Debatt: Sandnesmarkå i våre hjerter

NY GRENSE: Knut Sellevold synes forslaget om utvidelse av grensene for det som defineres som Sandnesmarkå er gledelig. På kartet er gammel grense sort stiplet linje, mens nytt forslag en grønn linje. Kart: Sandnes kommune

«Vi trenger visjonære og langsiktige avgjørelser som setter livskvalitet og folkehelse i høysetet,» skriver nestleder Knut Sellevold i Sandnes turlag i dette debattinnlegget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2018 kl 11:26

DEBATT: «Sandnesmarkå i våre hjerter» er tittelen på Stavanger Turistforenings årbok 2015. I boka har Preben Falck skrevet en humoristisk framtidsvisjon kalt «Sandnesmarkå 2035». Det er en tenkt tale ved avdukning av «Wirak-statuen» i Dalebyen i 2035. Stykket viser til politikere som for 20 år siden hadde en visjon. De tok politiske grep som sikret Sandnesmarkå som natur- og rekreasjonsområde for befolkningen.

Stykket er aktuelt
nå. Sandnes kommune utfordrer oss innbyggere til å si hvordan vi ønsker livet i Sandnes skal bli i tiden 2019-2035. Det er mye å glede seg over i disse dokumentene. Jeg anbefaler alle å lese det som står om forvaltning av strandsoner, tilrettelegging av gang-, sykkel- og turveier, grønne korridorer, bynært landbruk, bevaring av kulturminner, bevaring av et biologisk mangfold m.m.

Kanskje det mest gledelige er forslaget om utvidelse av grensene for det som defineres som Sandnesmarkå. Se kartet. Her er gammel grense sort stiplet linje og nytt forslag en grønn linje.

Vi ser at det
nye forslaget inkluderer området fra Storaberget og nordrover mot Maudland, området rundt Vårlivarden og Veralandområdet. Dette er i mine øyne visjon helt i tråd med artikkelen «Sandnesmarkå 2035». For oss som har ferdes i områdene de siste 20 årene er kanskje det mest påfallende den veldige veksten av folk som aktivt bruker dem. Dette vises tydeligst på turstiene.

Tiden er for lengst over da Dalsnuten var «turmålet» i Sandnes. Mange aktører har bidratt til dette. Sandnes kommune med sitt flotte hefte «Turgleder i Sandnes» og sitt aktive virke med merking og skilting av turer og opparbeiding av parkeringsplasser. Stavanger Turistforening og Sandnes Turlag med sitt arbeid på stinettet fra Lifjell til Gramstadområdet og Jæren Frilutsråd.

Gramstad er blitt et lite sentrum for friluftsliv. Her foregår en rekke store arrangementer som Opptur for 8. klassinger, Kom deg ut-dager, 7 nuts-tur, 1000 lykter m.m. Disse tiltakene trekker flere tusen mennesker til området. I tillegg er det faste aktiviteter som søndagskafé, Klart det går-turer for dem med spesielle behov, forskjellige kurs og møter og ulike arrangementer som Internasjonal familiedag, kulturarrangementer, medarbeidersamlinger m.m. Den nye Friluftslåven er et verdifullt bidrag for alt dette.

Sandnes by vokser. Det er behov for nye arealer til boliger og andre formål. Det er mitt håp at vi har en politisk administrasjon og ledelse som på en faglig kreativ og god måte kan finne løsninger som både ivaretar behovet for områder til utbygging og bevaring av naturmangfoldet i kommunen.

Vi trenger visjonære
og langsiktige avgjørelser som setter livskvalitet og folkehelse i høysetet.

Det er gledelig at man nå vil kartlegge bruken av de ulike friluftsområdene for å få et bedre grunnlag for avgjørelser.

Er Sandnesmarkå i våre hjerter? Svaret er et rungende JA. Jeg håper mange vil være med å gi våre folkevalgte denne tilbakemelding før 15. august.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...