Sandnes Ulf bør ha kvalitet nok til å spille bedre fotball

TØFF OPPGAVE: Tom Rune Espedal (t.v.) og Bengt Sæternes jobber for at Sandnes Ulf skal rykke opp til Eliteserien. Men hvert år er det flere konkurrenter som har bedre rammebetingelser enn Sandnes Ulf, og som er enda mer desperate etter å rykke opp. Foto: Ole Aarre

Sandnes Ulf er sikre på at Bengt Sæternes er rett mann for framtiden, og peker på at han som ung trener trenger tid til å prøve og feile. Men tålmodigheten varer ikke evig, selv ikke for tålmodige Sandnes Ulf-ledere.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2017 kl 12:15

KOMMENTAR: Sesongen er over. Det ble femteplass. Burde blitt tredje. Kunne blitt andre og opprykk. Men det ble femte. Et steg tilbake fra fjerdeplassen i fjor. Og ut i kvalifiseringsspillet. Som i fjor.

Man har gjennom sesongen lett etter tegn på at Sandnes Ulf er et topplag, men det «bunnsolide forsvaret» er ikke så bunnsolid som man kanskje skulle tro med hele 13 kamper uten baklengs. Det er nesten halvparten av kampene uten å slippe inn mål (!) Likevel måtte Saku-Pekka Sahlgren, en meget god keeper som har reddet Sandnes Ulf mer enn én gang, plukke 39 baller ut av nettet. Med litt hjelp fra Egil Selvik.

Man skulle kanskje tro at det hang sammen med at laget spilte mer offensiv fotball denne sesongen, men seks lag scoret mer enn Sandnes Ulf. 44 scoringer på 30 kamper blir for smått når man har opprykksambisjoner. En målforskjell på +5 er ikke noe å tøffe seg med når opprykkslagene har +50 og +21.

Sandnes Ulf anno 2017 er laget som vinner fullt fortjent 3-0 mot suverene Bodø/Glimt, og som taper så det synger etter mot bunnlag som Kongsvinger, Fredrikstad, Jerv og Åsane. Forstå det den som kan.

Det jeg sitter igjen med etter 30 seriekamper med Sandnes Ulf, er at laget ikke spiller slik Bengt Sæternes sier han vil spille. De øver ikke på å slå langt, har heller ikke spillermateriell til det, men spiller ofte slik likevel. Det er lett å si at gresset er grønnere på den andre banehalvdelen, men det slår meg litt for ofte at motstanderen har bedre pasningsspill, bevegelser uten ball og tydelige gode relasjoner mellom enkeltspillere – til tross for at de ikke har bedre spillere. Glem tall og tabell. Sandnes Ulf bør ha kvalitet nok til å spille bedre fotball.

Det store spørsmålet Bengt Sæternes må stille seg, er om han får det beste ut av hver enkelt spiller. Trenerens foretrukne system er med diamant på midten. Jeg lurer på om spillerne må tilpasse seg hans foretrukne system, snarere enn at Sæternes velger et system som passer hans spillergruppe.

På papiret har Sandnes Ulf rutinerte og målfarlige midtbanespillere i Remi Johansen og Vidar Nisja – begge klassiske indreløpere. I Sandnes Ulf spiller begge som oftest utav posisjon. Nisja på kanten, Johansen i en dyp playmakerrolle. Resultatet er at ingen av dem er målfarlige lenger. Johansen scoret i snitt nesten annenhver kamp sist han var i Obosligaen med Tromsø. I Sandnes Ulf har han null. Sæternes prøvde å omskolere Nisja til spiss i fjor, «fordi han er best når han er i nærheten av motstanderens mål». Det prosjektet lyktes han ikke med, og nå spiller Nisja ute på kanten. Lura-gutten Niklas Sandberg måtte til Ull/Kisa for å få ut sitt potensial, fordi han ikke fikk tillit og ikke passet inn i måten Sandnes Ulf spilte på. De fleste har vel fått med seg hans herjinger i Obosligaen i år. Elleve scoringer og ti målgivende pasninger på 25 starter. Hvor hadde Sandnes Ulf vært på tabellen med en slik midtbanespiller på laget?

En nøkkelrolle i Sandnes Ulfs 4-3-1-2, eller 4-1-2-1-2, er den offensive midtbanespilleren bak spissene. Den såkalte tierrollen, det kreative bindeleddet mellom midtbane og angrep. En spiller det lukter mål av. Denne spillertypen har ikke Sandnes Ulf. Roy Miljeteig skulle være skreddersydd for rollen og kom med rykte på seg for å produsere målpoeng i massevis. Den offisielle statistikken til altomfotball.no for 2017-sesongen forteller at Miljeteig har én scoring og to målgivende pasninger. Kristian Brix ble ofte brukt i den rollen siste del av sesongen, men han har heller ikke de nødvendige kvalitetene. Det har heller ikke Kjell Rune Sellin, Oddbjørn Skartun, Steinthor Thorsteinsson eller Aksel Berget Skjølsvik. Alle har prøvd å gjøre tierrollen til sin. Så hvorfor tviholde på «tieren» og diamantformasjonen?

Bengt Sæternes stiller spørsmålstegn ved spillernes sult og mentalitet. Det er naturlig å spørre seg om treneren råder over en spillergruppe med ambisjoner, som vil opp og fram og som er villige til å gjøre alt som kreves. Samtidig er dette spillere som treneren selv har håndplukket, og det er hans jobb å hente de rette spillerne og få det beste ut av dem. Også å holde dem motivert og på tå hev. Det er ikke få ganger denne sesongen vi har hørt: «Vi blir stresset og redd for å gjøre feil. Vi har for mange snille gutter.». Et slikt lag rykker ikke opp. Sånn er det bare. Den første spillersigneringen inn døra for 2018-sesongen bør være en skikkelig jævel som ikke har dritt fra noen. Men selv slike spillere må holdes på tå hev gjennom en lang sesong.

De beste jævlene er heller ikke gratis. Spillere man kan være sikker på vil gjøre en forskjell er sjelden det. Sandnes Ulf skal ha honnør for at de ikke bruker penger de ikke har. Det er lett å glemme når man stirrer på tabellen. Stirrer man på budsjett og rammebetingelser, så har Bengt Sæternes og klubben levert en godkjent sesong.

Det er lett å peke på spillere man ikke har, som man gjerne skulle hatt. Klubben har gjentatte ganger prøvd å hente Kongsvingers Adem Güven, uten å lykkes. Det samme med Steffen Lie Skålevik fra Brann som på mange måter ble tungen på vektskålen i opprykkskampen mellom Sandnes Ulf og Start. Den rikeste vant.

Hoder vil neppe rulle. Sandnes Ulf må overprestere for å rykke opp. Lagene som rykker ned fra Eliteserien vil alltid være favoritter. Samtidig er det langt fra en umulig oppgave. Hvem tør å sette penger på at Viking rykker rett opp igjen neste sesong?

Sandnes Ulf er sikker på at Bengt Sæternes er rett mann for framtiden, og peker på at han som ung trener trenger tid til å prøve og feile. Men tålmodigheten varer ikke evig, selv ikke for tålmodige Sandnes Ulf-ledere. Neste sesong blir derfor en viktig eksamen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...