Sandnes får skryt av Bent Høie (H)

IMPONERT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) lot seg imponere over Rusvern Soma, blant mange kalt Somaheimen, som snart skal huse 27 beboere fordelt på permanente og midlertidige bostedsplasser. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Helseminister Bent Høie lot seg imponere over nye Rusvern Soma som skal huse både midlertidige og permanente botilbud for rusmisbrukere.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Fra 1874 ble det drevet fattiggård her. I nyere tid er det rusvern som har holdt til her, sier avdelingsleder Per Christian Hatland.

Like ved gravlunden på Soma har et nytt anlegg reist seg, like ved der Rusvern Soma har drevet i en årrekke. Det splitter nye anlegget huser 17 leiligheter og ti midlertidige boenheter for mennesker med rusproblemer. Utformingen og standarden er mange hakk opp fra det gamle anlegget som fortsatt skimtes gjennom flere av stuevinduene. Men når beboerne er på plass under nytt tak, skal det gamle anlegget jevnes med jorden og erstattes med grøntområder.

– Selv bruker jeg fortsatt navnet Somaheimen, sier avdelingsleder Hatland om prosjektet som også er kjent som Rusvern Soma og Sandnesveien 299.

Ministerbesøk

Mandag var en spesiell dag. Da kom helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på besøk for å se hvordan det nye anlegget har blitt.

Helse- og omsorgsministeren lot seg tydelig imponere, og kom med skryt til Sandnes som han mener har gjort mye for å bedre seg innen rusfeltet.

– Sandnes har hatt store utfordringer knyttet til bostedsløse og mangel på alternative botilbud. Nå har Sandnes tatt et løft på området, og det er bra. En kan undre seg over at en har kunnet ha det andre tilbudet her på Soma så lenge som de har hatt, sier Høie.

Under omvisningen fikk helse- og omsorgsministeren se flere av leilighetene som både har utsikt, eget bad og eget kjøkken, for å nevne noe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FELLES SPISEROM: Avdelingsleder Per Christian Hatland viser stolt fram én av leilighetene. Store vindusflater og robuste materialer er valgt for å skape lyse og trivelige leiligheter. Foto: Andreas Dirdal Kydland

– Dette handler mye om verdighet. Menneskene som bor her er tunge rusmisbrukere og mennesker som sjeldent får en sjanse, sier avdelingsleder Hatland som mener det er få anlegg som det nye på Soma i offentlig regi i Norge i dag.

– Mye er gammelt og nedslitt. I offentlig regi kjenner jeg ikke til noen anlegg som dette.

Han får støtte av helseministeren som likevel peker på at det gjøres stadig mer for å bedre bostedssituasjonen rundt i landet.

– Heldigvis er vi midt oppi en opptrappingsplan innenfor rusfeltet. Vi har hatt nærmest en halvering av antall bostedsløse i Norge, og en vesentlig andel av de bostedsløse er nettopp rusavhengige. Vi ser også at det etableres et større spenn i tilbudene. Alt fra helt vanlige leiligheter i ordinære boområder til mer tilpassede leiligheter, slik som dette anlegget på Soma, sier Høie.

Snart innflytting

Anlegget på Soma kan huse 27 mennesker. 17 i leiligheter hvor beboerne har husleiekontrakt, og ti i midlertidige botilbud hvor beboerne kan bo opptil tre måneder.

– Vi hadde neppe kunnet bygge et anlegg som dette hvis vi hadde startet fra skrætsj og funnet en helt ny tomt. Men siden det har vært drevet fattiggård og senere rusvern her i området, har naboene måttet tilpasse seg oss, sier Hatland, som også sender en tommel opp til Sandnes kommune.

– Vi har en kommuneadministrasjon som ser problemene vi har innenfor dette feltet. Dette nye anlegget sender noen viktige signaler, sier han.

Egentlig skulle det nye anlegget på Soma være innflyttingsklart i sommer. Men prosjektet har støtt på noen byggtekniske utfordringer som nå er under utbedring, før totalentreprenør Frøiland Bygg gir nøklene fra seg.

19 årsverk utgjør døgnbemanningen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...