Sandnes-firma imponerte

Jan Tore Sanner besøkte Nordic Unmanned

PILOT: Jan Tore Sanner testet ut ny teknologi da han besøkte Sandnes. Til venstre for Sanner står Pål Kristensen. Ministerens co-pilot heter Jan Fredrik Stangeland. Foto: Frode Olsen

1. januar 201 startet en toårsavtale mellom Jernbarneverket og Sandnesbedriften Nordic Unmanned. Ved hjelp av avansert droneteknologi kan selskapet kontrollere forholdene til tre tusen kilometer jernbane. Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, lot seg imponere.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2017 kl 16:48

Selskapet Nordic Unmanned har kun drevet i to og et halvt år, men regnes allerede som ledende innen sitt fagområde. I år startet der i blant en toårig avtale som ble inngått med Jernbaneverket.

Gjennom fire bemanningsenheter er selskapet gjennom droneteknologi kapable til å kontrollere 3000 kilometer av Jernbaneverkets strekninger. Direktør for forretningsutviklingen, Pål Kristensen, sier avtalen underveis kan forlenges med ett pluss ett år.

– Vi har fire bemanningsenheter på strategiske steder sammenlignet med jernbanelinjene vi har forpliktet oss til å kontrollere. Etter en eventuell akutt hendelse skal det ikke ta mer enn seks til åtte tider før våre ansatte er operative med drone i luften, sier Kristensen.

Bruk av droner i denne sammenhengen har et bredt nedslagsfelt. I verste fall avsporinger og andre ulykker, til situasjoner med lavere alvorlighetsgrad.

– Ras er et eksempel. Ved bruk av dronene kan vi sende live-bilder til ulike enheter. Det kan være til PC eller til smarttelefoner. På den måten kan for eksempel geologer skaffe seg oversikt, og gjennom bildene for eksempel konkludere seg frem til om et område er trygt å ta seg inn til. Bruken av dronene kan også være til nytte når det kommer til oversikt og vedlikehold, sier han.

Ministeren testet

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, besøkte Sandnes-bedriften tirsdag. Han lot seg imponere over både teknologien, og ikke minst de mange bruksområdene som dronene kan dominere.

– Dette var både lærerikt og morsomt. Jeg ser tydelig at denne teknologien kan bli veldig nyttig når det kommer til for eksempel beredskap og redning. Det overrasker meg ikke at Sandnes og Rogaland ligger langt fremme når det kommer til utviklingen på dette feltet. Fylket har lenge vært gode på offshore teknologi, sier Sanner.

Det skal legges til at han ved kyndig hjelp styrte dronen over Havnespeilet, mens han zoomet ned på delegasjonen som befant seg på taket av bygget til Sandnes sparebank.

– Nå må dere vinke, humret han til de fremmøtte som så seg selv på en diger skjerm.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...