Vindpark på Vardafjellet: Prosjektlederen mener beboerne har lite å frykte

STORT ENGASJEMENT: Flere naboer frykter for mye støy når Vardafjellet Vindpark skal bygge syv vindmøller på fjelltoppen i bakgrunnen. Prosjektleder Gudmund Sydness mener beboerne har lite å frykte. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Prosjektleder Gudmund Sydness i Vardafjellet Vindkraft mener vindparken ikke vil by på overdreven støy for naboene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2018 kl 12:49

– Naboene og bydelsutvalget som uttalte seg i Sandnespostens artikkel torsdag legger til grunn et kart som viser et «worst case»-tilfelle. Det kartet vil stemme dersom det til enhver tid gjennom alle årets timer blåser mot alle hus samtidig med en vindstyrke som produserer maksimal støy. Det er et teoretisk tilfelle som ikke kan inntreffe, sier Gudmund Sydness, prosjektleder for Vardafjellet Vindkraft.

Det var i torsdagsutgaven av Sandnesposten at flere beboere i området samt lederen i Sviland bydelsutvalg fortalte om frykten for støynivået de syv vindmøllene som skal settes opp kan medføre.

Beboerne og bydelsutvalget mener vindparken vil by på langt mer støy enn hva de nasjonale retningslinjene legger til grunn.

– Dersom vindparken etableres slik planene nå foreligger, vil vi være verst i norgesklassen når det kommer til støy, uttalte Heino Nielsen og Leidulv Harboe (Sp) som er henholdsvis nabo og leder av Sviland bydelsutvalg.

Naboene og bydelsutvalget mener 15 hus kan havne innenfor gul støysone, som er over anbefalt lydnivå, dersom «worst case»-kartet legges til grunn.

– Har tatt hensyn

Prosjektleder Sydness mener imidlertid at det er gjort mye for å ivareta beboere i nærheten av vindparken.

– For det første er dette en liten vindpark sammenlignet med andre. Fra de opprinnelige planene til nå har vi redusert antall vindmøller fra ni til sju, og noen er trukket lenger inn i terrenget, nettopp for at vi skal være sikre på å møte de nasjonale kravene til støy og skyggekast. Siden starten har teknologien også kommet lenger, så vindmøllene som kommer produserer mindre støy enn tidligere, sier Sydness.

Han legger til at det også er flere beboere i området som er positive til prosjektet. Vardafjellet Vindkraft har inngått avtale med alle grunneierne som har eiendom i planområdet.

Overrasket over ordlyden fra kommunen

Mandag får formannskapet forslaget til detaljplan på bordet. I kommuneadministrasjonens innstilling blir det stilt en rekke spørsmål til prosjektet.

Blant annet etterlyser administrasjonen konkrete tiltak for å begrense støy, dersom grenseverdien overskrides.

– Jeg er litt overrasket over ordlyden til administrasjonen. Vi har hatt et tett og godt samarbeid hele veien, og de har fått tydelig informasjon om hvordan prosjektet skal ta hensyn til både støy, skyggekast og så videre. Vi er helt trygge på at vi imøtekommer de nasjonale retningslinjene, sier han.

Håper på byggestart i år

Prosjektleder Sydness håper byggingen av vindkraftverket kan starte i løpet av året.

– Først skal arkeologer grave ut, i og med at det finnes et kulturminnefelt i nærheten. Det antar jeg skjer til sommeren. Håpet er at vi kan starte på byggingen av selve vindparken i løpet av året, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...