Sendte lovlighetskontroll til Fylkesmannen

HAR FÅTT NOK: Reidar Thu og Samingslista i Forsand har fått nok av det politiske spillet som kommunen opplever. Han hevder vedtaket om folkeavsteming strider mot loven. Foto: Frode Olsen

Reidar Thu fra kommunestyret i Forsand vil at Fylkesmannen i Rogaland skal vurdere om vedtaket kommunen fattet om folkeavstemning må oppheves.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 22.02.2019 kl 16:23

Reidar Thu representerer Samlingslista i Forsand kommunestyre. Det samme gjør Kåre Oaland og Gunnleif Haukelid. Fredag sendte trioen et brev til Fylkesmannen hvor de ber dem utføre en lovlighetskontroll på vedtaket kommunen fattet om folkeavstemning.

– Flertallsvedtaket som ble fattet i Forsand vedrørende folkeavstemning er en omkamp av et vedtak som allerede er fattet i forbindelse med kommunesammenslåingen. Etter kommunelovens paragraf 39 a, bokstav b, kan det ikke fremmes et forslag med innhold som allerede er fattet i samme valgperiode, sier Thu.

Vedtok avstemning

Da kommunestyret i Forsand nylig var samlet, bestemte flertallet seg for å realitetsbehandle et innbyggerinitiativ. Utfallet er at innbyggerne i bygda skal gjennom en folkeavstemning.

Der skal de svare på to spørsmål. Det ene hvor vidt folk ønsker å reversere grensejusteringen som er foretatt på nordsiden av Forsand. Det andre er hvor vidt folk, basert på dagens situasjon, ønsker seg til Strand eller Sandnes.

Reidar Thu mener også at punkt nummer to i vedtaket strider mot regelverket.

– I tråd med inndelingslovens paragraf nummer ti gjennomførte Forsand en spørreundersøkelse om hvor vidt folk i forbindelse med kommunereformen ønsket seg til Gjesdal, Sandnes eller Strand. Det var faktisk Kommunaldepartementet som rådet oss til å bruke en spørreundersøkelse, vurdert opp mot folkeavstemning eller andre alternativer i inndelingsloven, sier Thu.

– Skulle ikke vært behandlet

Den erfarne politikeren mener at initiativet fra innbyggerne aldri skulle nådd realitetsbehandling i kommunestyret.

– At Kommunal- og moderniseringsdepartementet har vedtatt en grensejustering i etterkant av den historiske sammenslåingen mellom Forsand og Sandnes, åpner ikke opp for de vedtakene som allerede er bestemt, mener Reidar Thu og de andre på Samlingslista.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...