Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Sandnes klatrer på kommunebarometeret

…men rådmannen tar både grunnskole-ros og barnehage-ris med en stor klype salt

KLATRER: I år lister Kommunal Rapport Sandnes som nummer 85. på sitt kommunebarometer. I fjor ble Sandnes listet som nummer 158. Foto: Andreas Kydland

Sandnes gjør det godt på fagbladet Kommunal Rapports årlige rangering av landets kommuner. Rådmann Bodil Sivertsen tror omstillingene i kommunen har hatt mye å si, men mener tallene langt fra forteller hele historien.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2017 kl 07:41

KOMMUNALE TJENESTER: Hvert år rangerer fagbladet Kommunal Rapport alle landets kommuner, basert på tall fra en rekke kilder. Sandnes kom i år på 85. plass, som er et betydelig opprykk fra 158. i fjor. Av nabokommunene er det bare Sola som skårer høyere, med en rangering helt oppe på 38. plass. Høyest på tabellen ligger Dovre kommune, fulgt av Audnedal, Tolga, Røyken og Siljan.

Rådmann Bodil Sivertsen forteller at kommunen ikke har noe aktivt forhold til Kommunal Rapports kommunebarometer, men heller nytter seg av tall fra Kostra og ASSS-nettverket, som består av landets ti største kommuner. Sivertsen har likevel kikket så vidt på tallene, og har følgende forklaring på framgangen:

Omstilling

– Når vi kommer bedre ut nå, handler det noe om omstillingen vi holder på med. Vi driver per definisjon mer effektivt, sier Sivertsen, men legger likevel ikke skjul på at både Kostra og ASSS-tallene for henne er mer interessante.

– Alle disse målingene benytter seg av ulike indikatorer og vekter ulike faktorer ulikt, sier hun.

– Vi hadde en gjennomgang for et par år siden, hvor vi så på om vi skulle få et aktivt forhold til kommunebarometeret, og da gikk vi inn og så på indikatorene. Så vidt jeg husker hadde økonomiavdelingen enkelte motforestillinger. Det finnes mange ulike måter å måle resultater på, og vi bruker stort sett Kostra-tall. I tillegg har vi ASSS-tallene fra de ti største kommunene, som vi går inn i og bruker som referansenivå, sier Sivertsen.

Saken fortsetter under bildet

SJEKKER FAKTA: Rådmann Bodil Sivertsen sier at kommunen stort sett forholder seg til og jobber ut fra tall fra Kostra og ASSS-nettverket. Foto: Andreas Kydland

ASSS, som står for Aggregerte Styringsdata for Samarbeidende Storkommuner, er et nettverk bestående av landets ti største kommuner: Bergen, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Oslo, Sandnes, Stavanger, Trondheim, og Tromsø.

– Der regnes Drammen som mest effektiv på skole, og Kristiansand med helse. Da kan vi gå direkte inn og lære av dem og hva de gjør, forteller Sivertsen.

Effektiv grunnskoledrift

I årets kommunebarometer er Sandnes inne på topp 100-listen når det kommer til flere tjenesteområder. Grunnskole er blant de som vektlegges mest i kommunebarometeret. Her rangeres Sandnes som nummer 80 i landet. Plasseringen følger en kurve som har gått mer eller mindre jevnt oppover siden 2010, da Sandnes ble rangert helt nede på 320. plass. Også på barnevernstjenester kommer Sandnes godt ut. Her blir Sandnes rangert som nummer 40 i landet. Rådmann Sivertsen velger likevel å tolke tallene med forbehold.

– Hvis du tar tjenesteområder som grunnskole, så viser disse tallene lite om brukertilfredshet. Men det slår inn mye om vi har effektiv eller ineffektiv skolestruktur, sier hun.

Ifølge rådmannen er det vanskelig å si noe nærmere om tallene all den tid kommunen ikke bruker Kommunal Rapports tall aktivt, og dermed er lite kjent med hvilke indikatorer som ligger til grunn for vurderingene.

Dårlig barnehageskår

På Kommunal Rapports kommunebarometer kommer Sandnes dårlig ut på tjenesteområdet barnehage. Her havner kommunen helt nede på 363. plass. Også tidligere år har Sandnes kommet dårlig ut på dette. Sivertsen stiller seg uforstående til dette.

– Her må jeg ta forbehold om at jeg ikke har fått gått inn i tallene, men dette stemmer ikke med andre målinger, som det vi sitter med fra Kostra og ASSS, sier Sivertsen.

Hun mener mye kan tilskrives hvilke indikatorer som blir brukt, og hvordan de blir vektet.

– Noe er økonomi, noe er kvantitet, og noe annet er kvalitet. Med all respekt handler dette om hva en velger ut for å se nærmere på, og hvordan en vektlegger det, sier Sivertsen.

I årets kommunebarometer kom Sandnes' 85. plass nest best ut av nabokommunene på Nord-Jæren. Bare Sola kom høyere, og ble rangert helt opp på 38. plass. Ellers ligger Time på 164. plass, Stavanger på 151. plass, Gjesdal på 150. plass, og Klepp på 127. plass. Forsand ligger nede på 394. plass.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...