Sandved-beboerne lover kamp helt til døren

ENGASJERT: Kurt Idland forteller her politikerne i utvalg for byutvikling hvorfor han og mange Sandved-beboere mener de er i ferd med å fatte feil vedtak, dersom planene om å bygge syv eneboliger på deler av området hvor høyspentmastene i flere år har stått, godkjennes. Posisjonspolitikerne i utvalget utgjorde flertall for å godkjenne 
planene. Mandag kommer saken opp for bystyret. Foto: Frode Olsen

Naboene til friområdet på Sandved, hvor det kan bli bygget syv eneboliger, lover å fortsette kampen helt inn. Mandag kommer saken til bystyret.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2017 kl 21:32

Førstkommende mandag kommer saken om friområdet på Sandved, som kan bli omgjort til boligområde med syv eneboliger, opp til behandling i bystyret.

Sandnes kommune har over lenger tid jobbet med å omgjøre høyspentledningene på Sandved til nedgravd kabel. Det har skjedd, til glede for mange som har kjempet for å få mastene, som både er visuelt lite pene og forbundet med strålefare. Muligheten åpnet seg i 2014 da private utbyggere ønsket å gå sammen i et spleiselag for å legge høyspentlinjen under bakken.

Men i løpet av prosessen har det dukket opp en situasjon som både bekymrer og irriterer beboerne i området. Sandnes Tomteselskap, som er kommunens eget tomteselskap, har fått i oppdrag av bystyret å regulere området for tomter til syv eneboliger der det i dag er lekeplasser og turområde. Deretter skal tomtene etter planen selges til høystbydende.

Dette for å finansiere utgiftene til nedgraving av høyspentmastene.

Har engasjert

Dette har ikke falt i god jord hos flere av naboene som har engasjert seg for å bevare friområdet. De mener området det siste friområdet som er igjen i bydelen.

Én av dem er Kurt Idland som i slutten av oktober la fram naboenes synspunkter overfor politikerne i utvalg for byutvikling som var på befaring i området i forkant av saksbehandlingen i utvalget.

– Vi har påpekt feil i saksbehandlingen og mener det strider mot lovverket å ta et friområrde uten å tilby erstatningsarealer. I tillegg er det flere ting rundt eierforholdet som er uavklart. Flere mener beboerne har rett til å disponere friområdet, og vi jobber med å få en juridisk vurdering omkring heftelsene i kontraktene som ble inngått da mange etablerte seg her, forteller Idland.

For beboerne som kjøpte tomtene rundt 1970 betalte nemlig et påslag på 41 prosent fordi de fikk eierandel i grøntområdene. I 1975 ble de grønne områdene gitt tilbake til Sandnes kommune fra utbygger, av den grunn at de ikke kunne utvikle flere eiendommer i et friareal.

Og friområdet er populært blant mange i bydelen.

Rektor Siri Britt Selvikvåg Wernø ved Sandved skole forteller at skolen ønsker at det skal finnes grønne lunger i nærområdet.

– Vi er byens største skole, og er aktive brukere av de grønne lungene som finnes i området til både ekskursjoner og uteskole, sier rektoren.

Profitt

I slutten av august ble saken behandlet i utvalg for byutvikling. I forkant av behandlingen var politikerne i utvalget som nevnt på befaring i området. Over 50 beboere møtte opp for å vise hva de mener om planene om å bygge boliger på friområdet.

– Der gjorde vi rede for hvilke feil vi mener er begått i saken. Dessverre valgte posisjonspolitikerne som har flertall i utvalget å ikke kommentere eller ta hensyn til det vi har lagt fram og vedtok å gå inn for bygging, sier Idland.

Han reagerer spesielt på argumentet om at det må bygges og selges boliger på området for å finansiere nedgravingen av høyspentmastene til underjordisk kabel.

– Vi mener politikerne er ute etter profitt på dette prosjektet, og det mener vi er feil. Vi ser på nedgravingen som selvfinansierende med tanke på det økonomiske bidraget fra Øster Hus, Jadarhus og Lyse, sier han.

– Sandnes kommune skal ikke profittere på salg av tomter, kun dekke kostnadene som kommunen har, svarer Annelin Tangen (Ap).

Forsvarer vedtaket

Gjennom leserbrev i Sandnesposten har både Senterpartiets Martin S. Håland og Høyres Anne Lise Falch Anfinsen gjort rede for grunnen til at de stemte som de gjorde da saken ble behandlet i utvalg for byutvikling.

– Det ble tidlig tverrpolitisk enighet om at finansieringen av jordkabelen skulle finansieres ved dispensasjon fra kommuneplanen med utbygging av nye boliger i det friområdet høyspentlinja gikk. Forslaget som ble fremlagt ved førstegangsbehandling i utvalg for byutvikling var på 11 boliger og ble enstemmig vedtatt sendt ut på offentlig høring. Fylkesmannen fremmet innsigelse og resultatet etter mekling ble sju boliger med et cirka 15 dekar stort friområde imellom. Saksfremstillingen fra adm.som ble fremlagt til andregangsbehandling hadde ingen vesentlige endringer fra forrige gang bortsett fra antall boliger som var vesentlig redusert. Kommunens jurister fant saksfremstillingen korrekt. Høyre og KrF gikk imot rådmannens anbefaling med begrunnelse i avvik fra kommuneplan og overordna retningslinjer. Det var ganske påfallende å høre retorikken fra disse to partiene som i samme møte i to andre saker og til vanlig glatt overser både kommuneplan og statlige retningslinjer med stor iver, har Håland skrevet i et leserbrev.

– Vi har lyttet

– Det er helt riktig at ved førstegangsbehandling i utvalg for byutvikling ble det enstemmig vedtatt å sende forslag om å tillate elleve boliger i ovennevnte område til høring. I denne høringsperioden har Høyre bedt om befaring på Sandved, lyttet til innbyggerne i bydelen og fått tilgang på adskillig mer informasjon og historikk. Det er derfor vi har høring. For at vi skal få inn viktige innspill, lytte, diskutere og ta en ny og grundigere vurdering. Noe annet vil være arrogant og respektløst overfor våre innbyggere. Fylkesmannen har i høringsperioden fremmet innsigelse og antall boliger er redusert til sju boliger. Planforslaget, som ble vedtatt mot Høyre og KrFs stemmer, legger opp til å omdanne deler av eksisterende grøntområde til boligareal uten at det kan vises til et fullverdig erstatningsareal i nærområdet. Det fremlagte planforslaget er i strid med de gjeldende rikspolitiske retningslinjer som gjelder ved tap av barn- og unges lekeområder. Det er dette som er utgangspunkt for vårt nye forslag om å opprettholde friområdet på Sandved i sin helhet, har Høyres Falch Anfinsen svart.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...