Sandnes-russ involvert i fest og forsøpling på Borestranda

FORSØPLING: Slik så det ut på Borestranda etter at russ fra blant annet Sandnes hadde oppholdt seg torsdag. Foto: Privat

Ølflasker, engangsgriller og russekort lå fredag strødd ut over landskapsvernområdet på Bore.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sandnes-russ skal ha vært blant dem som bidro til forsøplingen, ifølge Jærbladet.

Da Jærbladet ringte russepresidenten ved Sandnes videregående skole, Kimia Mehdian, var det første gang hun hørte om forsøplingen. Hun forteller at det ikke har vært et offisielt arrangement, men at det er enkeltelever eller vennegjenger som har dratt ut for å grille i finværet.

– Det er dumt å høre at det lå masse søppel og flasker og slikt igjen etter dem. Sandnesrussen pleier å være ganske flinke på dette her. Vi har alltid ryddet opp etter oss. Da er det litt dumt at folk glemte det i går, sier Mehdian, som synes det er vanskelig å snakke for hver enkelt russ.

– Jeg vil tro at de fleste er klar over at når man går en plass, skal man rydde opp etter seg, sier Mehdian, som håper at episoder som denne ikke ødelegger ryktet til Sandnesrussen.

– Ikke greit

Øystein Dahle er daglig leder i Jæren friluftsråd, og mildt sagt ikke blid.

– Dette synes vi ikke er greit, sier han.

Han forteller at russ tydeligvis har hatt fest på Borestranda torsdag kveld.

– Vi har funnet ølflasker, engangsgriller, russekort og annet graps, med mye plastikk og plastikkposer. I tillegg er det ene toalettet grapset til. Det flyter av boss der inne, sier Dahle.

Søppelet skal flyte både i sanddynene og parkeringsplassen på Bore. Han forteller at enkelte av russens etterlatenskaper er rimelig lette å spore.

– Vi har funnet russekort som tilhører bryneruss, forteller Dahle.

Selma Ree, russepresident ved Bryne videregående skole, forteller at det var russ ved Sandnes videregående skole som arrangerte festen på Borestranda i torsdag.

– Det var bare to eller tre av våre russ som var der, sier hun til Jærbladet.

Hun var ikke selv til stede på festen.

– Hadde vi hatt et slikt arrangement, hadde vi ryddet etter oss. Det er ikke greit at det skal se slik ut, understreker Ree.

Overrasket og skuffet

Dahle i friluftsrådet slår fast at det ikke er lov å forsøple.

– Nå har de fått frist på seg til klokken fire med å rydde opp etter seg. Enten får de gjøre det selv, eller så får de be mor og far komme og rydde opp etter dem. Det er ikke vår oppgave å rydde søppel etter en slik fest, tordner han.

Dahle sier han både er overrasket og skuffet over at russen kunne gjøre noe slik, gitt oppmerksomheten som har vært rundt plast og forsøpling i det siste.

– Det pågår en gigantisk ryddeaksjon over hele Norge for å fjerne marint søppel. Det er en enorm bevissthet rundt det. Derfor overrakser og skuffer meg det litt at russen ikke har tatt dette inn over seg, sier han.

Det er russepresident Ree på Bryne enig med ham i.

– Jeg er helt enig i at ting skal ryddes. Jeg er sikker på at hadde vi arrangert noe på den stranda, skulle det sett fint ut etterpå. Det er ikke vanskelig å ta med søppelet sitt, sier Ree.

Russen lover å rydde opp

Dahle mener det nå er viktig at russen selv tar affære, rydder opp og -aller viktigst- ikke gjør det om igjen.

– Det er ikke riktig at de som melder seg frivillig og gjør en kjempeinnsats for å rydde får se dette, sier han.

Kort tid etter at Jærbladet snakket med Dahle første gang, sender han en e-post.

– Melding fra Russen. De beklager og rydde opp i dag, like etter 15.00! Kjempebra, skriver den daglige lederen i Jæren friluftsråd.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...