Sandnesposten A/S

– Rektoren har unndratt 21,2 millioner

Rogaland fylkeskommune begjærte ny arrest

I RETTEN: Andreas Tharaldsen og Erik Mauritzen representerte Rogaland fylkeskommune under rettsforhandlingene den 4. jaunar 2017. Foto: Frode Olsen

En tidligere rektor møtte tirsdag til muntlige forhandlinger i Jæren tingrett. Fylkeskommunens advokat, Erik Mauritzen, hevdet i retten at rektoren totalt har unndratt 21, 2 millioner kroner.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2017 kl 16:38

En tidligere rektor bosatt i Sandnes er siktet for grovt økonomisk bedrageri. Rektoren arbeidet tidligere ved en offentlig skole i Stavanger. Saken som ble kjent i 2014, dreier seg om det Rogaland fylkeskommune mener er økonomisk utroskap i perioden 2002 til 2014.

Selve straffesaken er fremdeles under etterforskning, og av den grunn ennå ikke oversendt til påtalemyndighetene. Da saken var oppe i tingretten ble begjæring om arrest i rektorens verdier forkastet, mens det i samme rett ble tatt ut hefte som sikkerhet.

Onsdag 4. januar møttes partene i Jæren tingrett fordi fylkeskommunes advokater hadde begjæret ny arrest for en sum av 6,2 millioner kroner. Årsaken til det er et sikringsgrunnlag for fremtidige erstatningssøksmål i påvente av straffesaken.

– Totalt har den tidligere rektoren unndratt 21,2 millioner kroner fra Rogaland fylkeskommune, sier Erik Mauritzen i Jæren tingrett under de muntlige forhandlingene.

Ga aldri beskjed

Fylkeskommunens advokat forklarte at rektoren inngikk et samarbeid med stiftelsen Rogaland Kurs og Kompetansesenter (RKK), hvor han fakturerte for administrative oppgaver og tjenester.

Han skal i følge advokaten også skal ha benyttet lærerkrefter ved skolen han var ansatt. Rektoren skal ikke ha deltatt i undervisningen, men fakturert for administrative oppgaver og for arbeidet med eksternelever.

– Totalt sett har den tidligere rektoren i perioden fakturert RKK gjennom sine egne selskap, uten å refundere pengene slik han skulle til fylkeskommunen, sier Mauritzen.

Gigantisk skattekrav

Under forhandlingene kom det frem at den tidligere rektoren eier en leilighet i Cannes. Det er ikke blitt tatt ut heftelse i denne leiligheten da det er teknisk umulig. Siktede fortalte i retten at han vurderer å selge leiligheten fordi han hadde mottatt et krav fra Skatt Vest.

– Jeg har mottatt et skattekrav på rundt fem millioner kroner. Jeg ønsker å gjøre opp for meg og i den forbindelse vurderes leiligheten solgt, sier siktede fra stolen.

– Bare det at han her innrømmer et mulig salg av leiligheten er nok til arrest i verdier. Fylkeskommunen har heller ingen kontroll på hvor lenge påtalemyndighetene vil opprettholde heftet. Det er en annen grunn til begjæring om arrest, kontrer advokaten.

Siktede forklarte videre at avtalen om faktureringen gjennom hans egne selskap kom i stand gjennom en muntlig avtale med den gang administrerende direktør i stiftelsen RKK.

– Det falt meg aldri inn at fylkeskommunen ikke visste at avtale var gjeldende. Stiftelsen ble opprett nettopp av fylkeskommunen. I styret sitter flere også flere sentrale politikere. Av den grunn falt det meg aldri inn å gi beskjed til rådmannen eller undervisningsinspektøren eller andre overordnede fylkeskommunen, sier siktede.

På direkte spørsmål fra advokat Mauritzen om han i løpet av de 14 årene fortalte om avtalen med RKK til sin arbeidsgiver, svarte siktede nei.

Om Rogaland fylkeskommune vil få gjennomslag for begjæring av arrest skal avgjøres av Jæren tingrett. Det ventes en avgjørelse i midten av neste uke.

Siktede ble forsvart av advokat Erik Ulvesæter fra Advokatfirmaet Elden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...