Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Romfartsteknologi i lokale drivhus

PILOTPROSJEKT: Sandnesselskapet Ventitech har inngått samarbeid med Hove Plantesalg der man tester ut teknologi fra NASA som skal gjøre luften inne like god som luften ute. Fra venstre: Salgssjef Egil Hansen i Ventitech, daglig leder Camilla Hove Horst hos Hove Plantesalg og daglig leder Ralf Iwersen i Ventitech. Foto: Trond Eirik Olsen

Teknologi som er utviklet av NASA med tanke på romferder og senere bosetting på Mars tas nå i bruk for å bedre luftkvaliteten i lokale drivhus. Ved Hove Plantesalg prøver man nå ut det unike konseptet som kan revolusjonere innendørs hagestell.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2018 kl 20:22

NÆRING: – Vi har stor tro på at denne teknologien skal kunne gi et kjempeløft med tanke på innendørs hagedrift. Nå har vi muligheten til å kunne skape samme inneluft som uteluft for planter. Teknologien vil kunne fjerne muggsopp og andre ting som fører til sykdom og redusert levetid for plantene, sier daglig leder Ralf Iwersen hos det sandnesbaserte selskapet Ventitech.

Sammen med salgssjef Egil Hansen følger Iwersen spent med på det de kaller et pilotprosjekt i forhold til å teste ut den romfartsbaserte teknologien på innendørs hagedrift. Håpet er å kunne tilby løsningen, som består av en liten boks som koples til strøm, til hagefirma og privatkunder i det nordiske markedet.

Romfartsbasert teknologi

Ventitech har i dag eneretten på den unike NASA-teknologien i Skandinavia. Teknologien er i utgangspunktet utviklet med tanke på fremtidige romferder til og bosetting på Mars, der det også kan bli aktuelt å ta med seg planter. Navnet på teknologien som brukes er ActivePure og kort sagt skiller den seg ut fra andre løsninger på grunn av sin evne til å redusere mikrobiologiske trusler. Løsningen bruker opp til fem naturlige prosesser for å aktivt gjenskape uteluft på en trygg og bærekraftig måte. Den fjerner også behovet for å bruke sprøytemidler og andre kjemiske løsninger i forhold til stell av planter.

– Det er vår amerikanske leverandør som har fått eneretten på teknologien som allerede er testet godt ut. NASA-stempelet er den beste garantien for at dette er et produkt som virkelig holder mål. Det er jo ikke akkurat hver dag vi kan presentere en løsning som også er testet ut i stratosfæren, sier Egil Hansen og smiler.

Stort marked

Så langt er produktet med den avanserte NASA-teknologien utviklet for å rense luften i rom på opp til 30 kvadratmeter og ifølge Iwersen er den allerede tatt i bruk på en rekke andre felt.

– Både sykehjem, barnehager og andre institusjoner har tatt løsningen i bruk og tilbakemeldingene har vært gode, sier Iwersen og fortsetter:

– Vi ser et stort marked innenfor hagestell, ikke minst på bakgrunn av økende vekst i forhold til frukt og grønt. Flere og flere er også opptatt av miljøvennlig produksjon og denne teknologien vil kunne bidra strekt til å gi en bedre, mer effektiv og mer miljøvennlig drift.

Gode resultater

Ifølge daglig leder Camilla Hove Holst ved Hove Plantesalg har de prøvd ut den nye teknologien de siste tre månedene og hun ser allerede gode resultater.

– Inneluften har blitt merkbart bedre og vi ser også positive endringer på plantene. Selv om det er tidlig å si noe eksakt ennå virker ting svært lovende. De største problemene med muggsopp kommer gjerne litt senere men jeg regner med at sommeren og høsten vil gi oss flere positive svar.

Hove Holst forteller at inneluft i dag gir store begrensinger for planters levetid og helse.

– Hvorfor det er slik er vanskelig å gi et helt eksakt svar på, men det er vanskeligere å få planter til å holde seg like godt innendørs som utendørs. Det har også vært vanskelig å finne gode løsninger som virker uten at vi må ta i bruk sprøytemidler og liknende midler som ikke alltid er like miljøvennlig, sier hun og fortsetter:

– Med tanke på økende interesse for økologisk hagedrift og produksjon av lokal mat vil dette kunne gi en god og kraftig forbedring.

– For oss som sandnesfirma har det også vært av stor betydning å teste teknologien ut lokalt. Vi valgte Hove plantesalg bevisst da dette er et veldrevet hagesenter med lang erfaring, sier Egil Hansen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...