Samefolkets dag i Langgata

SAMEFOLKETS DAG: Fleire stoppa opp ved lavvoen i Langgata der Samenes folkeforbund markerte Samefolkets dag måndag. Astrid Aase (t.v.) stoppa og for prat og reinsdyrbuljong. Til venstre ser me Kathe Selnes og Mindor Elvemo frå Samenes landsforbund. Foto: Borghild Gudmestad

Måndag sto det ein svær lavvo midt i Langgata. Eigarane serverte reinsdyrbuljong for å feira Samefolkets dag. Hundre år etter at det fyrste samiske landsmøtet blei halde i Trondheim, blei samefolkets dag for fyrste gong feira i Sandnesgatene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2017 kl 13:54

NASJONALDAG: Måndag var Samefolkets dag. Frå rådhuset vaia det samiske flagget. I Langgata hadde representantar for Samenes folkeforbund slått opp lavvo, og serverte rykande varm reinsdyrbuljong til dei som ville smake. Arrangørane seier dei ønskjer meir fokus på bevaring av naturen og samane si kulturhistorie.

Kunnskap

– Me syntest det kunne vera fint å vera i Sandnes, seier Mindor Elvemo, dagleg leiar i Samenes folkeforbund i Rogaland.

Han er opptatt av folk skal få meir kunnskap om samane si historie, kunst- og handverkshistorie og deira sterke engasjement for å ta vare på naturen.

– Samar har vore bønder og fiskarar, medan dei i dag er i alle yrke.

Måndag var det 100 år sidan det fyrste samiske landsmøtet blei heldt i Trondheim. Dette var eit samisk stormøte og for fyrste gong i historia samla samar seg frå forskjellige land for å drøfta og setja søkjelys på felles saker og problemstillingar.

Sandnes

Kathe Selnes er same og bur i Sandnes. Det skal vera rundt 200 samar som er busette i Rogaland.

– Eg har budd her i over 20 år. Eg kom hit for å få arbeid, fortel Selnes.

I følgje Mindor Elvemo er det to lokallag av Samenes Folkeforbund i Rogaland, eit av dei på Jæren.

Elvemo meiner det var bra å ha markering i Sandnes i år.

100 år

– Kvifor er det viktig med ei markering som dette?

– Det er mykje ukunne. Dei fleste sørpå tenkjer lavvo og reinsdyr, men det samiske er jo mykje meir enn det. Så er det jo hundre år sidan det fyrste internasjonale landsmøtet i Trondheim.

– Kva er de opptatt av i Samenes folkeforbund?

– Det er det kulturelle i historia vår i tillegg til å bevara naturen, ikkje berre for samane, men naturen for oss alle. Dette må me jobba i lag for å få til.

Eit av slagorda til organisasjonen, som og er eit politisk parti, er likeverd for alle. Samenes Folkeforbund ønskjer å bli valt inn til Sametinget ved neste val.

Erkjenning

Elvemo opplever også at enkelte av dei som er samar eller har samisk blod i årene ikkje vil erkjenna den delen av seg.

– Eg veit ikkje heilt kvifor det er slik, men det kan jo vera redsla for å bli mobba.
Den stygge fornorskingshistoria mot samane trur han også kan prega enkelte til å ikkje vedkjenna seg identiteten sin.

– Det er rart med det, ting kan sitja i, legg han til.

Kathe Selnes trivst likevel godt som same i Sandnes.

– Det går fint. Eg er jo ikkje berre same, eg er norsk også. Eg kom hit for å få arbeid. Eg har budd her i over 20 år, seier Selnes.

Fleire stoppar opp for å smaka på reinsdyrbuljongen og gratulera samane med dagen når dei passerer lavvoen.

– Det er så flott og viktig at de markerer denne dagen, seier Astrid Aase.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...