Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Seland (H) frykter for kommunens omdømme

Thor Magne Seland (H): Gruppelederen ber nå kontrollutvalget om en revisjonsrapport. Han mener det er uheldig at kommunen med sitt store kontrollorgan havner i slike situasjoner. Foto: Frode Olsen

Sandnes eiendomsselskap KF erkjenner at de over en fireårsperiode har brutt reglene for offentlig anskaffelse til en sum av over 1,4 millioner kroner. Thor Magne Seland (H) mener dette føyer seg inn i en rekke av saker som kan svekke kommunens omdømme.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Saken dreier seg om at Sandnes eiendomsselskap KF har kjøpt konsulenttjenester av selskapet Deloitte AS uten at det foreligger avtale om bruk av dette konsulentfirmaet i henhold til kommunens regler for anskaffelser. Leder for eiendomsselskapet, Torbjørn Sterri innrømmer feilen.

– Jeg tar ansvar for at nødvendige formaliteter rundt kjøp av tjenester fra selskapet ikke fullt ut er i henhold formalia. Det vil i fortsettelsen bli satt i gang arbeid med å formalisere kjøp av denne type tjenester gjennom rammeavtale. Vi har nylig hatt en gjennomgang i ledelsen, hvor det er blitt bestemt at vi to ganger i året skal ha en gjennomgang av avtalene. Vi hadde i 2017 hele 538 leverandører og forvalter 1,7 milliarder kroner. I tillegg kommer alt vedlikehold. Oppi alt dette har det skjedd en glipp, sier Sterri.

(Saken fortsetter under bildet)

GLIPP: Torbjørn Sterri sier det har skjedd en feil i Sandnes eiendomsselskap. Foto: Trond Eirik Olsen

Til sammen har det altså blitt utbetalt i overkant av 1,4 mill kroner til Deloitte AS i løpet av en fireårsperiode. Gruppeleder i Høyre, Thor Magne Seland, ber nå kontrollutvalget om en revisjonsrapport.

– Det passer utmerket av kontrollutvalget har kalt inn til et møte den 19. januar. På tross av at møtet ikke er kommet i stand som følge av denne konkrete saken, har Høyre satt opp en liste vi mener kontrollutvalget bør prioritere. Bruken av konsulenttjenester, og kontrollen over hvordan de anskaffes, står høyt på vår liste, sier Thor Magne Seland.

Høyrelederen påpeker at det kan tenkes at Sandnes eiendomsselskap KF, som ble opprettet for fire år siden, ikke var klar over regelbruddet før varslingene kom, eller at at de på annen måte har handlet i god tro.

– Isolert sett i denne saken synes jeg det er flott at lederen i eiendomsselskapet legger seg rimelig flat, og at de har et klart ønske om å følge regelverket i framtiden. Når det er sagt, er det betenkelig at kommunen med sitt vanvittig store kontrollorgan havner i slike situasjoner, sier Seland.

Bekymret for omdømmet

Han mener at det i senere tiden har oppstått saker som kan svekke tilliten og omdømmet til kommunen.

– Det finnes for eksempel ingen grunn til at detaljene rundt salget av rådhuset skulle vært unndratt offentlighet. For å bruke et uttrykk på dialekt så var deler av den prosessen «heilt på tryne». Vagle næringspark er en annen sak med unødvendig grums med tanke på habilitetsspørsmål. Dale-saken har også vært mye omtalt. Selv om det i større grad er en sak for fylket, så har sentrale Sandnes-politikere vært involvert også her, sier han.

Seland mener at de omtalte sakene kan så tvil om troverdigheten rundt de ulike prosessene som skjer i kommunens regi.

– Det er vesentlig at kommunen er sitt eget ansvar bevisst. Det vi og våre selskap foretar skal være kontrollerbart, gjennomsiktelig og i henhold til gjeldende lovverk. Vi skal alltid gjennomføre demokratiske prosesser. Derfor leverer Høyre en liste til kontrollutvalget hvor bruken av konsulenttjenester er noe vi sterkt ønsker en revisjonsrapport på, sier Thor Magne Seland.

Loven om offentlige anskaffelser § 2:

«Loven gjelder når oppdragsgivere som nevnt i annet ledd inngår vare, tjeneste – eller bygge og anleggskontrakter, herunder konsesjonskontrakter, eller gjennomfører plan- og designkonkurranser, med en anslått verdi som er lik eller overstiger 100 000 kroner eks. merverdiavgift».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...