie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nina Othilie Høiland. Foto: Andreas Kydland

Helmer Steinsvåg, daglig leder ved Gamlaværket:
– Preikestolen er et ikon for hele regionen og er kjent langt utenfor Sandnes og betyr mye for byen og regionen. Leirgauken er god, men Preikestolen er internasjonalt kjent. Det er ikke kommunevåpenet som drar turister, men Sandnes er godt i gang når det gjelder reiseliv. vi har en aktiv kommune med aktive politikere som tar grep, vil mye og viser at de gjennomfører. Dette blir bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helmer Steinsvåg. Foto: Trond Eirik Olsen

Årstein Løland, næringssjef Forsand kommune:
– Som reiselivskommune er Preikestolen ikonet som passer best. Det er også et symbol for de naturherlighetene som er her. Med Sandnes sin størrelse og slagkraft, er det ikke tvil om at vi får større slagkraft ut i verden.

Årstein Løland. Foto: Elin Moen Karlsen, Strandbuen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...