Russen tar krafttak mot kreft

KLARE: Russestyret ved Sandnes vgs. er klare for å gjøre en kjempeinnsats for kreftsaken. Fra venstre: Jesper Frøiland, Irina Rust, Benedikte Ingvarsdottir og Stine Mjølne. Foto: Trond Eirik Olsen

Sandnesrussen håper på god mottakelse når de onsdag deltar i Kreftforeningens årlige bøsseaksjon.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

AKSJON: – Vi håper på mye giverglede. Kreft er noe som angår oss alle, også vi som er russ. De fleste av oss som går med bøssene kjenner noen eller vet om noen som er rammet av kreft, og det er flott å kunne bidra med støtte, sier Stine Mjølne.

Får knute i russeluen

Mjølne går til daglig på Sandnes vgs. og er en av mange russ som i morgen vil være synlig over det meste av Sandnes. Med bøsser vil russen besøke så mange dører som mulig i byen og samle inn midler til årets kreftaksjon. Belønningen for å delta er en knute i russeluen.

– Man kan få mange russeknuter, men dette blir på mange måter den viktigste. Russetiden er ikke bare fest og det er viktig for oss å vise at vi engasjerer oss, sier Mjølne og fortsetter:

– I russestyret har vi lagt ned mye innsats i forberedelser og har i tillegg startet en digital innsamling der vi allerede har fått inn 5050 kroner. Her har flere russegrupper donert penger og oppfordret andre grupper til å donere samme sum. I tillegg til dette har vi også lagt ned stort arbeid i å verve elever på lavere klassetrinn til å delta i aksjonen. Det er 300 elever på skolen, så det er nok å ta av.

Senskader

Midlene fra årets kreftaksjon skal gå til forskning på senskader etter kreftsykdom og tilbud til dem som sliter med dette. I dag rammes en av tre personer av kreft i løpet av livet. Det store flertallet overlever sykdommen, men det som ikke er like kjent er at en av tre kreftoverlevere rammes av senskader som en konsekvens av sykdomsbehandlingen. Utmattelse, angst, dårlig hukommelse, reduserte kroppsfunksjoner, depresjon, redusert seksualitet og evne til å få barn er noen av plagene som er mest vanlig.

– Senskader fra kreftbehandling er noe jeg faktisk ikke kjente til før jeg fikk vite om kreftaksjonen. Jeg tror ikke at jeg er den eneste som har vært uvitende om dette, og det er flott å få mer oppmerksomhet rundt temaet, sier Mjølne.

Mistet venninne

For Stine Mjølne vekker det også litt ekstra følelser å delta i aksjonen. Da hun gikk i første klasse på videregående opplevde den unge russejenta selv å få kreft nært innpå livet. En barndomsvenninne måtte da gi tapt etter flere års kamp mot den skumle sykdommen.

– Jeg husker at jeg satt igjen med en veldig rar følelse. Vi var oppvokst på samme plass og spilte fotball sammen i tidligere år. Selv om hun hadde vært syk lenge og mye borte fra skolen var det likevel et sjokk at hun gikk bort i så ung alder. Det var bare så rart og uvirkelig, sier Mjølne og fortsetter:

– Jeg husker at det var en flott minnestund på skolen, men det føltes bare så urettferdig at noen med hele livet foran seg skulle dø så tidlig. Å ha fått kreft så nært innpå livet gir et ekstra puff i forhold til det å bidra, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...