Sæternes finjusterer formasjonen

BALLEN SKAL FRAMOVER: Bengt Sæternes vil ha ballen oftere i lengderetningen enn på kryss og tvers. Foran årets sesong endrer han litt på formasjonen for å score enda flere mål på motstanderen. Neste uke tar Sæternes med seg laget på treningsleir til Marbella, og timingen kunne knapt vært bedre ettersom det er meldt flere kuldegrader her hjemme. Foto: Ole Aarre

4-3-1-2 eller 4-3-2-1? Det er kanskje ikke den største endringen på papiret, men i praksis kan det bety mye.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

De fleste fotballtrenere liker ikke å snakke for mye om formasjoner og tallkombinasjoner, og er mer opptatt av filosofi.

Bengt Sæternes ønsker å spille raskt i lengderetningen og fylle opp i boksen til motstanderen. Som han selv sier: «Jeg er ikke så voldsomt opptatt av det visuelle. Jeg er mer opptatt av å få kontroll i kampene.»

– Hvorfor setter du nå opp laget i 4-3-2-1 framfor 4-3-1-2 slik du ofte gjorde i fjor?

– De tallene der er nok først og fremst med tanke på det defensive. Samtidig så har vi litt flere strenger å spille på offensivt med den troppen vi har i år, og for å få brukt de ulike ferdighetene på best mulig måte, endrer vi også litt på måten å spille og sette opp laget på. Grunnprinsippene vil være de samme, men små justeringer gjør vi, bekrefter Bengt Sæternes overfor Sandnesposten.

Mer bredde

Tallkombinasjonen 4-3-2-1 høres i utgangspunktet smalt ut, men de to spillerne bak den nå enslige spissen vil operere med stor frihet i det offensive spillet. Defensivt ønsker Sæternes at laget hans skal være overlegne sentralt i banen.

En av grunnene til at Sæternes velger å gå bort fra en offensiv midtbanespiller og to spisser til to offensive midtbanespillere og en spiss, er for å få bedre bredde i angrep. Det betyr at minst én av de to bak spissene skal søke mye ut på kanten(e).

– På denne måten blir vi ikke så avhengig av at backene skal være med offensivt. Vi ønsker at én av backene alltid er med, men de offensive spillerne bak spissen vil nå ha stor frihet, sier Sæternes.

– En spiller som Erixon Danso tror jeg vil bli vanskelig å fange opp i en av de rollene, for eksempel, sier Sæternes om spilleren som har scoret i to kamper på rad for de lyseblå.

Med en litt ny måte å spille på, samtidig som hele åtte nye utespillere er kommet til i 2018, gjenstår det mye terping på feltet for å få laget samspilt til seriestart 2. april.

– Vi må drille som bare det framover! Målet er at vi skal framstå litt friere i angrepsspillet vårt i år. Vi har en spennende tropp med mange unge spillere som spiller med et voldsomt engasjement, og mange spillere med ulike individuelle ferdigheter. Det er gøy å jobbe med, konstaterer Sæternes.

Nisja tilbake i trening

Fredag spiller Sandnes Ulf treningskamp mot Viking på Varhaug stadion klokken 17, før laget setter kursen til Marbella. Der blir det kamper mot Ull/Kisa og Saku-Pekka Sahlgrens gamleklubb HJK Helsinki 1. og 4. mars. Generalprøven til Sandnes Ulf blir borte mot Brann 23. mars i Varden Amfi.

Sandnes Ulf kommer i utgangspunktet ikke til å ha noen prøvespillere under oppholdet i Marbella. Klubben har økonomi til å forsterke laget ytterligere, men har foreløpig ingen konkrete planer. Spillerstallen teller i dag 19 spillere.

Vidar Nisja ble slått ut med kyssesyken i starten av året, men er denne uken tilbake på treningsfeltet. Han deltar på alt bortsett fra spilløktene på slutten. Går alt etter planen blir han med på spilløktene på Marbella.

– Vidar har trent godt med kapasitet og har tid nok på seg til å få en grei oppkjøring og være klar til sesongen starter, vurderer fysioterapeut Lars Marvik.

Høyreback Daniel Edvardsen er ute av spill i noen uker til med et trøblete kne. Ellers er alle friske og raske.

Tirsdag denne uken hadde Sandnes Ulf løpstest, der Kristian Brix ble bestemann. På plassene bak fulgte Kent Håvard Eriksen og Axel Kryger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...