Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Riskabu mistet oljejobben og ble datadoktor

I GANG: Tommy Kevin Bakka er så langt eneste ansatte hos Internett Norge AS og det hele administreres fra eget hus på Hommersåk. Foto: Trond Eirik Olsen

For riskabuen Tommy Kevin Bakka (42) har hobbyen nå blitt levebrød. Skulle laptopen eller smartphonen bli syk hopper han i bilen og rykker ut på kort varsel.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2017 kl 13:40

NÆRING: – Jeg fikser dataproblemet hjemme hos folk eller min i egen bil. Skulle problemet være av en art som ikke lar seg løse på stedet tar jeg maskinen eller smartphonen med meg hjem på verkstedet for en grundigere sjekk. Intet problem er for stort, det jeg ikke kan finner jeg likevel ut av, sier Bakka og smiler lurt.

Stort behov

Sist torsdag startet den tidligere oljearbeideren opp eget firma. Under logoen Internett Norge AS vil han hjelpe folk i distriktet med større og mindre dataproblemer, enten disse måtte være av teknisk eller kunnskapsmessig art. Målgruppen er både privatpersoner og mindre firma, og alt blir styrt fra egen privatbolig på Hommersåk. Nå håper han jungeltelegrafen og aktiv markedsføring via facebook og sosiale medier skal få jobbtelefonen til å gløde.

– Her har jeg det jeg trenger, et lite kontor i huset samt et mindre verksted og lager på utsiden og selvsagt en bil for å nå frem til kundene, sier Bakka, som har gjort grundige undersøkelser i markedet før oppstarten.

– Ikke alle vet hva de skal gjøre når dataen svikter og de eksempelvis ikke får betalt regninger eller sjekket mail. Mange kvier seg til å spørre andre i familien eller kjente. Samtidig tar det å levere inn utstyr til reparasjon lang tid. I dagens verden kan det å være uten data i lengre perioder bli en kostbar affære, dette vil jeg nå forandre på, sier han.

Mistet jobben

At Bakka nå starter opp med egen virksomhet har imidlertid en tøff forhistorie. Etter å ha jobbet offshore siden 1998 var Bakke en av dem som ble overflødig etter at oljekrisen satte inn. I januar 2016 mistet han jobben på oljeriggen og dermed begynte kampen for å komme seg tilbake igjen i jobb.

– Det ble mange søknader, men ingen treff. For meg som var vant med å jobbe intenst i 12-timers skift var også overgangen vanskelig å takle. Jeg brukte derfor mye tid på å reparere datamaskiner for venner, kjente og familie. Det var nok å gjøre og etter hvert kom også tanken om å gjøre dette til et leverbrød å dukke opp, sier han og fortsetter:

– At jeg fikk dagpenger i planleggingsperioden var vel det som gjorde utslaget for meg. Dette og tilbud om kursing gjennom Grunderarena Jæren på Bryne styrket troen på at dette var mulig. Jeg fikk god støtte og respons på ideen.

Selvlært

Interessen for data har alltid vært til stede hos Bakka. Da de første maskinene var på markedet var han snar med å tilegne seg kunnskap.

– Det vil si at mens andre var mer opptatt av hvordan man skulle bruke maskinene var jeg mest opptatt av hvordan de så ut på innsiden. Jeg drev og skrudde de fra hverandre og sammen igjen, var nysgjerrig på hvordan ting hang sammen. Det gjorde også at jeg ofte måtte trå til når familie og venner hadde problemer, sier han.

– Alt er selvlært?

– Ja, jeg har teknisk utdannelse men ingen formell utdannelse innen data. Det meste av det jeg har lært har jeg funnet ut på egenhånd og jeg har vel etter hvert opparbeidet meg et bra rykte. Da jeg jobbet på rigg ble jeg faktisk ofte kontaktet av IT-avdelingen når de hadde dataproblemer, sier han.

Ingen datanerd

Bakka vil gjerne ha fram at han ikke er det man forbinder med datanerd.

– Jeg er langt fra typen som sitter klistra til skjermen for å surfe og spille spill. Det er det tekniske som fasinerer mest, og for å være ærlig tror jeg ikke jeg har spilt dataspill noensinne, sier han.

– Men nå kan ingen regne med å få gratis hjelp lengre?

– Nei, nå er hobby blitt jobb og de får fint betale, jeg lover imidlertid at det ikke skal koste for mye, sier han og ler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...