Preikestolen kan glippe til Strand kommune

SKAL STEMMES OVER: Preikestolen tilhører Forsand kommune. Snart skal innbyggere i Forsand stemme over om å gi bort sju prosent av kommunens areal til Strand kommune. Til slutt er det Kommunal- og moderniseringsdepartementet som avgjør saken. 
Foto: Jens Bjørheim, Strandbuen

Sterke politiske krefter sørger for at det i sommer skal skje en folkeavstemming for eller i mot en grensejustering av Forsand kommune. Enkelte mener det er fornuftig å gi sju prosent av kommunens areal, inkludert Preikestolen, til Strand kommune.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2018 kl 19:35

I forbindelse med kommunesammenslåingen mellom Forsand og Sandnes er sterke krefter i sving. I 2017 ble det lagt frem et innbyggerinitiativ som foreslo å gi bort 61 kvadratkilometer, og sju prosent av kommunens areal til Strand kommune, dersom kommunesammenslåingen med Sandnes ble et faktum.

En del innbyggere samlet rundt 60 underskrifter, og fremla argumentasjon som tilsier at tjenestetilbudet til innbyggerne på nordsiden, vil bli forringet som følge av sammenslåingen. Innbyggerne frykter at en nedleggelse av fergesambandet vil føre til at de for enkelte tjenester må gjennom to kommuner for å komme til sin nye kommune.

Inndelingsloven

Innbyggerinitiativet ble tatt opp til debatt i kommunestyret, men falt. Deretter benyttet motstandere av kommunesammenslåingen seg av det som heter inndelingsloven. Paragraf åtte tilsier at kommunen og Fylkesmannen er pliktet til å forholde seg til et forslag om grensejustering. Saken kommer opp i kommunestyremøtet, som skal avholdes i Forsand 9. mai.

Grensejusteringen som er foreslått, inneholder blant annet Preikestolen og kaiområdene som benyttes mellom Oanes og Lauvvik.

Sandnesposten har tidligere avslørt at et slikt forslag om grensejustering er noe «Nierbanden» har diskutert internt, som et ledd i å stikke kjepper i hjulene for kommunesammenslåingen.

Det som likevel er sikkert, er at inndelingsloven krever at en folkeavstemming skal skje. På kommunestyremøtet skal politikerne i Forsand avgjøre på hvilken måte stemmingen skal skje. «Nierbanden», som Sandnesposten har omtalt i en rekke artikler, vil trolig tale for at at kun innbyggerne som bor de foreslåtte justerte områdene, skal kunne stemme. Ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H), vil gå for en annen modell.

– Hele prinsippavtalen, stortingsvedtaket og den nye kommunereformen er bygget på at hele Forsand og Sandnes skal slås i sammen. Det er naturlig at alle innbyggerne skal stemme over et forslag om grensejustering, sier Dagestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MÅ GJENNOMFØRES: Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad forteller at stemmingen skal skje, men at han har liten tro på at grensene blir justert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Her er Dagestad avbildet med ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap). Foto: Trond Eirik Olsen

Ordføreren klarer ikke se at noen av tjenestetilbudene til dem på nordsiden i kommunen vil forverre seg som følge av sammenslåingen med Sandnes.

– Nei, det finnes haugevis av argumenter som taler for at en justering av grensene ikke er fornuftig. Jeg har ingen tro på at kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), som skal avgjøre saken, vil finne gode argumenter for en justering av grensene. Det er også betimelig å stille seg spørsmålet om hvorfor det ikke har kommet inn forslag om grensejustering på et tidligere tidspunkt. At dette skjer i sammenheng med at enkelte ikke liker tanken på sammenslåing med Sandnes, finner jeg påfallende. Det bildet er jeg relativt sikker på at KMD også ser tydelig. Men i henhold til inndelingsloven er kommunen nødt for å gjennomføre en avstemming blant innbyggerne, sier Dagestad.

Strand kommune

Ordfører i Strand kommune, Irene Lauvsnes (H) sier det tidligere har vært brei enighet i kommunen om at Forsand og Strand burde vært slått sammen. Hun påpeker at Strand kommune på ingen måte er ute etter Preikestolen, men ser på det som naturlig at området blir regulert av én og samme kommune. Lauvsnes sier også at ingen i Rogaland er tjent med en krangel rundt eierskapet for områdene rundt turistattraksjonen.

– Personlig mener jeg det vil være en fordel at vi som ligger nærmest tar oss av reguleringene i området. Det er Strand kommune som sitter med innfarten når det gjelder trafikkavvikling. Det er Strand som har beredskapen og legetjenestene. I så måte ønsker jeg Preikestolen velkommen, men det er veldig viktig for meg at det ikke skapes en konflikt. Når det gjelder grensejustering av Forsand, blir Strand kommune blir en høringspart. Vi kommer til å sende vår høringsuttalelse til Fylkesmannen. Når det gjelder avstemmingen og diskusjonene omkring den, lar vi det selvsagt avgjøres av politikerne i Forsand, sier Lauvsnes.

I dag er det fordelt slik at Preikestolhytta og de nedre områdene av stien, hører til Strand, mens øvre del av stien, og selve platået, tilhører Forsand kommune. Ole Tom Guse, som tidligere har uttalt seg på vegne av «Nierbanden» i Forsand, ønsker ikke å kommentere saken.

ER IKKE UTE ETTER PREIKESTOLEN: Ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes (H), mener reguleringene av områdene rundt Preikestolen best gjøres av én kommune. Hun mener det naturlige da vil være Strand kommune. Arkivfoto: Strandbuen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...