Sandnesposten A/S

Sandnesposten

– Retusjerte kropper slår mot oss overalt

SKAL MERKES: Da bystyret behandlet forslaget om å pålegge reklamebransjen å merke retusjert reklame, var Cecilie Lindbåge Karlsen (Ap) én av dem som tok ordet i debatten. – Må jeg begynne å bruke rynkekremer nå? Jeg er jo bare 22 år, sa hun fra talerstolen.

Ved inngåelse av nye reklameavtaler, skal retusjert reklame i framtiden merkes. Bystyrets yngste representant, Cecilia Lindbåge Karlsen (Ap), synes det er helt på sin plass.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

OFFENTLIG REKLAME: – På Facebook slår reklamer om badetøy med cellulittfrie og strekkmerkefrie bein mot meg. Porselenshuden til jenta på plakaten i busskuret lyser mot meg fra flere hundre meters avstand når jeg er på vei til bussen, og lange øyenvipper pisker mot meg fra andre reklameplakater i sentrum. Er det her vi er? At vi til og med har kriterier for hvor lange øyenvipper vi skal ha, spurte Lindbåge Karlsen fra talerstolen i bystyret mandag.

Ap-politikeren er én bystyrets yngste representanter og definitivt i målgruppen for hvem mange i reklamebransjen ønsker å nå fram til.

Hun har sett seg lei av retusjerte bilder på reklamer i det offentlige rom og mener det er på høy tid at reklamebransjen opplyser om hvilke bilder som er retusjerte.

– 85 prosent av alle jenter opplever kroppspress. 70 prosent mener reklame er årsaken, sier hun og legger til at retusjerte kropper slår mot oss mange steder i det offentlige rom.

Sanitetsforeningens i bresjen

Det er Sandnes Sanitetsforening som har gått i bresjen for å kreve at Sandnes kommune forbyr eller merker retusjert reklame som settes opp på kommunens eiendom.

Sanitetsforeningen har samlet inn 469 underskrifter og fikk saken behandlet politisk i bystyret mandag.

Der ble det vedtatt at Sandnes kommune ved fremtidig inngåelse av avtaler som omhandler reklamefinansierte bymøbler stilles det krav om tydelig merking av retusjert reklame som gir et urealistisk bilde av utseende og bidrar til økt kroppspress.

– Dagens unge jenter og kvinner blir stadig utsatt for et stort kroppspress, hvor idealene blir feilaktig fremstilt. Sosiale medier spiller negativt inn. Presset ungdommene opplever spiller noen ganger inn på den psykiske helsetilstanden. Selvmord er den verste konsekvensen. I kraft av å være en god rollemodell, håper vi Sandnes kommune vil bidra med å forby retusjert reklame i offentlig rom, eller i det minste forlange at retusjert reklame blir merket, uttalte Bente Sørbø i Norske Kvinners Sanitetsforening til Sandnesposten da de 469 underskriftene ble overlevert ordfører Stanley Wirak (Ap) i januar.

– Bør gjelde politiske partier

Alle representantene i bystyret, utenom Frp, stemte for å gå inn for at retusjert reklame skal merkes. Gruppeleder Tore Andreas Haaland redegjorde for hvorfor partiet ikke stemte for.

– De samme bildene blir fortsatt stående, kun med en tekst nederst som sier at bildet er retusjert. Jeg tror ikke det vil føre til mindre kroppspress. Det er mye viktigere med forebyggende arbeid og å snakke om dette i skolen og andre sammenhenger, sier Haaland.

Høyres Thor Magne Seland var på sin side opptatt av hvordan politikerne selv framstår i den kommende valgkampen, hvor partienes kandidater skal frontes på nettopp reklameplakater rundt i byen.

– Vi i Høyre har et bevisst forhold til at ingen av våre bilder retusjeres. Det bør alle politiske partier ta inn over seg, for det er kanskje noen som har litt å gå på når det kommer til hvordan de tidligere har behandlet sine bilder på de samme stedene. Om noen partier skal henge opp retusjerte bilder, så bør de merkes på samme måte som vi ber reklamebransjen merke sine fotomodeller, sier Seland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...