Se flammenes herjinger ved Dalsnuten

… men ekspert tror brannen kan gi positive utslag

STORE OMRÅDER: Bildet er tatt dagen etter brannen som startet nedenfor Dalsnuten. Foto: Frode Olsen

Bilder fra Dalsnuten viser store skogsområder som ble berørt da det brant onsdag. Innehaveren av Folkvord Planter AS mener det ikke er grunn til bekymring, men at brannskadene faktisk kan ha positiv effekt på naturlandskapet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2017 kl 18:49

DALSNUTBRANNEN: Ved første øyekast ser skadene på skog og mark ut til å være omfattende. Et stort område av lyng og gress er svidd til svoren, nærmere bestemt 130 dekar lyng og kratt. Det gikk også med en god del mindre trær i flammehavet. Olav Folkvord som har lang fartstid innenfor vekst og beplantning tror brannen kan gi positive utslag.

– For gress og lyng er jeg sikker på at brannen ikke får noen konsekvens. Det gamle var jo at man svidde av både lyng og gress for å få frem friskere skudd til neste vekstperiode. Gresset som gikk med i flammene på Dalsnuten går rett tilbake i sin syklus, og jeg tipper de grønne områdene vil være tilbake om en måneds tid. Man kan se på det som en brutal plenklipping. Mindre trær som osp og bjørk vil også komme tilbake, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STARTET HER: Det var etter nedgang fra Resasteinen og før skogstien mot Dalsnuten at brannen startet. Foto: Frode Olsen

Olav Folkvord kjenner ikke landskapet godt nok til å si noe om eventuelle skader på øvrig skog.

– Det er langt vanskeligere og mer tidkrevende dersom større furutrær eller gran har gått tapt, men for gress og lyng er dette en fin prosess. Nå har vi heller ikke så veldig mye sau som beiter bort gresset. Da fungerer det fint å svi av gress og lyng som de gjorde tidligere, sier han.

En ungdomsskoleelev fra Stavanger erkjente at han hadde lekt med lighter under et fellesarrangement med andre skoler. Gutten blir nå godt ivaretatt av kvalifisert personell. Han var under den lovpålagte straffealder av 15 år.

STARTET HER: Det var etter nedgang fra Resasteinen og før skogstien mot Dalsnuten at brannen startet. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...